uveitis
Pozdravljeni.
Od 1. januarja 2005 se zdravim na očesni kliniki zaradi uveitisa. Konec januarja je bilo sicer zdravljenje zaključeno, pa se je cela zadeva zopet ponovila 7. februarja in zdravljenje še vedno traja.
Ker zdravniki niso nič kaj dosti zgovorni, vas prosim, če mi lahko kaj več poveste o tej bolezni, ali se ta bolezen trajno pozdravi ali se ponavlja (ali obstajajo podatki o odstotkih ozdravljenih), ali povzroči kakšne trajne okvare na očesu (trajno poslabšanje vida, morda celo slepoto ipd.), ali ponavljanja te bolezni škodujejo očesu…
Na zadnjem pregledu je zdravnik ugotovil tudi, da imam zapotegnjeno zenico proti IX. uri (zenica je bila razširjena z atropinskimi kapljicami dne 7. in 8. februarja). Ali to pomeni, da se bo zenica vrnila v svoj položaj ali bo ostala taka? Kaj to pomeni za ostrino vida?
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Sama nehvaležna vprašanja, na katera ni 100% odgovorov. Za uveitisom se pogosto skriva revmatska bolezen, oz. je le-ta vzrok uveitisa. Razpotegnjenost je najbrž nastala zaradi zarastlin ob vnetju. Včasih se raztrgajo, včasih ostanejo in potem se ob razširitvi zenica ne razširi koncentrično okroglo pač pa neenakomerno. Uveitis se pogosto ponavlja. Ne bi vedel za kakšne posebne polsedice, saj se to dogaja na “mišici” ne na optičnih stukturah. Ob vnetjih pa so težave zaradi motnega vida. Izjemoma se vnetje lahko razširi na žilnico in potem so težave večje. Uveitis je trd oreh tudi za okuliste.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Ponovno pozdravljeni.
Najlepša hvala za vaš hiter odgovor. Zanima pa me še sledeče:
Ali bo zenica ostala v “razpotegnejeni” obliki za vedno, ali se bo vrnila v prvoten položaj? Ko sem dobivala atropinske kapljice, se je zenica namreč široko razširila in zdravnikov komentar je bil, da zenica dobro reagira. Ali se zarastline na kakršenkoli način lahko odstranijo? Ali bodo zarastline vplivale na ostrino vida?
V prvem vprašanju, ki sem vam ga zastavila, nisem napisala, da sem stara 38 let (zdi se mi, da sem za tako vrsto bolezni “relativno mlada”) in da, razen uveitisa, nimam nikakršnih zdravstvenih težav.
Še enkrat se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Zarastline se pogosto “raztrgajo” in leča je spet prosta in ni več zrasla s šarenico. Včasih pa ostane malce razokroženo, vendar to ne vpliva bistveno na vid – največkrat čisto nič.
Leta pri uveitisu niti niso pomembna in verjetno je celo pogostejši v srednji starosti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik