UZ – GLAVE
Pozdravljeni dr. Kornhauser Cerar,
Prosila bi vas, če mi lahko obrazložite izvid uz-glavice.. Moja hči je nedonošenka, rojena v 32 tednu, sedaj ima 4 mesece, kor. 2 meseca.. pri uz glave sva dobili takšen izvid:
Ventrikularni sistem je primerno širok in oblikovan; v kavdotalamičnih kotih obojestransko nekaj manjših cističnih sprememb v ostalem normalno. Po vprašanju zdravnici, kaj pomenijo te ciste mi je odgovorila, da je to značilno za nedonošenčke.
Lepo bi vas prosila, ker me zelo skrbi, kaj pomenjio te ciste v kavdotalamičnih kotih?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vam želim lep dan.
Draga Triša,
“cistice v kavdotalamičnih kotih” so res pogosta ugotovitev ob UZ pregledu glavice prezgodaj rojenih otrok, še zlasti po nekaj tednih od rojstva.
Večinoma gre za posledico najbolj blage stopnje krvavitve iz žilnih pletežev (horioidnih pletežev), ki nastane v času poroda (ali že prej, v nosečnosti). Ko se posrka in razgradi kri, ki se v stranskih prekatih “sesiri” prav v področju vdolbinice med možganskimi jetri (talamusom in repatim jedrom, kavdotalamični kot), nastanejo v tem področju drobne votlinice, cistice – ki pa počasi (v nekaj mesecih) povsem izginejo. Ob takih krvavitvah nedonošenček / dojenček ne kaže prav nobenih težav – niti v času nastanka niti kadarkoli kasneje. Zato je vsaka skrb glede njenega uspevanja in razvoja povsem odveč…
Uživajte torej,