Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija UZ glave, MR glave

UZ glave, MR glave

Pozdravljeni,
Prosim vas za razlago izvidov,
UZ glave: subarahnoidni prostor, interhemisferična fisura, corpus calosum primerni. Venjitrikularni sistem je primerno širok in oblikovan; periventrikularno nehomogeno povišana ehogenost. Večja cisterna magna.
UZ glave: enak izvid kot pred nekaj dnevi, ob tem tudi minimalno širši tretji ventrikel
MR: obojestransko je viden do 1cm širok subduralni hematom ob poteku transverzni sinusov. na SWI sekvenci je viden hemosiderinskih signal oz. drobne krvavitve tudi v področju tentorija-subduralno. Desnostransko okcipitalno kortikalno in delno tudi v subarahnoidnem prostoru je vidna lokalizirana parenhimska krvavitev, v kateri je zaradi krvi vidna restrikcija difuzije. Drugih patoloških sprememb v področju možganovine ne vidim. Mielinizacija ustreza starosti. Edema ali pomikov ni. Po kontrastnem sredstvu pa so vsi venski sinusi enakomerno izpolnjen – ni MR znakov za trombozo. Na MRA intrakranialnega žilja ne vidim patoloških sprememb.
EEG: osnovna aktivnost je v budnosti in spanju primerna, simetrična , v spanju so še izražena kratka obdobja diskontinuirane aktivnosti. hipersinhronih nenormalnosti ni. Kliničnih posebnosti med snemanjem ne opažamo, občasno je nemiren. V odvodu EKG beležimo ritmično srčno akcijo, okrog 120/MIN. Mnenje: normalen posnetek.
Ker so vsi okrog mene zelo “skrivnostni” kaj to pomeni za otroka in kakšne so posledice krvavitve vas prosim za razlago in mnenje izvida.
Hvala in Lp.

Spoštovana,

za kakšen resnejši in strokoven odgovor ste navedli veliko premalo podatkov – koliko star je novorojenček? Zakaj so sploh delali vse te preiskave – zaradi težav med porodom, po rojstvu, kakšne so bile težave?
Na splošno lahko zapišem le, da izvid UZ pregleda glavice ni nič posebnega (vključno s povečano ehogenostjo periventrikularno) in da izvid MRI ni čisto v skladu s tem, kar so videli na UZ glave. EEG pa je itak normalen.

Po mojih izkušnjah preiskava z MRI lahko “da izvid”, ki se klinično ne kaže (=dojenček nima nobenih težav) – in bi enak izvid morda lahko našli pri novorojenčkih, ki so bili rojeni brez težav in so z mamami odpuščeni domov 3. dan. Še zlasti je ta razlika očitna takrat, ko radiolog zgolj odčitava posnetke (in morda celo ni “specializiran” za novorojenčke) in nima (ali meni, da ne potrebuje) kliničnega pojasnila oziroma zdravnik, ki otroka zdravi, ni prisoten med preiskavo – interpretacijo posnetkov.

Žal mi je, da vas ne morem bolj pomiriti – to je naloga tistih, ki skrbijo za vašega otroka in vam lahko pojasnijo brez ugibanj, kar delam sedaj jaz. Če jih boste spraševali na način, kot ste mene, zanesljivo tudi ne bodo več “skrivnostni”.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor.
Torej, rojen ob roku, fant je star 3 tedne, hospitaliziran 14dni na pediatrični kliniki LJ, kamor so ga prepeljali v istem dnevu po rojstvu zaradi suma okužbe s sepso in meningitisa,. Na intenvzivni mi je dr. govorila da naj ne bi imel posledic, ko pa sva prišla domov in govorila z izbrano pediatrinjo je rekla da je diagnoza huda… Zato “tavam” in ne vem kaj je res.
Prepišem izvide:
Ob sprejemu je bil sive barve, kapilarni povratek je bil podaljšan, bil je razdražen. V odvzetih laboratorijskih izvidih so bili parametri vnetja povišani (najvišji CRP 69). Pri dečku so že v porodnišnici v terapijo uvedli Ampicilin in Garamicin. Glede na izražene nevrološke znake z razdražljivosti in siljenjem v opistotonus smo v terapijo uvedli Ampicilin v visokih odmerki ter Cefotaxim, terapijo je prejemal skupaj 14 dni. Odvzeli smo likvor, v punktatu je bila obakrat prisotna kri, bakterije v likvorskem gojišču niso porasle, prav tako bakterije niso porasle v hemokulturi , urinokultura je bila negativna. Ob antibiotičnem zdravljenju se je dečkovo stanje izboljšalo, postal je rožnate barve, vnetni parametri so ob kontrolah upadli na normalno vrednost. Vitalni parametri so bili tekom zdravljenja primerni, prav tako diureze. V sklopu diagnostike ter iskanja septičnih fokusov je opravil RTG slikanje pljuč, ki je bilo normalno ter UZ abdomna, ki je bil prav tako normalen.
Zaključek: Ob odpustu 14 dni star deček je bil hospitaliziran zaradi subarahnoidne, subduralne in parenhimske možganske krvavitve ter ob tem možganske razdražljivosti novorojenčka. Zaradi suma na zgodnjo sepso z meningitisom ob povišanih vnetnih parametrih in pleocitozi v likvorju smo ga 14dni zdravili z dvojno antibiotično terapijo z Ampicilinom in Cefotaximom. Vzrok za povišane vnetne kazalce ter patološki izvid likvorja bi bile lahko tudi znotrajlobanjske krvavitve. Prehodno je zaradi porodnih krvavitev potreboval fototerapijo zaradi zlatenice.
Vse preiskave so bile opravljene na pediatrični kliniki LJ.

