Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Uz Glavice

Uz Glavice

Pozdravljeni,

Zanima me razlaga izvida,

Moj otrocek je bil rojen 38t 1/7d, ob rojstvu je bil tudi malo zlatencen, lucke ni potreboval, trenutno je star 14 dni in malo je se rumen (belocnice) druge preiskave bp ob odpustu, njegova teza je dosegla porodno.

Izvid UZ glave: subarahnoidni prostor je primeren, intrahemisferica fisura je primerna in lei na sredini, korpus kalosum je prisoten. Stranska ventrikla imata primerno velikost in obliko. Nakazana ehogenost v podorcju centralnih struktur levo. Zadnja kotanja izgleda primerno.

Hvala, Lp

Z izjemo “Nakazana ehogenost v podorcju centralnih struktur levo” je vse idealno. Ker pa je pred ehogenost pridevnik nakazana, je tudi ta stavek treba vzeti kot varianto normalnega.

Skratka: odličen izvid, ki ne terja ponovitve UZ pregleda. Razen za uživanje preiskovalca ob pregledih zdravih otrok.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Kaj pa naj bi pomenila ta nakazana ehogenost, ce bi mi lahko malo bolj po domace razlozili? Naroceni smo na ponoven UZ. Malo sem zaskrbljena zaradi izivda, mocno upam da po nepotrebnem.

Hvala

Sliko UZ preiskave bi lahko poimenovali tudi 50 odtenkov sive – ki kaže “prosojnost” posameznih delov možganov za snop UZ valov. Tam kjer je “voda”, se vidi črno (npr. znotraj možganskih prekatov, ventriklov, kjer je možganska tekočina, likvor – rečemo, da gre za hipoehogeno vsebino), tam kjer je kost, je belo (oz. nepropustno za UZ valovanje). Tkiva so glede na “gostoto”, vsebnost vode nekje vmes, po vsej lestvici – in govorimo o manjši (hipo) ali večji (hiper) ehogenosti. In smo pediatri, ki izvajamo preiskavo, naučeni in izvežbani, kako ocenjevati posaamezna tkiva, posamezne dele možganov.

O hiperehogenosti govorimo, če se nam “zdijo” tkiva bolj svetla kot bi pričakovali. A gre vseeno za subjektivno oceno, ki se lahko razlikuje med izvajalci, tudi pri enem, ko gleda v različnih časovnih obdobjih, zlasti pa z aparati z različnimi nastavitvami. In kadar se ti “samo zdi”, je najvarneje, če napišeš “morda”, “nakazano”, “diskretno”, “malenkostno”… Kar pravzaprav ne pomeni veliko.

Ne vem, če sedaj kaj bolj razumete, a sem poskusila. Če vam tudi ob kontroli kaj ne bo jasno, pa kar pogumno prosite za pojasnilo in praktični razlago tistega, kar se preiskovalcu zdi neobičajno. Običajno že njegov / njen odgovor razblini vse skrbi.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Ponovno vam pisem, ponovno smo bili na kontrolnem UZ, danes prejela izvide. Zanima me predvsem kaj pomeni striatna vaskulopatija, in kaj to pomeni v nadaljne? Ali je izvid v redu?

IZVID UZ GLAVE

Pericerebralni prostor primeren, interhemisferična fisura leži na sredini, korpus kalosum prisoten. Stranska ventrikla simetrična, normalno široka, tretji in četrti ventrikel primerna Striatna vaskulopatija obojestransko, bolj izrazita levo. Parenhim brez odstopanj. Zadnja kotanja izgleda normalno.

Urin na CMV, 5.11.2024. negativno.

Mnenje: Prisotna je striatna vaskulopatija obojestransko, več levo, nı dinamike glede na predhodni izvid, ni pridružene druge patologije. Izključili smo okužbo s CMV Ultrazvočno sledenje ni več potrebno. Svetujemo sledenje razvoja s strani osebnega pediatra in ob odstopanjih napotitev v razvojno ambulanto

“Striatna vaskulopatija” pomeni, da je UZ pregledovalec opazil nekaj več “svetlih” odbojev v področju žilic v progastem možganskem jedru. Kar je lahko izključno odboj povsem normalne stene teh žilic, v redkih primerih pa odboje stene, ki je zaradi vnetja ob okužbi s citomegalovirusom zadebeljena.

V vašem primeru gre očitno za prvo varianto, slučajno najdbo, saj so prav vse pregledane strukture sicer normalne.

In kot je zapisano – ne potrebujete NOBENE kontrole in lahko na tale opis (ki je pri nekaterih preiskovalcih prisoten pri vsaj polovici pregledov…) kar pozabite.

Pozdrav,

Pozdravljeni!

Deklica je bila rojena kot majhna za gestacijsko starost. V neonat. Amb. Je bila sprejeta, kjer so opravili dodatne preiskave. Izvidi so bili ok, glavica je primerno zrastla, s tezo je napredovala. Pri enem mesecu in 23 dni je imela ponovno pregled, pri izvidu UZ glave je napisano sledece: minimalna asimetrija pericerebralnega prostora – vec desno. Subarahnoidni prostor je primeren, intrahemisfericna fisura je primerna in lezi na sredini, korpus kalosum je prisoten. Kavum septi pelucidi. Stranska ventrikla imata primerno velikost in obliko. Zadnja kotanja izgleda primerno.

