Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina UZ abdomna – razlaga izvida

UZ abdomna – razlaga izvida

Dober večer! Prosim Vas za razlago izvida UZ moje babice, ki se že dva meseca spopada z bolečinami na desni strani pod rebrnim lokom, ki sevajo naprej v hrbet. Navajam samo “postavke”, ki so nam nerazumljive.Hvala in veliko dobre volje še naprej.

1.V področju trupa pankreasa ali ob njem se nakazuje 21×10 mm veliko hipoehogeno oz. heterogeno področje.
2.Žolčni vodi niso dilatirani.
3.Jetra so strukturno nekoliko gostejša in bolj ehogena.
4.Ledvici sta primerno veliki s primerno širokim parenhimom, ki je strukturno v mejah normalnega. Centralno v levi ledvici so tekočinske formacije, ki dosegajo velikost 20 mm. Ni vidnega zastoja v ledvicah.

Zaključek: Hipoehogeno področje v oz. ob pankreasu (maščobno tkivo?, ne morem izključiti ekspanzivnega procesa)
St. p. holcistektomiji
Blaga maščobna infiltracija jeter
Peripelvične ciste v levi ledvici
Priporočam CT abdomna

Je kaj posebno zaskrbljujočega oz.pozornosti potrebnega? Kaj pomeni omenjena priporočena CT preiskava?
Mirno noč in hvala!

Spoštovani!

Pomebna je lahko samo najdba v trebušni slinaki, ki jho bodo poskušali preveriti s CT slikanjem, ki bi lahko dal bolj konkreten odgovor, ali gre za raka, ali za maščobno ali drugo nenevarno spremembo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala Vam, imam pa še eno vprašanje. Čakamo tudi na izvide krvnih preiskav, pa me zanima, če “jetrni Testi” lahko že nakažejo nevarnost oz. nepomembnost omenjene tvorbe. Bi bili torej v primeru rakave tvorbe spremenjeni, izven normalnih okvirov? Lepo popoldne!

Spoštovani!

Lahko, ni pa nujno. Spremembe so pri večjem tumorju ali več zasevkih, česar pa niso našli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.

Hvala Vam, sem res vesela, da vas imamo. Tačas smo tudi že dobili krvne izvide. Vsi so popolnoma normalni, celo odlični, glede na to kako malo hrane babica v zadnjih tednih poje in kako zelo se obremenjuje zaradi skrbi, da ne bi bilo kaj resnega. Vidno je tudi shujšala, kar ji pristaja, saj je bila prej resno predebela, sedaj se pa obremenjuje še s tem. Ja, kar se psihe tiče je res bolj na “tanko”, toda to je že druga zgodba. No, sem se spet zaklepetala. Vam zaupam in mi je potem lažje, ker me res skrbi za babičino zdravje.Lep dan!

Spoštovani!

Strah pred resno boleznijo nas vse vznemirja. Čeprav se je težko sprijazniti z našo minljivostjo, pa se moramo soočiti tudi s tem. Takile znaki pa nas pri tem dodatno vznemirijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Izšel je priročnik diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike http://www.drmed.org/novica.php?id=13437. Dobite ga v knjigarnah DZS in MK.

jetra.obloraba,gosta,izenačena,ehogena.zahvaljujem se za razlago.

Dober dan.Mene pa zanima če CT abdomna pokaže raka ali tumor ki že prerašča v trebušno steno in vranico.Hvala.

Spoštovani!

Praviloma da.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala in lep pozdrav.

Hvala za odgovor

Prosim za razlago izvida uz dojk

Obojestransko je izražena zmerna fibrozna displazija.Fokalnih ali suspektivnih lezij ni videti.V obeh aksilah so vidni le fiziološki limfonoduli.CA 15-3 je 32,1.

Hvala .

Spoštovani!

Kolikor se spoznam, ne gre za nič patološkega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Prosila bi za razlago izvida.
Jeterni parenhim je nekoliko bolj ehogen kot sicer. V levem jeternem režnju ventralno je naznačena plastenasta sprememba, čisto ob robu jeter premera cca. 2 cm, ki bi lahko odgovarjala tudi črevesni vsebini, lahko tudi spremembi v jeternem parenhimu. Peristaltika je prisotna.
… Ostali organi so v zapisu izvida bp.

Ker gre babica opravit jeterne teste sele cez 2 tedna, vas prosim, ce mi lahko poveste, ali je iz izvida razbrati ali je lahko sprememba na jetrih nevarna.
Za vas odgovor se vam najlepse zahvaljujem!
Lep pozdrav,
Tina

Spoštovani!

Iz tega ni mogoče razbrati, da bi šlo za raka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

Moja mama hodi na dijalizo 23 let. Danes je opravila Ultrazvok trebuha. Lepo Vas prosim za pojasnila njenih izvidov.

Proste tekolčine v abdomenu ni.
Jetra so povečana, segajo 2 prsta pod DRL v MCL, strukturno homogena, primerno odbojna.

Žolčnik je UZ v mejah normale, potek žilja in žolčovodov je primeren.
Pankreas je UZ v mejah normale.
Vranica je povečana, meri 150 mm.
V predelu ledvic so vidne tekočinske formacije, premera do 2cm, parenhim se mestoma diferencira, razmejitev od okolice je nejasna.

Retroperitonej je prost, potek abdominalne aorta je primeren, stena ni sklerotično naplaščena.

Hvala že vnaprej za razlago.

Lep pozdrav!
Igor

Spoštovani!

Kolikor se razumem na to, to kaže na zastoj tekočine, ker je lahko povezano z odpovedjo ledvic. kaj več težko rečem, ker ne vem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni.

Prosila bi Vas za razlago:

1. ZMERNA MAŠČOBNA INFILTRACIJA JETER
2. TORTUOZNA IN MESTOMA SKLEROTIČNO NAPLAŠČENA ABDOMINALNA AORTA

Že vnaprej se Vam zahvljujem za Vaš čas in odgovor.

1. Zamaščena jetra, pogosta najdba na UZ.
2. Zavita trebušna žila, ki je na nekaterih mestih zožana.

Matjaž

Prosim za razlago dveh mnenj ultrazvoka trebušne votline: difuzna maščobna infiltracija jeter in tortuozna in mestoma sklerotično naplaščena abdominalna aorta. Že v naprej hvala in lep pozdrav – nona

New Report

Close