Ker mi je internetni škrat požrl odgovor, ga pišem še enkrat, tokrat na kratko )-:

Glede na vaše podatke, je pri fantu zanesljivo šlo za prirojeno bakterijsko okužbo, saj krvavitev ne dela toliko zvečane vrednosti CRP in daje drugačne klinične znake (razdražljivost s krči, motnje zavesti, bruhanje, zvečan krvni tlak ipd.). To, da bakterij niso našli v krvi in likvorju, ne pomeni, da niso bile drugje in niso naredile vnetja. Antibiotiki, ki jih je dobival, pa so bili zanesljivo učinkoviti, tudi v primeru, ko bi res šlo za meningitis (po opisu poteka malo verjetno).

Kri ob lumbalni punkciji je najverjetneje izvirala iz nabodenega pleteža izven hrbteničnega kanala (kar je pogosto ob punkciji, kadar je lumbalne tekočine malo in je dojenček ob punkciji nemiren). In zanesljivo ni posledica možganske krvavitve.

Še vedno menim, da vse krvavitve, ki so opisane v izvidu MRI, ne bodo pomembno vplivale na fantkov razvoj – zanesljivo pa lahko pričakujete, da bo vsak, ki bo prebral odpustnico iz porodnišnice, zelo aktivno iskal kar koli, kar bi kazalo na kaj neobičajnega. Tudi zgodnja fizioterapija vam “ne uide” (kar ni nič slabega).

Skušajte torej nadomestiti vse “crkljanje”, ki ste ga pogrešali, dokler je bil v bolnišnici in uživajte vsak dan posebej!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za vaš čas in izčrpne odgovore :-), tako razumljivih odgovorov še nisva “slišala” v teh treh tednih.

Pozdravljeni!
Meni je včiraj iz zakonske postelje padla 6 mesecev stara hčerka. Takoj po udarcu je začela jokati. Ni bruhala, jedla je normalno. Mislim pa da je med padcem z zadnjo stranjo glave udarila v rob nočne omarice. Včiraj ni imela nobene buške razen pirico. Zelo me skrbi.
Hvala za odgovor.

Spoštovana,
očitno v paniki niste pogledali prejšnjih tem na tem forumu, od katerih nosi vsaj deset tudi podobno vprašanje…

Naj le ponovim: padci dojenčkov in malčkov (žal) niso redkost, večina pa se jih konča brez posledic, še zlasti, če višinska razlika in trdota tal ni pretirana in če otroci po padcu niso nezavestni, zajokajo in se kmalu potolažijo in se oteklina na mestu udarca ne širi. Zlovešči znaki so omotičnost, bruhanje, pretirana razdražljivost z vreščečim jokom še več kot 10 minut po udarcu, širjenje otekline in modrice (še zlasti okrog oči)… Sem pa prepričana, da boste (oziroma ste) v dvomu poiskali konkreten nasvet in pregled pri zdravniku, branje sporočil in nasvetov na spletu nikakor ne nadomesti strokovnega pregleda in nasveta “v živo”.

Pozdrav,

New Report

Close