UZ pregled jajčnikov
Pozdravljeni, sem stara 26 let. Prijavljena sem v ambulatni za neplodnost, ker že več kot leto dni z partnerjem poskusava na otroku. Z partnerjem je vse vredu, tudi jaz sem bila na preiskavah hormonov in je vse vredu. Zataknilo pa se je pri UZ v času ovulacije. Namreč na prvem UZ so bili izvidi sledeči:
VAG UZ:
Uterus je v AVF 73 X 30 X 37 mm. Cerviks eho b.p. korpus primerne oblike in eho strukture.
Endometrij 9mm C.
Kavum izgleda primerno oblikovan.
Desni ovarij na tipičnem mestu in meri 22×15 mm z nekaj malimi folikli, največji meri 9mm. AFC 4.
Levi ovarij 36×19 mm s kolabirano cistično strukturo z nevarno steno veliko 18×14 mm.
Stena ciste je vaskularizirana.
Diferencirana diagnostična hemoragična cista. UZ- dermoid.
Hidrosalpinksa ne prikažem. V CD je malo proste tekočine.
Žep meri 11mm.
3D: kavum je primerno oblikovan.
Priporočamo UZ kontrolo čez 1-2 meseca.
No in potem sem šla čez dva meseca ponovno na UZ in prejela ponovne izvide:
VAG UZ : KONTROLA CISTE 14 DAN CIKLUSA
LEVI OVARIJ:41×21 mm. Poleg foliklov v ovariju še vedno vidna nekoliko kolabirana cistična struktura 16,8×12 mm. Stene ciste je bogato prekvavljena. Vsebina ciste je HIPOEHOGENA.
Struktura je podobna CL.
Prosim za pojasnitev teh izvidov, a je možno,da zaradi tega ne morem ZANOSITI. IMAM KAKŠNE OVIRE PRI ZANOSITVI. V NAPREJ SE ZAHVALJUJEM ZA ODGOVORE
S PRIJAZNIMI POZDRAVI. MANJA
Spoštovani,
očitno ste bili obakrat na UZ pregledu tik po ovulaciji, zato so izvidi tudi temu primerni. Izvida sta torej v redu, če kdo meni, da ne, pa bi bilo UZ za ponoviti takoj po M.
Pozdravljeni. Najlepša hvala za odgovore. Ponovno sem bila na pregledu danes pri ginekologu v Nemčiji in mi je povedal sledeče, da je problem pri desnem jajčniku,saj je vidna cista in manjše pregrade, levi jajčnik pa sploh ni aktiven…zdaj sem pa res v dilemi. Morem it na operacijo (laparoskopijo) zaradi te ciste in pregrad. Pa baje je problem prehodnost jajčnikov temu pa sledi napihovanje jajčnikov. Čisto sem zmedena…rada bi vam poslala sliko od današnega UZ pa mi ne gre..
Prosim pojasnite mi v čem je pa zaj ta problem. Hvala Manja
ja, in kdaj v ciklusu je bil ta pregled? Kateri dan ciklusa? Kdaj pričakujete M?. Izvida ni mogoče interpretirati brez vzporednic s ciklusom. Sicer pa jajčnika ne moreta biti prehodna ampak sta lahko prehodna le jajcevoda. Tudi se jajčnikov ne prepihuje ampak kvečjemu jajcevoda.
Spoštovani,
žal k dopisu niste uspeli prilepiti slike.