Zanima me ali me mora skrbeti minimalna asimetrija pericerebralnega prostora, kaj lahko pricakujem.

Hvala za odgovor in lp!

Izvid je povsem NORMALEN. Kot sem že večkrat napisala: asimetrija je naravna, tako v zunanjih znakih kot tudi v notranjih organih. Tako so razlike v velikosti in obliki parnih organov – ledvic, nadledvičnic, jajčnikov ali testisov, očesnih zrkel, kot tudi v dimenzijah možganskih prekatov – oziroma “pericerebralnega prostora”.

Torej lahko pričakujete zdravo odraščanje in razvoj vašega “mladička”.

Lepo poletje vam želim,

Pozdravljeni,

sin ima prirojeno cmv okužbo, ki je blaga. Rojen je bil z nižjo porodno težo ampak sem tudi razvila blago preklampsijo tako da zopet ni nujno da je zaradi cmv bil rojen kot zahiranček. Ugl. Naju je pediatrinja napotila domov po 4 dneh, nakar pride ko se že odpravljamo, z novico da je pozitiven na cmv( je rekla da je bila ziher da bo negativno). Potem sva odšla v Lj, kjer so ga celovito pregledali. V večini vse vredu, uz glave ni nekih večjih sprememb, eeg vredu, blago zadebeljena jetra, sluh vredu. Uvedemo 6 mesečno zdravljenje zaradu zadebeljenih jeter. Danes zaključili zdravljenje, razvoj pri 6 mesecih kot mora bit-fizioterapevtka pravi da nič ne zaostaja, porast teže(roj 38 teden 2420g,48cm, glavica 32cm, pri 6mesecih 7400g,66cm in 42 cm obseg glave). Ultrazvok glave pa pravi: pisalo:subarahnoidni prostor je primeren,interhemisfericna fisura je primerna in lezi na sredini. stranska prekata imata primerno velikost in obliko. Tretji ventrikel ima primerno velikost.obojestranska zmerna striatna vakulopatija.visja ehogenost periventrikularno obojestransko,frontoparientalno,omejeno.zadnja kotanja izgleda primerno.-to je iz izvida pri 3 mesecih starosti. Sedaj pri 6m se baje ne vidi vec tako dobro ker je fontanela že skoraj zaraščena, rekla je samo da je videt da je šlo nazaj. In zdraj nevem kaj bi lahko šlo nazaj da ni več tako izrazito, ker nisem dobila domov nobenega izvida od uz glave.

in kako mislite da bo z mojim otrokom dolgoročno v prihodnje? Tam so mi rekli, da če bi kaj bilo kritičnega da bi se že zdavnaj pokazalo, da bo kljub cmv imel čisto normalno življenje. Ko pa grem brat na internet pa piše kaki hudi zapleti in kak hud virus je to..

hvala za odgovore.

Zadnje čase je postal citomegalovirus vroča tema, tako v tujini kot pri nas. In veliko je neznank, tako glede opredelitve, kaj je prirojena okužba (pogoj ni le najdba virusa v urinu in protitelesa iz razreda G, ampak pozitivna IgM protitelesa in klinični znaki), kot glede izraženosti znakov, kot glede prognoze. CMV je namreč izjemno pogost virus, večina nas je okužbo prebolela v otroški dobi – in starši (tudi če so bili iz medicinskega poklica) tega niso niti opazili. Testiranja pri krvodajalcih kažejo, da je 70% CMV pozitivnih – in ti vse življenje tu in tam izločajo virus. Še zlasti v nosečnosti in med dojenjem (ko je v materinem mleku).

Za vaš primer mi vseeno manjka kar nekaj podatkov o tem, kako so postavili diagnozo. Ultrazvočni izvid ni specifičen – res je talamostriatna vaskulopatija (povečani odboji ob žilju v možganskih jedrih) pri virusnih okužbah pogosto opisana (pa pravzaprav nihče ne dokaže, da je povezana s kakšnimi težavami), a je pogosta in slučajna najdba tudi pri “povsem zdravih” novorojenčkih. Podobno velja za povečano ehogenost – ki je tudi lahko subjektiven opis, nekateri praktično pri vsakem novorojenčku to opišejo.

Ključno je, da je fant (tudi zaradi zahiranosti, ki je res lahko samo posledica slabšega delovanja posteljice ob vaši opreeklampsiji) poostreno nadzorovan pri svojem pediatru, lahko tudi pri razvojnem in pri nevrofizioterapevtu. Nikakor pa si ne bi slikala “črne prihodnosti” in prežala na znake in znakce prirojene CMV okužbe. Tudi zato, ker smo ljudje praviloma po branju Dr. Googla nanašalni – in včasih v strahu vidimo odstopanja, o katerih smo nekaj prebrali, pa jih pravzaprav v resnici ni.

Torej: kar mirno, z enakimi vprašanji kot mene pa kar “napadite” še svojega pediatra, če vam že na “visoko usmerjeni ustanovi” niso dali dovolj jasnih informacij, da bi bili pomirjeni.

Lep pozdrav,

New Report

Close