Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija UZ ledvic

UZ ledvic

Spoštovani,

stara sem 33 let in na vas se obračam z vprašanjem glede izvida ultrazvoka ledvic, kjer je bilo ugotovljeno, da imam desno ledvico s stanjšanim parenhimom v spodnji tretjini (do 8 mm), nehomogeno strukturo in močnejšo odbojnost. Podobne spremembe so nakazane tudi v zgornjem delu ledvice. Leva ledvica je brez sprememb.

Osebna zdravnica me zaenkrat ni napotila k nefrologu, čeprav je bilo priporočeno. Od otroštva dalje sem imela pogosta vnetja sečil, 1x v otroštvu pri 6 letih hospitalizirana za dalj časa, zaradi vnetja ledvic, kasneje pa pogosta vnetja mehurja, uroinfekti, sicer pa še pogosta obolevanja s streptokoknimi anginami, vnetja drugod po telesu, posledično pogosta uporaba antibiotikov (pretežno ospen 1500, letno tudi 10x, poleg tega še zdravljenje s primotrenom, sumamedom, amoksiklavom, klimicinom, macropen..).

UZ ledvic je bil leta 2019 in 2020 bp, po ponovnih vnetjih, tonzilarnih abscesih in opravljeni tonzilektomiji pa je UZ v letu 2023 in 2024 pokazal zgoraj opisane spremembe.

V urinu so vedno povišani levkociti in eritrociti ter prisotne bakterije. Kreatinin in sečnina sta normalna. Občasno so na običajni analizi urina prisotne beljakovine (ne vedno), izvid preiskave U-Monok. Ig pa je pokazal  prisotnost beljakovin albumin, alfa-1-mikroglobulin in imunoglobulini.

Od letošnjega marca ponovno pogosta vnetja sečil, zdravljenje z antibiotiki, čutim nelagodje ali bolečino v predelu leve ledvice (dlje časa trajajoča bolečina občasno, vsakodnevno pa občasno “špikanje”), dolgo sem to pripisovala bolečini iz hrbtenice, vendar razmišljam, če gre morda za ledvico, saj me skrbi, da morda prevzema večjo funkcijo.

Zanima me:

– Ali bi bilo smiselno opraviti pregled pri nefrologu?

– Bi bile smiselne dodatne preiskave (npr. scintigrafija ledvic)?

– Ali je bolečina v levi ledvici lahko posledica kompenzacije?

– Ali priporočate samoplačniški pregled, če napotitev ni mogoča?

Hvaležna bom za vaše mnenje ali usmeritev.

Lep pozdrav.

New Report

Close