Uz glavice
Pozdravljeni!
Sem mamica pet in pol mesečnega fantka. Fantek se je rodil pet dni čez rok kot zahiranček, z carskim rezom. Takrat so mu naredili UZ glavice in ugotovili sledeče: vertikularni sistem ozek, simetričen. levo v području talamokavdalnega stika perzistira manjša cistična formacija (3mm). periventrikularno parietookcipitalno obojestransko bolj desno pa so vidni hiperehogeni areali, vendar brez cističnih levkomalatičnih sprememb.
ponovno smo imeli UZ čez tri mesece in so ugotovili: v kavdotalamičnem stiku več ne opažam cističnih sprememb. oba lateralna ventrikla sta simetrično v predelu korpusov nekoliko širša (3mm) sicer sploščena.
sedaj smo imeli ponovno UZ:
ventrikularni sistem je ozek, simetričen. levo v području talamokaudalnega stika manjša cistična formacija (7,8 mm). vidna v obeh presekih. drugih patoloških sprememb ni videti.
Mene zanima ali je možno, da res vmes ko je bil fantek star tri mesece ciste ni bilo, sedaj se je pojavila ponovno?!
In če mi lahko prosim razložite kaj to pomeni za mojega fantka. ali bo in kako bo to vplivalo na njegov razvoj? Kje točno je cista?
Upam, da mi lahko odgovorite na vprašanja, ker me resnično skrbi. Zdravnik pa mi odgovoril da naj ne skrbim in naj redno hodimo na fizioterapijo, ker fantek zateguje glavico nazaj in vidna je asimetrija.
Hvala že vnaprej.
LP; Tanja
Draga Tanja,
seveda je možno, da se je cista zmanjšala in se kasneje ob rasti glave ponovno povečala. Še bolj verjetno pa je, da je ob pregledu v 3. mesecu niso opazili, ker so pregledovali možgančke v drugačnih “presekih”.
Ne glede na vse izvide vas nima kaj skrbeti, saj cista po krvavitvi 1. stopnje (tim. subependimalna krvavitev, “puščanje krvi ” v žilni pletež v prekatih, kjer se tvori možganska tekočina) ni povezana s kakšnim odstopanjem od normalnega razvoja. Cista (=votlinica, prazen prostor, iz katerega se je posrkala kri po krvavitvi) je torej v žilnih pletežih in izven možganskega tkiva.
Očitno je bil tudi prvi izvid (periventrikularno parietookcipitalno obojestransko bolj desno pa so vidni hiperehogeni areali, vendar brez cističnih levkomalatičnih sprememb) bolj lažna “panika” – le v primeru, ko bi se pojavile v tem delu cistice ali bi bili zatilni rogovi stranskih prekatov ob pregledu v 3. mesecu zelo razširjeni (npr. 15 mm), bi bilo to lahko merilo za povečano pozornost razvojnega pediatra predvsem pri razvoju “grobe motorike” (torej sedenja, postavljanja na noge, hoje…).
Pozdrav,