Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca UZ meč-izvid

UZ meč-izvid

Lepo pozdravljeni Dr. Rebolj

Prvo kar moram povedati in pohvaliti je osebje na urgenci. Enkratni ste, vedno nasmejani čeprav včasih zna biti vaše delo prav grozno. Bila sem izredno presenečena nad vsemi. Super ste in ostanite takšni še naprej:))

Imam neko vprašanje, sicer ne vem na koga natančno naj se obrnem pa se bom kar na vas. Pred dvema tednoma sem imela prometno nesrečo kjer so jo skupila meča.Bila sem hospitalizirana 1 dan nato so me odpustili. V primeru poslabšanja naj se oglasim v travmatološki ambulanti. Ker se je stanje poslabšalo ( zelo otekla noga in seveda tudi boleča) so mi naredili rentgen,me poslali v angiološko ambulanto da mi naredijo UZ zaradi GVT. Tam je bilo vse uredu, na rentgenu tudi…poslali so me še edino na UZ muskulature desne goleni in potem zopet kontrola 17.10 z izvidi UZ. Danes sem opravila ultrazvok in zdravnica je ugotovila:

Dokaj masivno krvavitev v podkožnem maščevju že od zg.tretjine v dorzalnem delu do distalnega dela z vmesnimi tekočinskimi kolekcijami. V ospredju pa je ruptura mišice soleusa s hematomom, ki meri 7x4x2.5 cm in leži v mišici soleusa. Krvavitve tudi v lateralnem delu mišice gastroknemiusa, zlasti v dorzalnem delu. Difuzna podkožna krvavitev s posameznimi transoničnimi areali.

Torej moje vprašanje…če mi lahko tole malo bolj po domače razložite in pa seveda če naj se oglasim na travmatološki ambulanti prej kot 17.10 ali lahko počakam do takrat, glede na to da je hematom dokaj velik?
Ali se hematomi zmanjšajo zgolj z masiranjem z ledom ali pa je še kak drug način, je potreben kak kirurški poseg ? Namreč malo me je strah da ne bo kaj narobe.
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor

Hvala ! :-))))

Dokaj masivno krvavitev v podkožnem maščevju že od zg.tretjine v dorzalnem (ZADNJEM) delu do distalnega (OD TELESA BOLJ ODDALJENEGA)dela z vmesnimi tekočinskimi kolekcijami. V ospredju pa je ruptura (RAZTRGANINA) mišice soleusa (IME MIŠICE V MEČIH) s hematomom (IZLIVOM KRVI), ki meri 7x4x2.5 cm in leži v mišici soleusa. Krvavitve tudi v lateralnem (STRANSKEM)delu mišice gastroknemiusa (TUDI MIŠICA V MEČIH), zlasti v dorzalnem delu. Difuzna podkožna krvavitev s posameznimi transoničnimi areali (ULTRAZVOČNI OPIS PODKOŽNE KRVAVITVE).
Hematom je možno izprazniti tudi kirurško, ob hujših bolečinah predlagam, da se najprej obrnete na vašega zdravnika, ki vas lahko po potrebi napoti naprej že pred omenjenim datumom.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

U super, tole bil pa hiter odgovor.No pozabila sem še vprašati koliko časa traja okrevanje pri taki poškodbi, je potrebna potem še kaka fizioterapija in pa če je tale hematom kaj nevaren ? Najlepša hvala

Hematom sam po sebi ne, okrevanje traja nekaj tednov, kakšna posebna fizioterapija (če izvzamemo vaje) pa ni nujno potrebna. Več bodo o tem vedeli na “športnih poškodbah”
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close