Uveljavitev otroškega dodatka v Avstriji???
Stalno prebivališče ne igra nobene vloge,ker pri nas ni noben prijavljen v avstriji niti mož je samo zaposlen gor.Tudi sam priimek ni pomeben ker če zahtevajo da si poročen potem boš morala poslat poročni list pač tole ne vem 100% a morata bit poročena ali ne midva sva pač mogla poslat pa tudi vse ko poznam da gor prejemajo so poročeni tako da to najbolje da vprašaš na Finanzamtu.Če nisi zaposlena potem lahko prejemaš gor ,ampak moraš takoj odjavit tukaj OD ker šele po enem mesecu ko tu ne dobiš več lahko oddaš gor,tako da se pripravi da boš ene dva tri mesece brez OD preden se vse poštima.Spet pa pazi,da ko se zaposliš tukaj takoj v 8 dneh odjavi gor OD ker drugače boš mogla vse vrnit ker hitro dobijo podatke in avstrijci imajo zelo strogo to.Zdej lestvica je taka kot je tam je njihova spletna stran uradna in vse gor piše je pa res da več je otrok bolj se splača gor oddajat,ker za vsakega naslednjega dobiš če dodatek zraven-jaz dobimza tri okrog 600e mesečno oziroma izplačilo je vsake dva meseca 1200e.Za enega je pa res bolj malo.V januarju lahko oddaš vlogo za povračilo za leto 2012 ampak si prej preračunaj če se splača če je kaka razlika ,ker papirjev je ogromno za potrdit in če veš da ni razlike se skor ne splača ubadat s tem.Ne vem v katerem kraju dela tvoj mož ,ampak poglejta kje imata najbližji Finanzamt in pojdita vprašat tja itak bo mogel it tja po obrazec da bo pravega izpolnil.Je pa tako da je od leta 2010 sprejet zakon da če je en starš zaposlen v drugi članici eu eden pa brezposelen sploh ne moreš prejemat od v sloveniji ,ampak je druga država primarno pristojna da izplačuje od,torej v tem primeru bi lahko slovenija zahtevala povrnitev OD ,zato res čimprej odjavi tukaj.Upam da sem ti kaj pomagala.
Lep pozdrav!
vse, ki imate izkušnje, vljudno prosim za pomoč.
Partner je zaspolen v avstriji, tam ima tudi začasno preb. Jaz in otrok inmava v slo stalno preb, ki je tudi različno od stalnega preb partnerja v sloveniji. vem-zapleteno! Sicer sva v izvenzakonski skupnosti in tega ne tajima. Dobila sem odločbo o otroških v slo (vlogo sem dala jaz), sedaj pa me zanima, kako lahko partner uveljavi razliko v avstriji. Je bitno to, da nisva poročena oz. nimava skupnega stalnega preb in ali je pomembno, da sem v času porodniške (v kateri sem sedaj) postala brezposelna??
hvala hvala hvala
lp
Kelika preberi se predhodne odgovore ,ker sem že vse razložila in se ne bom še enkrat ponavljala.Naj gre partner na Avstrijski Finanzamt in mu bodo vse povedali kar vama ni jasno,vse ostalo kaj je treba pa naredit da dobiš povrnjeno razliko če si do nje upravičen pa sem že napisala,dodala sem tudi link ,kjer si lahko pregledaš lestvico koliko ti pripada ,če dobiš tu več potem razlike pač ne dobiš…Dokladi v Avstriji niso pogojeni s tem koliko zaslužiš ampak s starostjo otrok,starjši otrok je več dobiš…
iskrenna hvala…
poizvedela in ugotovila, da morava v slo imeti isto stalno preb…
lp
veš kaj ti frfla. prvo kot prvo cigani vlečejo kar se da, kar počne itak vsak človek. razlika pa je v tem da slovenci hodimo tja DELAT! si že vidla kakšnega cigana kje kaj delat pri nas? bodi raje tiho
Zivjo,
Prosim ce bi mi mogoce kdo vedel povedati za dober web site za iskanje zaposlitve v Avstriji,sem zobozdravnik.Ali mogoce ce kdo pozna kaksnega zobozdravnika ki dela tam.Moj e-mail [email protected]
Hvala ,LP
Pozdravljeni!
Jaz pa sem govorila z gospodom iz Ljubljanskega centra in mi je rekel, da samo pošljem izpolnjen obrazec E411 k njim in po končanem postopku dobim v Avstriji izplačano razliko od dodatka, ki ga prejemam v SLO. Nič ni omenil, da moram v SLo prekinit.
Ve kdo- od katerega otrokovega leta je potrebno predložiti potrdilo o šolanju (nekje sem prebrala, da od dopolnjenega 15. leta, vendar nisem sigurna. Ali je potrebno potrdilo o šolanju (ki ni na mednarodnem obrazcu) dati prevesti sodnemu tolmaču ali ne?
Pozdravljeni!
Letos bom prvič uveljavljala otroške doklade v Avstriji in bi prosila za nasvet. Prebrala sem vse, kar sem našla na forumu, katere dokumente potrebujem. Ne vem pa, kako je z izpolnitvijo obrazca na Finanzamt. Sem namreč ločena, stalno bivališče imam v Avstriji, otroka sta dijak in študentka in imata stalno bivališče na istem naslovu kot imam jaz začasno – v mojem stanovanju v Sloveniji, ker študirata v Sloveniji in imam za to vsa potrdila o šolanju.Oče živi na drugem naslovu. Vem, da me je lani ženska na Finanzamtu vprašala, kje živita otroka in ko sem rekla,da pri očetu, je začela modrovati, da potem ne morem dobiti dokladov. Potrdilo o neprejemanju dokladov zase in za bivšega moža že imam.
