uz možganov
Pozdravljeni!
Sem mamica teden starega novorojenčka. V porodnišnici so mu naredili UZ možganov, in diagnoza je sledeča ( IHF v srednji legiji stisnjena, stranska možganska ventrikla sta primerne oblike in velikosti. V obeh stranskih možganskih ventriklih so vidne večprekatne ostro omejene CY formcije, desno 5×14 mm, levo 5×12 mm (HIC?), ostale vidne možganske strukture brez posebnosti).
Lepo bi vas prosila za razlago za kaj sploh gre, kaj je ta HIC? V porodnišnici je bila pediatrinja zelo skopa z razlago, mene kot mamo pa res skrbi.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor
Spoštovana,
IHF = interhemisferična fisura = špranja med možganskima poloblama je ozka, stisnjena – kar je za novorojenčka normalno, pomeni, da ni prekomernega nabiranja možganske tekočine okrog možganov ali stanjšanja – atrofije možganske skorje.
CY je okrajšava za cistično formacijo (=obliko), ki jo pri vašem novorojenčku predstavlja več manjših votlinic (=večprekatna).
HIC je kratica za hemoragijo intracranialis, kar pomeni krvavitev v glavico – a je zelo splošna diagnoza, ne pove kaj dosti, še zlasti, ker je zapisana z vprašajem.
Glede na zapisano se mi zdi najverjetneje, da je pediatrinja po preiskavi menila, da so te cistice posledica manjše krvavitve v predele ob žilnih pletežih še v nosečnosti.
Druga možnost je, da gre sploh za tim. razvojne ciste, ki so povsem normalna varianta UZ pregleda.
Zanesljivo vas bodo naročili na kontrolni pregled – do takrat pa kar brez panike ali strahu.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Najlepše se vam zahvaljujem za hiter odgovor. Danes smo imeli kontrolni pregled po enem mesecu. In izvid je sledeči:
UZ možganov: IHF je v srednji legiji, je stisnjena, stranska možganska ventrikla sta primerne oblike. V koronarnem preseku merita 2-3 mm, v obeh stranskih ventriklih se še vedno vidijo večprekatne ostro omejene CY formacije, desno 5×12, levo 7×16. 3. in 4. ventriket sta brez posebnosti. V področju bazalnih ganglijev brez posebnosti, horoidni pleksusi v mejah normale.
Svetujemo nevrološko sledenje.
Naročeni smo na kontrolni pregled čez 2 meseca. Pediatrinja je rekla, da se je na eni strani formacija očitno zmanjšala, na drugi strani pa je ostala ista. Ko pa sem prebrala izvid, po napisanem opazim, da je povečana. Otrok je normalen, brez kakšnih posebnosti. Le to, da je v posvetovalnici zdravnica omenila, da se ji zdi fantek mogoče malo bolj “trd”, kar se bi dalo lepo popraviti s pravilnimi prijemi, če bi se izkazalo v bodoče, da to drži.
Pa smo spet v strahu do naslednje kontrole 🙁 Zanima me, kaj vi pravite na napisano in na kaj moram biti pozorna pri otročku?
Draga bellaX,
tudi meni se zdi izvid povsem skladen s prvim, torej nezaskrbljujoč. Spremembe so lahko večje, ker rastejo (se raztegujejo) skladno z rastjo možganov – torej ne zato, ker bi rasle same po sebi. Če ostanejo po 1 mesecu mere iste, pomeni, da se manjšajo…
Kar se tiče “trdosti” ob pregledu, je to pogosto opažanje (še zlasti, ko se dojenček brani pregleda ali joka), še posebej pri tistih, kjer so na UZ glave našli kakšno “spremembo”. Takrat prav aktivno iščemo kaj, da bi otroka napotili k fizioterapevtki – ki bo pomenila še dvoje izkušenih oči in dvoje rok več pri spremljanju razvoja.
Do naslednjega pregleda čez dva meseca (kar je kar dolg razmik – dodaten dokaz, da se zdravnici ne zdi pri fantu nič zaskrbljujočega) pa samo uživajte materinstvo in odženite skrbi drugam.
Srečno,
Pozdravljeni,
imel bi eno vprašanje. Naša dojenčica se je pri pediatru stresla (tega doma ne počne), zato predvidevama, da se je stresla zaradi hladnih ali tujih rok. Pediater je zato predlagal pregled zaradi tremorja. Prvi pregled krvi (elektrolitov) je pokazal, da je vse v redu. Pri UZ možgančkov pa je izvajalka UZ podala le to, da vidi, da tekočina ni ista na obeh straneh in nič drugega. Kaj bi to pomenilo, izvid še čakava.
Hvala za odgovor.
Spoštovani atalojz,
po vašem opisu sodeč se je dojenčica res zdrznila – stresla zaradi neprijetnega občutka ob pregledu in ni bil “tremor” znak ničesar pomembnega.
Kaj je videla zdravnica ob UZ pregledu, bolj ugibam – najverjetneje pa le razliko v širini stranskih možganskih prekatov, ki je nekaj povsem normalnega. Kaj in kje so možganski prekati pa je bilo zapisano že v prejšnjih temah, zato se ne bi ponavljala…
Pozdrav,