Najdi forum

UZ ODGANJALEC KOMARJEV

V roke mi je prišel reklamni letak za ultrazvočni odganjalec komarjev, pa tudi bolh, muh… (Mi ga rabimo samo za komarje.)Reče se mu “vario-zaščita BIESTER-FREI” in ima 3 ultravisoke frekvence delovanja. Ko je naprava vključena, oddaja za uho komaj zaznaven ultravisok zvok, ki prežene insekte. Samo vtaknemo v vtičnico in eluje. Cena:5990 sit. Naročila pa sprejema podjetje HPLUS iz Ljubljane.

To sem napisala-prepisala iz letaka, zanima pa me, če ima kateri od vas s to naprvico že kakšne izkušnje-pozitivne ali negativne in kaj o tem mislite? Imamo namreš 9 mes. staro deklico on kakšen Baygon ne pride v poštev. Čeprav pazimo, da okna pri prižgani luči niso odprta, vseeno gostimo komarje, ki pa jih zaradi visokih stropov težko najdemo in polovimo. Hčerka sicer ni kaj dosti popikana, sem pa zato jaz bolj… Aja, mrže za okna ne pridejo v poštev, saj imamo velika in visoka okna, ki se odpirajo na noter.

Za vsako inf. okoli tega aparata – hvala in lepo se imejte v teh malo hladnejših dneh!

jaz sem v bauhausu kupila nekaj malega, kar oddaja uv zvok. Stane 1200 sit.
Ne morem pa ti zagotoviti, kako je s komarji, ker jih tako ali tako skoraj nismo imeli. Kupila sem to napravico, ker ni bila draga, pa za vsak slučaj…
Tvoje pa ne poznam.

Midav sva imela doma takšno napravico (dokler jo tamavček ni zabrisal ob tla). Je res odgnala vse komarje, za drug mrčes pa ne morem trditi, da je učinkovita. Jaz sem dala zanjo okoli 3.000 sit. Dela na baterije in jo lahko nosiš okoli – pripneš za voziček, daš v žep…

Znanka jih je kupila kar nekaj, ker hodita z možem loviti ribe in so bili vedno čisto usuti – zadeva je pomagala okoli nje ni več komarjev..Sedaj imajo to napravico tudi njuni ribiški kolegi in vsi so zelo zadovoljni.

Piše da ne škoduje oz. da nima stranskih učinkov na ljudi in živali. Zvoka nisem slišala – no ko se je pokvaril pa sem ga, zelo malo.

CvetkaJ

Živjo!

Tudi jaz sem v bauhausu kupil tisto napravico (bila je 1500 SIT) in sem včeraj videl komarja, kako mirno sedi na steni cca meter stran od tiste napravice.Zato smo morali uporabiti Raid…

Midva pa imava tisti modri ventilatorček od Raida in ga vklopiva, ko prižgeva luč in nimava nobenih komarjev v stanovanju. Na sršene pa se mi zdi, da ne deluje…grrr bo treba soseda prisiliti, da jih uniči, ker so se naselili na njegovi steni.

Živjo!

A je kaj narobe z Baygonom? Mi imamo 1 mesec staro deklico pa ga uporabljamo. Drugače bi znoreli.

Komar večino življenja presedi na kakem grmu in sesa rastlinske sokove. Ko pa je samica oplojena, za razvoj zaroda potrebuje kri. (Hm, zanimivo.. tudi pri živalih samo ženske pijejo kri ). Oplojena samica se vedno izogiblje samcev, ki jih poskušajo ponovno oploditi. In na tem principu delujejo vsi zvočni odganjevalci komarjev. Poskušajo imitirati glas komarjega samca, kar naj bi pregnalo samico.

Tako je v teoriji. V praksi pa ne čisto. Komar namreč ne oddaja konstantnega zvoka določene frekvence, ampak se ta stalno menja. Zato res redke samice zamenjajo elektroniko za komarja. Najbrž tiste, malo naglušne ali tiste z nižjim IQ 🙂 Poleg tega si prav vsak proizvajalec po svoje zamišlja, kateri zvok najbolje oponaša samca, zato so tudi uspešnosti naprav zelo različne. Dejstvo je, da komar oddaja zvok v slišnem spektru (saj ga vsi prav dobro slišimo), kar pa je ta zvok po daljšem poslušanju zelo tečen, so marsikateri proizvajalci začeli delati piskače v ultrazvočnem (neslišnem) območju, kar je popolna neumnost, saj tak zvok niti približno ne oponaša komarja. Komarjev torej ne odganja, uporabniki so pa le zadovoljni, ker jih zvok ne moti 🙂

Ta procedura ima torej včasih uspeh pri komarjih. Ostale živali ne funkcionirajo na enakem principu, zato so ostale navedbe, kaj vse napravica še preganja, čisto tržno nakladanje.

Sicer pa, Nataša… pa kaj če imaš velika okna (navznoter se tako ali tako odpirajo vsa). Mreža je edini resni zaščitnik pred to nadlogo. Ne oddaja nikakršnega zvoka, ki para živce, niti strupenih hlapov. Če nalepiš mrežo antracitne barve, je iz ulice ne bo opazil nihče. Pa še nekaj… komarje ne privablja luč v prostoru, ampak vonj človekovega znoja in izdihani CO2…

Anre, sprašuješ, kaj je narobe z Baygonom? Strup je. Strup, ki ga konstantno oddajaš v prostor. Če upoštevaš, da se dojenčkov organizem šele gradi in da je strahotno občutljiv na strupe, ki jih odrasli niti zaznamo ne.. hm, no ja.. a ni vseeno boljša alternativa mreža ?

P.S. Živim v “močvirnem svetu”, prepolnim komarjev, ki dosegajo enormne velikosti. Kar imamo na oknih mreže, si vsake tolko časa pogledam v enciklopedijo, kako v resnici izgleda moj najhujši sovrag 🙂

Hvala vsem za odgovore. Glede tega odganjalca sem vprašala zato, ker sem bila skeptična glede nakupa, saj bolj malo zaupam takim reklamam. Si bom vzela čas za premislek.

Anretu pa- glede Baygona – v navodilih piše, da ni primeren za prostore, kjer se zadržujejo majhni otroci. Pa tudi oddaja eno tako čudno mastno snov (mi vemo za to po tem, ker je bila nočna omarica ob napravi čisto mastna in pikasta), ki se po mojem mnenju ne obnese najbolj ne na otroških dihalih ne na koži. Odrasli pa smo itak navajeni že na vse živo…

Za hčerko pa uporabim namesto Autanov, Offov in drugih kemikalij samo olje za telo za dojenčka od proizv. Welleda z vonjem limone. Baje ima isti učinek tudi čisto eterično olje limone ali citronele. Pomaga 100%! Mi odrasli pa bomo raje še malo potrpeli- saj bo še prehitro jesen…

Še enkrat hvala za vaše odgovore in lepe poletne dneve še naprej!

New Report

Close