UZ abdomna – razlaga izvida
Spoštovani!
Maščobno spremenjena jetra so pogosta ugotovitev.
Sprmembe aorte pa govorijo za poapnenje. Preveriti je potrebno holesterol, opustiti kajenje in preveriti, če je poapnenje žil prisotno še kje drugje – noge, vratne žile…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Klara
Re:IZVID RADIOLOŠKE PREISKAVE
Ultrazvok trebušnih organov
izvid
klinično vprašanje:bhp
-V trebuhu ne vidim proste tekočine,povečanih bezgavk.
-Jetra niso povečana,so difuzno maščobno infiltrirana,potek žilja in žolcevodov je normalen,sumljivih zamejenih lezij ne odkrijem
-Žolčnik ima primerno steno,v njem so ehogene formacije premera do 8 mm,lahko polipi ali konkrementi.Žolčni vodi niso delatirani.
-Vranica in pankreas sta UZ v mejah normale.
-Ledvici ležita na običajnem mestu ,sta normalno veliki in imata primerno parenhimsko plast kortikomedularna razmejitev je jasna. V desni ledvici je kortikalna cista,premera 25mm.
Votli sistem ni raširen
-V področju nadledvičnic ne vidim patoloških formacij.
-Normalno široke velike žile.
.Sečni mehur je UZ primernega videza .
–
-Prostata je ločljiva od okolice ,volumen je 54 mm
Mnenje:difuzne maščobna infiltracija jeter
Polipi ali konkrementi v žolčniku
kortikalna cista v desni ledvici
hipertrofija prostate
Prosim za razlago izvida,glede na to,da se prvič srecujem z takimi znaki bolezni
Hvala.
Lep pozdrav,Klara
Spoštovani!
UZ je od močkega, ne od ženske. Napisane os vse diagnoze, ki vam jih bo pojasnil zdravnik, ki je tega človeka poslal na preiskave.
Ciste v ledvicah niso nič posebnega. Privloma jih psremljamo z UZ na eno leto.
Spremembe v žolčniku brez bolnikovih težav prav tako spremaljamo na pol leta do enega leta.
Prostaa pa je povečana, ni pa zastanka urina v mehurju. Če ima težave zaradi povečane prostate, bo jemal zdravila, ki to ublažijo.
Maščobno spremenjena jetra pa so lahko zaradi številnih razlogov, a same po sebi nič, kar bi bilo ptorebno ukrepati v zvzei s tem (seveda vplivati na ev. vzroke zanje, tj debelost, holesterol, alkohol, če so).
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
zanima me kaj pomeni minimalno ehoična trebušna slinavka? Vsi ostali organi (jetra, vranica, žolčnik z žolčnimi vodi in organi sp.dela trebuha so bili b.p.), za trebušno slinavko pa je pisalo, da je videzom normalna, parenhim je normalne odbojnosti, bolj zgoščen, po tipu manj maščobno infiltrirana, normalna zgradba in velikost. Internist je rekel, če se malo pohecamo, da so moji organi kot bi bili narisani, a me zanima, kaj potem pomeni ta min. ehoičnost…je to kaj narobe? me malce skrbi, odkar sem videla odmeven primer mlade punce, ki je letos umrla za rakom slinavke. stara sem 26 let.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem,
Sandra.