UZ kolkov
Spoštovani!
Hčerko sem rodila s carskim rezom zaradi medenične vstave (od 17. tedna nosečnosti). Ob odpustu z bolnišnice so ji naredili Uz kolkov in rezultati so bili sledeči:
ALFA levi kolk 60 stopinj, desni kolk 66 stopinj
BETA levi kolk 46 stopinj, desni kolk 46 stopinj
Sonografska ocena: levi kolk stabilen, desni kolk stabilen
Kategorizacija kolka: levi 1A, desni 1A
Svetovali so široko povijanje do kontrole (pri treh mesecih).
Danes, natanko po treh mesecih sva imeli kontrolo in izvid je sledeč:
ALFA levi kolk 65 stopinj, desni kolk 62 stopinj
BETA niso napisali nobenih meritev ZAKAJ?
Sonografska ocena: levi in desni kolk stabilen
Kategorizacija kolka: levi in desni 1A
Terapija in kontrolni pregledi niso več potrebni.
Po izvidih sodeč je vse v redu in ni potrebno več široko povijanje, vendar me je komentar zdravnika zelo zmedel. Pri pregledu, mislim, da levega kolka, ki je trajal kar nekaj časa (na ekranu nekaj ni bilo dobro vidno) , je dejal:” No, ravno da je zvozila.” Drugih komentarjev ni bilo. Glede na gužvo, poteka pregledov kot po tekočem traku in na to, da se je mala med pregledom na veliko polulala, v tisti zmedenosti nisem vprašala kaj to pomeni.
Zaskrbljena sem nekoliko bolj zato, ker sem sama kot dojenček imela nerazvite kolke (mama me je povijala leto dni), posledične težave pa se vlečejo še danes.
Prosim vas za vaš komentar izvidov, kaj pomenijo te stopnje in nasvet ali naj povijam še nekaj časa le ponoči in postopoma preneham, ali s širokim povijanjem sedaj v prihodnje kako škodim razvoju kolkov. Julijske dni, ko je bila takšna vročina sem jo čez dan kakšne 4-5 urce nisem imela široko povite. Sem naredila napako?
Morda se vam moja zaskrbljenost zdi povsem odveč, vendar vas prosim za odgovor.
Najlepša hvala za vaš čas.
Lep pozdrav!
Vaša zaskrbljenost je res pšovsem odveč. Glede na opravljene meritve sta oba kolka povsem normalno razvita, kar opisuje kategorija 1A. Široko povijanje kolkov lahko povsem opustite. Zakaj zdravnik ni zapisal beta kotov in njegov komentar pa bi težko komentiral. Glede na to, da je oba kolka kategoriziral je nedvomno opravil vse meritve.