UZ srca
Spoštovani! Prosila bi vas za razlago izvida UZ srca.
Levi prekat je primerne velikosti, interventrikularni septum je bazalno blago zadebeljen. Ostale stene so normalnih dimenzij. Globalna sistolna funkcija levega prekata je primerna. Prisotna je blaga hipokinezija srednjega dela interventrikularnega septuma, apeksa in apikalne tretjine sprednje stene. Bazalni segmenti se gibljejo hiperkinetično. Desni prekat je primerne velikosti in funkcije. Preddvora sta normalne velikosti. Aorta bulbarno je primerno široka. Zaklopke izgledajo morfološko bp. Blaga do zmerna aortna regurgitacija, minimalna mitralna in trikuspidalna regurgitacija. Ocena sistolnega tlaka v desnem prekatu ne uspe. Do 0,8 cm perikardialnega izliva ob desnem ventriklu.
Kontrolni UZ srca: Ohranjena sistolna funkcija brez segmentnih motenj krčljivosti.
Se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Marta
Spoštovana
Več ali manj gre za normalen izvid. Omenil bi perikardialni izliv velikosti 8 mm, kar gre za minimalen izliv, ki ne bi smel povzročati posebnih težav. Pomembna je dinamika le tega t.j kako se spreminja (povečuje) ob kontrolnih ultrazvočnih pregledih srca. Perikardialni izliv ima številne vzroe, bistven pa je podatek ali je pomemben al ne. V vašam primeru gre za nepomeben izliv. Tudi podano mnenje kardiologa “Ohranjena sistolna funkcija brez segmentnih motenj krčljivosti.” kaže, da gre za normalen izvid.
LP
Spostovani,prosila bi vas za pojasnilo zadeve leva srcna os.
V nosecnosti sem imela ekstrasistole, vodena pri gosp Legan v stari porodnisnici.
Naredila mi vsakic ekg in krvne izvide ,hemoglobin je vedno bil nizek in je pripisovala temu.
Na zadnjem ekg izvidu je napisala sinusni ritem ,leva srcna os.
Porod je bil brez zapletov ,nacrtovan CR.Hitro sem se okrevala,ampak zdaj en mesec po porodu se mi dogajajo bolecine v prsnem kosu hrbtu .
(Otroka dojim veckrst sem v nepravilnem polozaju)
V spanju se mi zgodi da kot ostanem brez sape,zbudim se v paniki in puls je zelo hiter.
Skrbi me poporodna kardiomiopatija?Kaj to pomeni in ali se je potrebno pregledat po porodu ksj se tice srca.
Tesko diham ampak to je ze od prej ,ker imam dijagnosticirano tudi fibromialgijo, tezave z hrbtenico .Obcasno se zgodi omotica ,nikoli nisem padla ampak obcutek kot da sem na ladji.Predvsem me zanima ta leva srcna os ,ze prej sem imela ekg nikoli ni bilo taksne spremembe.2019 naredila uzv srca BP.
Spoštovana,
Poporodna kardiomiopatija, znana tudi kot peripartalna kardiomiopatija (PPCM), je opredeljena kot novonastalo srčno popuščanje med zadnjim mesecem nosečnosti in 5 meseci po porodu brez določljivega vzroka. Poporodna kardiomiopatija je redek vzrok srčnega popuščanja.
PPCM se diagnosticira, ko so izpolnjena naslednja tri merila:
1. Srčno popuščanje se razvije v zadnjem mesecu nosečnosti ali v petih mesecih po porodu.
2. Črpanje srca je zmanjšano, z iztisnim deležem (EF) manj kot 45 % (običajno izmerjeno z ehokardiogramom). EF je količina krvi, ki jo izčrpa levi prekat z vsakim krčenjem. Normalni EF je lahko med 55 in 70.
3. Drugega vzroka za srčno popuščanje z zmanjšano EF ni mogoče najti.
Simptomi poporodne kadiomiopatije so:
1. zasoplsot – še posebej, ko poskušate zaspati, ko ležite ali med telesno aktivnostjo
2. utrujenost
3. otekanje stopal in gležnjev
4.srčne palpitacije
5.suh kašelj
6. potreba po pogostejšem uriniranju
7. otekle vratne žile
Močno dvomim, da gre v vašem primeru za kaj takega. Bolečine, ki jih navajate v prsih oz. v hrbtenici verjetno izhajajo iz hrbtenice in ne iz srca.
V elektrokardiografiji je odstopanje leve osi (LAD) stanje, pri katerem povprečna električna os ventrikularnega krčenja srca leži v smeri čelne ravnine med –30° in –90°.
Tudi ta ugotovitev sama po sebi ne pomeni kaj posebnega.
Če pa vas vseeno še naprej skrbi, lahko opravite dodatne preiskave, npr. ultrazvok srca, ki zelo natančno prikaže delovanje srca.
LP
Hvala lepa za odgovor.
Zdaj me zanima pogostost nenadne srcne smrti pri mlajsih ljudje predvsem pri zenskah.
Ne kadim,ne pijem alkohola ,v druzini babica umrla zaradi srca (ne vem ali je srcna kap,ali srcni arest)
Imela je srcno okvaro.Umrla je stara 59let.Zelo sem zaskrbljena,vcasiih ne smem spati ker se bojim da se mi bo srce ustavilo.Ali obstaja natancna preiskava katera zagotavlja da se to ne bo zgodilo.
Stara sam 31 let.2020 naredila uzv srca vse bp.