Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija UZ kolkov in povijanje

UZ kolkov in povijanje

pozdravljeni,

spodaj sem že prebrala o uz kolkov in širokem povijanju. Tudi mi imamo podoben problem.

Tudi mi se naj bi se še široko povijali. Vendar je sin star že 6 mes in je to že zelo težko. Povijalne plenice ga pri gibanju ovirajo, ko ga želim pravilno poviti drži noge tako trdno skupaj da že pamperske ne spravim gor, pa še tako vroči dnevi se bližajo.

Zdravnica mi ni dala nikakršnih izvidov, samo rekla je, da še ni v redu in naj še 2 mes tako povijam, potem bomo pa že klicani na pregled. Edino kar piše na izvidih je, da sta oba kolka 1b (pri 3 mes je bilo napisano, da je zaobljen rob in še nekaj kar ne znam prebrati). V družini ni bilo nikakršnih problemov s kolki. Tudi jaz sem bila povita do 6 mes, vendar ne več.

Veliko sem že slišala o tem, da je to pretiravanje s povijanjem in da naj ga ne povijam več. Hotela sem še slišati drugo mnenje, ker se mi zdi po povijanje že pravo mučenje za oba.

Zanima me, zakaj se mora sploh povijati? Koliko škode bi naredila, da ne bi povijala čez dan temveč samo ponoči. Po nasvetu zdravnice,ki je delala UZ, bi morala povijatu tudi čez dan ko spi, ko pa brca z nogicami pa ne.

Patronažna mi je rekla, da sploh ne rabim več povijati. Rekla je, da ima sin že zelo močne nogice in že tudi kar lepo sam sedi. Poznam tudi mamico, ki je imela tak problem in ni povijala vendar se je sin lepo razvil.

Prosim za pomoč

Izvid Ib ponavadi pomeni fiziološko nezrele kolke. Do starosti 3-5 mesecev ponavadi tudi “dozorijo”.
Široko povijanje je del preventive, torej varovanja pred izpahom kolka pri otrocih s slaše razvitimi kolki. Na našem ozemlju imamo tak genski material, da se displazija kolka ali celo prirojeni izpah pojavljata bolj pogosto kot pa v drugih območjih (npr. Japonci tega skoraj ne poznajo). Široko povijanje je del široko zastavljene akcije že kmalu po 2. svetovni vojni, ki je obvarovala marsikateri kolk pred hudimi poškodbami, prikrajšavami nog in ukrivljeno hrbtenico zaradi poškodbe kolka. Babice še vedo, da so včasih povijali v štručko (z zravnanimi nogicami), kar je prav odlična drža za izpah kolka.
Včasih pa smo morda preveč previdni in ne želimo, da bi se kaj skvarilo niti v enem samem primeru.
Morda bi vas pregledal še ortoped, ponovno izmeril kote na UZ, morda celo RTG slikal (da se vidijo jedrca in tudi tam izmerijo razni koti) in potem bi imeli res verodostojno mnenje.
Ne morem vam reči, da ne povijajte med spanjem, čeprav je res, da je otrok že živahen in je res težko.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close