UŽIVAMO MRTVO HRANO ????
Jože, morda res niso bili ameriški pmetnjakoviči, pametnjakoviči pa so verjetno vseeno bili. Če se ozrem samo na nekaj trditev:
– “Človek je na tem svetu že 150 milijonov let”.
Jože, najstarejši znani prednik človeka je Avstralopitekus, ki je živel nekje 3 milijone let pred nami. Homo Sapiens, kot moderni človek, pa pred 100.000 leti. Od kje tvojemu viru torej 150 milijonov let ?
– “natanko 99,67% tega časa je jedel samo rastlinsko hrano (v glavnem sadje)”
Zgodovina pravi pa takole: Sodobni človek je večji del svoje zgodovine preživel v obdobju ledenih dob, ukvarjal pa se je z lovom, ribolovom in nabiranjem užitnih rastlin. Kaj več mu ledene dobe niti niso omogočale. Šele s koncem zadnje ledene dobe so nastopile tolikšne klimatske spremembe, da so omogočile poljedelstvo. In ker človek na to prehrano ni bil navajen, prilagoditev pa traja več sto tisoč let, je danes zelo pogosta bolezen celiaklija, preobčutljivost na gluten, ki je sestavni del žitaric.
A se ti ne zdi Jože, da je pisanje o vegetarijanskem bistvu človeka zgolj nek modni hit? Ne rečem, če bi pred 50 leti preklopili na nov tip hrane. Če pa nekaj jemo že nekaj 100.000 let, je pa vse skupaj le malo bosa teorija, a ne ?
Pa še mimogrede. Veliko zdravilcev je v upanju na naravno ozdravitev raka poskusilo tudi s sadno prehrano, ker naj bi bila človeku primarna. In veš kakšni so rezultati? Kup zdravstvenih nevšečnosti ter popolna izguba zobovja. Sadne kisline namreč zelo agresivno uničujejo zobno sklenino, nezaščiteni zobje pa hitro propadejo. Ne, človeškega telesa ne moreš posiljevati po trenutno modernih idejah. Vse tisto o škodljivosti mesa pa je resnično. Če z njim pretiravaš. VSAKA hrana v pravilnih, raje manjših kot večjih odmerkih pa je za človeka PRAVA in ZDRAVA.
Se podpišem pod oba tvoja posta, Roman.
Nisem vegič, ne morem pa tudi reč, da pretiravam z mesom.
Mislim, da mora biti obojega na jedilniku, v neki zdravi (kakšna popularna beseda je to) meri.
Da pa preveč hrane skuhamo, prekuhamo in precvremo, se tudi strinjam.
Nenazadnje…koliko ljudi je sposobnih spravit vase surov zrezek? Meni se prav tak, prav dopade, včasih dodam kakšno zrnce soli..
Če je kakšen prisoten navzoč dvigne nos in se zmrdne nad mojo zverinskostjo..Ampak včasih, kaj čem,…se mi zdi, da me telo prav vpraša po čem takem… Kot kdaj po veliki skledi solate ali po dobrem jabolku…