Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija UZ GLAVICE

UZ GLAVICE

Pozdravljeni,

potreboval bi razlago izvida.

Dvojčica se je rodila v 33 tednu 3/7.
Po odpustu iz porodnišnice je se nam je dvakrat prižgala blazinica za dihanje.
Ostala je na opazovanju v pediatrični, kjer so ji naredili UZ glavice in so rekli da je imela verjetno krvavitev.
Po enem mesecu smo imeli v pediatrični kontrolo, kjer so rekli da je da so vidne ciste od krvavitne. Drugega nam niso povedali, razen da bo čez en mesec spet kontrola.
Ali vas lahko prosim, da mi razložite izvid? Zanima me namvreč ali nas upravičeno skrbi. Vseeno se gre za krvavitve v glavi.

Kontrilni izvid:
citiram:

Inherhemisferična fisura je primerna, prav tako corpus calosum. Ventrikularni sistem je primerno širok in oblikovan ; v kavdotalamičnih kotih obojestransko cistične spremembe – stanje po SEH; še nekoliko višja ehogenost periventrikularno frontalno, v ostalem normalno.

Hvala in lep pozdrav
Dane

Dragi Dane,

tim. subependimalno krvavitev (1. stopnje od 4., torej najbolj blaga oblika) zelo velikokrat nademo ob “rutinskih” UZ pregledih glavice pri nedonošenčkih. Vidi se kot “pojačani odboji” (bolj svetlo) v delu žilnega pleteža, ki v možganih prehaja (podobno kot nežne alge) iz stranskih v 3. prekat – tim. kavdotalamični kot. V nekaj tednih se ta kri posrka (resorbira), kar lahko opazujemo kot “cistico” (votlinico) na tem mestu. Cistica pa izgine (se raztopi) v nekaj tednih do mesecih.

Za to stopnjo krvavitve je značilno, da ne daje nobenih znakov (apnoe blazinica se je verjetno vklopila zaradi česa drugega, še najverjetneje iz “tehničnega” razloga) in ne pušča nikakršnih posledic. Zato je pravzaprav nepravično, da jo poimenujemo z izrazom “možganska” krvavitev.

Višjo ehogenost periventrikularno pa na Pediatrični kliniki zelo radi opisujejo (o tem sem se že “razpisala” v odgovorih na podobne teme), pa to ne pomeni ničesar “obremenilnega” za otroka, le za starše 🙂

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spostovani,

Zahvaljujemo se vam za odgovor, ki nas je zelo pomiril.
Ce prav razumem, nas ni potrebno skrbeti?

Lep pozdrav
Dane

Čisto prav ste me razumeli 🙂
Mirne dni vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljena!
Tudi z našim 6-mesečnim dojenčkom smo bili na UZ glavice, zaradi napete fontanele in prehitre rasti glavice. Ob rojstvu je OG bil 36, trenutno pri 6,5 mesecih je 47cm.
Izvid UZ:
Minimalno širši subarahnoidni prostor in interhemisferična fisura. Corpus calosum primeren. Ventrikularni sistem je primerno širok in oblikovan; strukturnih ali drugih prepričljivih odstopov od normalnega ni.
Zanima me kaj pomeni širši sub. prostor in inter. fisura. Drugače je izvid v redu? In še zakaj je potem fontanela včasih napeta?
Lep pozdrav in hvala za odgovor!
Kristina

Draga Kristina,

naraščanje obsega glavice je res na zgornji meji normalnega – a je glede na UZ izvid to bolj pripisati “familiarnemu” večjemu obsegu glave (beri: da so vaši predniki potrebovali velike klobuke…).

Izvid UZ pregleda glave je v mejah normalnega – o tem, kaj je subarahnoidalni porstor (prostor med površino možganov in ovojnicami pod lobanjskimi kostmi) in kaj interhemisferična fisura (reža med levo in desno možgansko poloblo), pa je bilo žće veliko napisanega v prejšnjih temah… Njune mere so prav tako precej variabilne – večinoma pa so pod 10 milimetri.

Mečava je lahko izbočena ali vbočena, kar je odvisno od lege ali napenjanja otroka – če leži in joka, je lahko mečava izbočena in napeta pri povsem zdravih dojenčkih. Poleg tega postaja z odraščanjem vse bolj “trda”.

Torej, vse normalno, brez panike.
Lep pozdrav,

Pozdravljena!
Najlepša hvala za odgovor, ste me še dodatno pomirili! Ko ti namreč rečejo da ima otroček mal preveliko glavo, in da je še fontanela napeta, začneš pač študirati vse sorte.
Lepo vas pozdravčjam in se še enkrat zahvaljujem!

Pozdravljena ponoovno!

Kot ste mi napisala sem si pogledala še prejšnje forume glede IF in SP in videla da če sta oba razširjena to lahko pomeni moten proces glede likvorja! Ali bi me moralo skrbeti, da je pri našem fantku kaj takega! Kontrolo so nam dali januarja- in sicer na nevrološkem oddelku ( ali naredijo še kaj drugega poleg UZ)-je možno da se IF in SP še razširita? Ali je pri 9-mesečniku še možen UZ glavice, če je naprimer mečava Že zelo majhna?
Se opravičujem za ponovno spraševanje, ampak vse to mi kar ne da miru!
Lepo pozdravljena
Kristina

Draga Kristina,

razpon normalne širine IF in SP je zelo velik, poleg tega je za “diagnozo” o prekomerni količini likvorja potrebna tudi povečana širina stranskih, tretjega in četrtega prekata. Kot lahko razberem, pri vas ventrikulomegalije ni – in zato so vas naročili na kontrolo šele januarja.

Če bo mečava takrat že zaprta, pregled z ultrazvokom ne bo možen. V primeru, da bodo ob pregledu ugotavljali kaj, kar bi jih zmotilo (npr. prekomerna ali prenizka napetost mišic, zaostanek v razvoju), se bodo odločili za dodatne preiskave, predvsem za magnetno resonančno preiskavo (ki ni povezana z obsevanjem z rentgenskimi žarki tako kot CT glave).

Pozdrav,

New Report

Close