uvod v vrtnarjenje 1.
začela sem delati z zemljo in imam en kup vprašanj (iščem bolj naravne rešitve, ekološko vrtnarjenje)
presajanje rož:
zemlja
v trgovinah je preveč zemlj in se ne znajdem
potrebujem zemljo za presajanje sobnih rož (predvsem zelenih)
p.s. najbolj preprosto mi je kupavanje v hoferju ker nimajo izbire, vendar imajo pa sedaj univ. zemljo, zemljo brez šote in zemljo z manj šote, in sedaj več ne vem, katero naj vzamem
ali bi bila dobra tudi tista, ki jo je naredil krt na vrtu’
prod
kakšen velik prod lahko dam pod zemljo, so lahko to malo večji kamni?
gnojilo
kako pogosto je potrebno nujno gnojiti sobne rože
prosim priporočilo za gnojilo
zelišča:
kam vsaditi sadike zelišč, v lončnice ali direkt v zemljo, kakšna druga ideja
katero zemljo naj uporabim
kako pogosto zalivati
plevel:
kako uničiti regrat
lampijončki:
kako uničiti, so naredili ogromno mrežo korenin pod zemljo, in se je razširilo še na sosedov stran, za ograjo, rada bi vse odstranila
živa meja:
kako odstraniti bršljan
kako uničiti robide, ki rastejo ob živi meji
priprvava zemlje za sejanje cvetlic:
kako se pripravi zemljo za sejanje
imam problem da so bili na tem delu vrta prej bili lampijončki (mreža korenin v zemlji)
….
hvala za pomoč
V naši trgovinici z vrtnarskim materialom imamo tudi na voljo različne zemlje. Nikakor ne morete zgrešiti, če vzamete univerzalno z manj šote.
Kot drenažo lahko daste pod zemljo različne kamne, dobre so tudi črepinje od cvetličnih lončkov.
Obstaja cela paleta gnojil za rastline. Pogostnost dodajanja je odvisna od posameznega gnojila, tako da je vedno treba prebrati navodila proizvajalca. Mi smo najbolj zadovoljni in zato tudi priporočamo gnojila znamke Compo. Dobijo se v tekoči obliki, ki se dodajajo ob zalivanju, oziroma v obliki granul, ki se narahlo vkopljejo v zemljo, kjer se počasi sproščajo.
Sadike zelišč lahko posadite v lončke, ki jih postavite na okensko polico ali balkon, lahko pa jih posadite v vrt. Najboljša je vrtna zemlja, oziroma univerzalna zemlja z manjšim deležem šote.
Regrata in ostalih plevelov se lahko lotite mehansko (ročno puljenje s koreninami) oziroma z uporabo selektivnega herbicida.