Najdi forum

UZ kolkov

Najprej naj vam zaželim lepe in mirne praznike!

Prejšnji teden je bila hcerka (štiri meseci in osem dni) na UZ kolkov. Izvid je sledeči:
Status: Abdukcija kolkov normalna, kožne gubice simetrične, stopali bp.
Sonografski izvid kolkov: levo alfa kot 60, beta kot 46, desno bp.
Navodila: Abdukcijska opornica.

Pri porodu so bili kolki vredu, svetovano mi je bilo široko povijanje z eno plenico, preventivno, ker je bila rojena na ritko.

Ortoped je dejal samo: aha, levo ni vredu, bo treba opornico. Stopite do mavčarje, vam bo vse razložil. Na naša vprašanja je odgovori, da pač to pride. Mavčar je hčerki namestil opornico ter nam razložil, kako se jo nastavi in sname, ter dejal, da jo mora nositi 24 ur, oz. da je lahko kakšno uro ali dve na dan brez nje.

Od tu naprej imam pa kup vprašanj. Prosila bi vas, če mi lako pomagate razumeti izvid. Kaj pomenijo stopinje in ali je to huda “napaka” ali bolj mila. Ali mora res nositi opornico cel dan. Hčerka se ji namreč zelo upira in z njio sploh ne more spati več kot pol ure. Nato začne jokati.
Ter nenezadnje me zanima zakaj je do tega prišlo, če je bilo ob odhodu iz porodnišnice vse vredu, Kje smo ga polomili ?!

Najlepša hvala za odgovor!

Sami ga gotovo niste polomili nikjer. Stanje stopnje razvoja kolkov se po porodu z rastjo otroka praviloma izboljšuje. Niste napisali na podlagi česa so vam v porodnišnici dejali, da so kolki vredu – je šlo le za klinični pregled ali tudi za UZ kolkov. Treba je povedati, da UZ preiskava nekoliko tudi zavisi od preiskovalca in že manjše razlike pri določenih projekcijah so lahko vzrok razlikam v izmerjenih kotih. Kar zadeva opornico je le ta namenjena temu, da so kolki v položaju, ki bolje spodbuja ustrezni kostni razvoj sklepne površine. Otroci navadno opornice dobro prenašajo in se nanje hitro navadijo. Koliko naj bi jo nosil vaš otrok vam žal ne morem svetovati na podlagi povedanega, vsekakor vam svetujem, da se držite danih navodil. Ob takšnem zdravljenju se kolki praviloma dobro razvijejo in otroci nimajo kasnih posledic. Kar zadeva kote stopnja displazije glede na starost vašega otroka sodi v skupino IIb kar je blažja oblika displazije, ki ob ustreznem zdravljenju ne pušča trajnih posledic.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close