UZ glave pri 6. mesecih
Sin bo drugi teden star 6. mesecev in drži glavico postrani (v levo). Zato naju je pediatrinja dala na UZ glave. Tam nama zdravnica pove, da ima asimetrijo možganov, da je leva polovica manjša od desne in da se naj pripraviva na trdo delo, ker naju bo zelo potreboval. Verjetno bo gibalno oviran, umsko zaostal, da ne bo samostojen…. Skoraj naju je kap! Vem, da se marsikaj vidi na možganih, ampak kako mi lahko po 2 minutah UZ reče, da bo otrok umsko zaostal?
Naj povem, da se razvija popolnoma normalno. Kotaliti se je začel pri 3,5 mesecih, 14 dni že samostojno sedi, reagira na različne situacije, se smeji, opazuje okolico, opazi spremembe (npr. frizura), poskuša se “pogovarjat” oz. spušća različne zvoke, prijema in preprijema igrače, jih nosi v usta, je zadovoljen dojenček.
Bila sva res presenečena nad njeno diagnozo. Ali je to možno, da se vidi otrokova inteligenca na UZ?
Hvala za odgovor.
Prestrašena,
na UZ se NIKAKOR NE VIDI OTROKOVE INTELIGENTNOSTI, vidi pa se lahko razne nepravilnosti v razvoju različnih organov.
Zdravnica vam je pač povedala vse kar lahko sledi temu, kar je ugotovila (kar lahko – ni pa nujno da bo tako tudi bilo!). Vprašanje pa je tudi, kakšna je ta asimerija (tudi normalno leva in desna hemisfera nista popolnoma enaki).
Ima sinko mečavo še mehko?
Če se sinko drugače dobro razvija in sedaj niste opazili odstopanj, je to vsekakor dober znak. Kaj pa njegov vid? Pogosto otroci, ki držijo “glavo postrani” imajo težave z vidom (enega očesa).
Upam, da sem vas vsaj malo potoložila. Če ne ali če vas še kaj zanima, me vprašajte.
Pa še moja izkušnja:
Moj sinko se je rodil z nižjo porodno težo zato je med drugim – kot pač zahteva protokol- opravila tudi UZ možgan. Med pregledom je zdravnica omenila, da en del možgan ni prekrvaljen in me je skoraj kap. Ker pa pač malo stvari poznam sem začela “vrtati” vanjo – kateri del, je na koncu iz enega dela “nastala” kar cela stran – ko sem spet vrtala – katera stran: leva li desna, pa je rekla, da to pa ne vidi več. Druga zdravnica pa je ob slikah rekla, da z možgani moja sinka ni prav nič narobe in da so prekrvavljeni tako kot bi morali biti. Me pa je izvaja prve zdravnice zelo prestašila in zato razumem tudi vaš strah.
Pošlji oblikovano (04-11-05 23:38)
Najprej hvala za hiter odgovor. Vsekakor ste mi dali malo upanja, da ni vse tako črno, kot nama je predstavila zdravnica.
Mečava je še mehka.
Pri vidu nisem opazila, da bi slabše videl. Lepo sledi predmetom. Kadar pa gleda na stran in malo gor se opazi nivojska razlika oči. Desna je višja. Je možno, da na to slabše vidi?
Po sliki je videti kar “opazna” razlika (1 mm do 2mm – nevem, če so vse slike enako velike).
Je možnost za kasnejši počasnejši razvoj ali da se ta celo ustavi?
Včasih se začne v spanju silovito jokati. Ali to nakazuje na kakšno nepravilnost?
Ja, mogoče malo prehitro direktno povedo vse kar vidijo in to v najslbši luči.
Še enkrat hvala!
Tudi meni so direktno povedali, da bomo imeli težave in so nam dali le 10%, da se bo sin normalno razvijal. Tudi mene je skoraj kap.
Čeprav se moj sin razvija dokaj normalno , ima sicer nekaj težav, sem danes tisti zdravnici hvaležna. Takoj me je postavila na trdna tla, in vse kar je moj sin dosegel, jemljem kot “božji dar”.
Torej ni vse tako črno, kot mogoče trenutno izgleda, vi opazujte le svojega otroka in videli boste. Pa le pogum!
Lep pozdrav , Vesna#
Prestrašena,
Kaj natančno pomeni omenjena asimetrija, žal ne vem. Tudi kako se bo to kazalo (če se bo) v otrokovem funkcioniranju, žal ne.