Mi lahko kdo svetuje, da ne bom ostala brez dokladov, kaj narediti?
hvala vsem za pomoč
na obrazcu označi, da živita otroka pri tebi.
jaz vse po pošti pošljem, sploh ne hodim na Finanzamt.
prosila bi za odgovor namrec sem rojena v celovcu tako da imam avstrijsko drzavlanstvo zivim pa v sloveniji pravkar se mi je odprla moznost da se odselimo z mozem v avstrijo ker v skoveniji sva oba nezaposlena moz zaradi zdravstvenega stanja jas pa ne dobim zaposlitve saj vsi vemo kako je to prinas ni prostih del mest o.k k bistvu oprasanja namrec zanima me ali mi pripada otroski dodatek kljub temu da sva oba nezaposlena. v kratkem so nama tudi obljubili zaposlitev vendar stanovanje nebo dolgo cakalo da se midva odlociva ali bi sla ali ne v naprej se zahvaljujem odgovuru hvala.
Pozdravljeni!
Zanima me ali ste vsi tisti, ki ste uveljavljali razliko otroškega dodatka v Avstriji za leto 2012, že morda dobili nakazana sredstva? Kajti do sedaj smo vsa leta dobili nakazano razliko ob koncu meseca januarja, letos pa še žal nismo dobili. Lepo pozdravljeni in hvala za odgovore.
Micha
kot informacijo ti lahko navedem ,da je moja kolegica prejela razliko Od ze v Januarju oddala je petega prejela pa okoli dvajsetega s tem da ona dobiva razliko že pet let.Jaz sem letos oddala prvič…in še to osmega februarja….nisem še prejela sem pa poklicala na Finanzamt in so mi povedali, da potrebujejo priblizno mesec dni….da so moji dokumenti se v obdelavi…jutri bo en mesec od tega…tako da sporočim ko bo kaj novega,…
Lp m
Pozdravljeni! .. imam status dijaka,ponovni vpis 4.letnik, sem noseča(rok 20.6.2013),letos nimam dobenih dohodkov (štipendije,dela..) partner je pa zaposlen v Avstriji,zaenkrat še prijavljen na domačem naslovu v Sloveniji (ta mesec se bova prijavla na skupni naslov v skupno gospodinjstvo na mojem naslovu).. In me zanima kako je z uveljavljanjem starševskega dodatka in otroškega? Do porodniške zaradi nezaposlenosti vrjetno tako ali tako nisem upravičena? Sem zasledila da naj bi v tem primeru ker on dela v Avstriji bila meni oz. nam za dodatke primarna Avstrija in morem to uveljavljat tam? kdaj? pred porodom..po porodu? Hvala za odgovor
ti si bedak. tako zdaj pa pojasnilo. delam v Avstriji zivim v sloveniji z partnerico in enim otrokom. partnerica je samozaposlena in dobiva otroske doklade. jaz vsako leto zaprosim za otroske doklade v avstriji za prejsnjo leto. dobim priblizno 1600eur letno.
to pomeni da jaz dobim otroske doklade v avstriji, samo da se vsota prejetih dokladov v sloveniji za isto obdobje odstejejo od avstrijskih. dobis razliko 1600eur letno.
hvala
dokler si rezident slovenije in nisi delal najmanj 3 mesece v avstriji ti ne pripada nic !!!!!!!!
Zivim v Avstriji ze od 97… mislim potem bi vsi lahko delali samo za slovenske otroke ???
Moj sin je avstrijski drzavljan, skupaj sva bila dve leti in pol v sloveniji same katastrofe… otroski dodatek dobis… ja … ko ga dobis… a Avstrijskega ne …. ce nisi tukaj zaposlena minimalno 3 mesece !!!
Aufenthalts bescheinigung dobis in moras imeti tukaj stalno prebivalisce… doli moras vse odjavit …
Tako pac je LOVA NE PADA S KROVA…. eni so pa res naivni … joj…
Takole sama živim z partnerjem in otrokom v EU. Ne v Avstriji. Otroški dodoatki se od države do države razlikujejo. Mi naprimer smo bili nezaposleni in nismo bili upravičeni do otroškega dodatka ali kakršnekoli pomoči od nobene države. Najprej smo imeli službo v tej državi, potem smo ostali brez in ker noben od naju ni prav državljan, smo samo rezidenti. nam ne pripada nič. Slovenija je pa rekla ker imamo začasno prebivališče v tujini (stalno je še vedno v SLO) tudi ne dobimo nič.
a je kdo iz ljutomer.ki bi mi pomagal izpolnit beih 38 pola za otroske v tujini.nujno.kee dajama prvic in se ne razumema kaj treba vse izpolnit…plis .javiiiii.
tudi jaz potrebujem nasvet glede otroškega dodatka v AVstriji.
partner je zaposlen v AVstriji jaz sem brezposelna. Tako partner, kot jaz in hčerka, imamo vsi stalno prebivališče v AVstriji. Kaj vse se potrebuje za vložit otroški dodatek?
lp,
k72 tebi bom kar jaz odgovoril upam da te dobijo in vrzejo ven iz austrije, in to gre za ostale ki se ravnajo po zgoraj navedenem nasvetu, ni cudno da vas imajo za cigane saj se obnasate tako kot cigani.
Forum je zaprt za komentiranje.