Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika uveitis intermedialis

uveitis intermedialis

Pozdravljeni
Stara sem 37 let in sem se pred 2 letoma pričela zdraviti na očesnem oddelku za diagnozo uveitis intermedialis o.utr. in periphlebitis ret.o.utr. ter odstop steklovine na desnem očesu. Takrat sem ležala v bolnišnici približno 1 mesec in pol. Sum je bil predvsem na multiplo sklerozo in vnetni revmatizem. Med drugim so mi naredili tudi več drugih preiskav, in sicer Candida albicans, krvne preiskave, ORL, oddelek za pljučne bolezni, katerih izvidi so bili vsi negativni.
Opravil so mi tudi mantoux tes za tuberkolozo, ki je bil pozitiven zaradi česar so uvedli sistemsko zdravljenje in sem 2 meseca morala jemati Reifinah 300 1 kapsulo dnevno. Oči pa so mi zdravili z Medrolom, katerega začetna doza je bila 64 mg. Jemala sem ga 1 leto in so mi doze postopma manjšali. Zraven pa so me zdravili tudi z Dexamethasonom, Maxidex solucijo.
Prav tako sem morala na preiskave k revmatologu, kjer je bil ANA test pozitiven, +, titer pozitiven 1:80. Po ponovnih preiskavah po 1 letu je revmatolog izključil kakršnekoli bolezni ter rekel, da imam ponovno kontrolo po potrebi.
Opravila sem tudi magnetno resonanco, RTG glave, žrela, itd. vendr je bilo vse negativno.

Kasneje so se moje dijagnoze na očesnem oddelku rahlo spreminjale. V glavnem je uveitis intermed., postavljene pa so bile tudi uveitis intermedialis o.utr. in periphlebitis ret.o.utr., Myopia o.u., uveitis intermed.o.dex., uveitis intermed.o.u., o.sin.exacerbata.
V začetni fazi so me v bolnišnici zdravili s kapljicami ter injekcijami, in sicer Maxidex sol., Dexamethasonom, Scopolamin sol., kasneje pa z Medrolom, katerega sem jemala vse do začetka 8 meseca leta 2007.

V sredini letošnjega leta sem imela poslabšanje na levem očesu, najprej so me 14 dni zdravili z Maxidex sol, ki pa ni pomagala, kasneje pa z injekcijami Dex p.b.- 4x in 1x Dexa s.t., ter kasneje ponovno s kapljicami Maxidex sol..
V teku 2 let zdravljenja pa imam krvavitve v zadnjem delu očesa, krvne strdke, snow balls-e in številne celice in celice v steklovini, odstop steklovine v desnem očesu.

Zaradi sistemske kortikosteroidne terapije, za katero so se pri meni odločili, imam sedaj težave. Na kosteh čutim vsako spremembo vremena, ki je prej nisem, imam vkleščene živce v zapestjih, kalci se mi je pričel nabirati v ramenskih sklepih, že ob manjših naporih (čiščenje stanovanja) čutim bolečine v kosteh in veliko utrujenost.

Sedaj pa me zanima, ali obstaja še kakšna druga manj agresivna terapija, ali je mogoče te moje težave z očmi odpraviti z operativnim posegom, ali kakšnimi drugimi milejšimi oblikami zdravljenja?
Kaj tvegam, v kolikor zavrnem kortikosteroidno terapijo, kakšne so lahko posledice za oči, ali me bodo pripravljeni še naprej zdraviti z milejšimi terapijami?
Moram priznati, da zaradi vseh bolečin, ki jih sedaj čutim me je strah, da bom pri 40 letih “kripl”, oz. da bom celo svojo življenje zaradi tega čutila bolečine, se težko gibala, …. ki nebi bile prisotne, v kolikor se nebi zdravila s kortikosteroidi.
Prav tako moram priznati tudi to, da raje vidim, da oslepim, kot da bom morala trpeti vse te bolečine, morda bom tudi imela otežkočeno gibanje, lahko tudi dobim osteoporozo itd… tveganj in stranskih učinkov je zelo veliko.

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem in vam želim lep in prijet dan še naprej.

Lp Kodercek

Niste na pravem forumu, to so vprašanja za forum: OFTALMOLOGIJA!

Lp.

New Report

Close