Vem, pa da so človeški možgani sposobno marsičesa in pogosto (vsaj pri otroku, ko se živčne poti šele vzpostavljajo) »poškodovane funkcije« ene hemisfere prevzame (lahko v celoti ali le delno) drugi del možgan.
Prav zato so odprte različne poti in »ni še vse izgubljeno«.
Boste pa mogoče morali bolj pozorno spremljati otrokov razvoj. Najverjetneje vas bodo tudi napotili še kam – npr. razvojno ambulanto, da bodo otrokov razvoj bolj podrobno pod drobnogledom (sam razvoj, bodite pa tudi pozorni na npr. spremenjen tonus mišic, izrazito »škiljenje«, motnje ravnotežja – vse to bi lahko kazalo, da bo otrok mogoče le imel (čeprav sedaj ni videti tako) motorične težave). Spremljajte tudi vid (omenjene težave so lahko tudi posledica slabovidnosti na desnem očesu, lahko pa le posledica nepravilne drže glave.
V kolikor je mečava še mehka, pomeni da se lobanjske kosti še »niso združile«. Ko pa se bodo, UZ ne bo več mogoč – mogoče vas bodo poslali na magnetno resonanco. Prav tako lahko pošljejo še na dodatne preiskave.
Mogoče še nekaj nasvetov:
– večina otrok v tem času uporablja obe roke (tudi če bo vaš začel uporabljati le eno roko, bodite pozorni, kja se dogaja z drugo roko – jo nikoli ne uporablja ali »visi« ob telesu itd.)
– vaje soročnosti (gre za aktivnosti, kjer »delata« obe roki , npr. ploskanje, risanje z barvicami z obema rokama, dviganje obeh rok itd)
vaje tako imenovanje integracije ali prehajanja preko središče linije. Če si prestavljate otrokovo telo in ga razdelite po sredini (to je središčna linija), levo od nje je leva stran, desno pa desna stran telesa. Vaje se izvajajo tako, da otrok z rokami, nogami, premikom glave »prečka« to središčno linijo – npr. na levi strani je kocka,ki jo pobere z desno in premakne na desno stran. Ali pa premik leve noge na desno stran telesa.
Te vaje omogočajo boljšo povezavo leve in desne hemisfere. Nekaj teh vaj boste našli tudi na spletni strani Brain gym (so napisane bolj za starejše – a jih malce prilagodite). – tam boste našli tudi linke.
Nekaj o gibalni aktivnosti in ustvarjalnosti pa tudi na
(poglavji ustvarjalnost in gibalna ustvarjalnost)
Zanimiva je tudi tale spletna stran (sicer namenjena golfistom), kjer je delovanje možgan napisano zelo razumljivo (poglavje Nevrološke osnove učenja – delovanje možganskih hemisfer)
Lep pozdrav, Petra
Če vas zanima še kaj, le vprašajte.
Pošlji oblikovano (07-11-05 18:45)
Mojemu sinu je namesto dela malih možganov zrasla cista zaradi katere je bil štiri krat operiran. Prognoza je bila grozljiva. Kirurg nama je po slikah možgan dejal, da bo otrok samo vegetiral, ko ga pa je videl v živo, pa ni mogel verjeti, kako se je dobro razvijal. Nevrokirurgi so vedno trdili, da lahko drugi deli možganov prevzamejo določene funkcije poškodovanih možgan. Hodili smo na fizioterapijo, veliko delali doma in otrok je odlično. Tudi če bi rodila popolnoma zdravega otroka, bi hodila z njim na fizioterapijo, ker tako pomaga. Ne boj se, če je že zdaj tako super, bo delo lažje. Ne ustraši se fizioterapije, saj je krasna. Mislite pozitivno in vse bo dobro. Držim pesti.
Pozdravljeni!
Nekaj malega o sinovem razvoju. Naš sin bo čez nekaj dni star 16 mesecev. Črne napovedi zdravnice se na veliko srečo niso uresničile.
Sin je začel plaziti pri 8-ih mesecih, hkrati se je tudi postavil na noge, shodil pa je pri 11-tih mesecih. Sedaj pa že zna tudi skakat na mestu, sam hodi po stopnicah gor in dol (ob ograji in spremstvu, seveda).
Pri 10. mesecih je začel zlogovat ma-ma, at-a, ga-ga. Govor sicer trenutno malo stoji, ampak seveda upamo na najboljše (še vedno).
Fizioterapijo smo obiskovali dokler ni shodil, tudi doma smo smo veliko delali, ampak se je splačalo 🙂
Lep dan vsem 🙂