Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija uvajanje zitaric

uvajanje zitaric

ojla,
nas sedemmesecnik je alergicen na mleko, mogoce se kaj. po sestem mesecu sem zacela uvajati prekuhano sadje in zelenjavo: korencek, cvetaca, bucke, jabolko, grah in marelice so ok. zanima me: kdaj ste zaceli dodajati tudi zitarice (najprej brezglutenske: riz, koruzni, ovseni kosmici, proso, ajda?) in kako (poleg tega, da jih kuham na vodi ali kompotu, ali bi lahko kdaj kuhala tudi na rizevem mleku, ki ga pijem jaz?)? kdaj ste uvedli drugi gosti obrok (pa tretjega?)? kdaj ste zaceli z mesom in katerim? tasca in mama me resetata, kdaj mu bom dala kaksen piskotek, pa se mi vec ne da razlagati, da je tam notri jajce in mleko v prahu. kako sestavljate obroke, ki so kombinacija sadja ali zelenjave in se necesa?
cakajoc na sonce, da gremo na sprehod, lep pozdrav, cebelcek.

Ne bom ti mogla odgovoriti na vsa vprašanja, ker smo v podobni situaciji kot vi – naš skoraj 7-mesečnik, alergičen na mleko, jajca, gluten, oreščke, je do sedaj poskusil jabolko, hruško, banano in bučke ter krompir. Sadja mu ne kuham več, ker se mi zdi, da tako lahko vsaj nekaj vitaminov dobi. S krompirjem sem začasno prekinila, ker sem posumila na povezavo z zelenim blatom.
Mu pa že en teden dajam dva obroka na dan, zjutraj sadje, za kosilo bučko in oboje z velikim apetitom poje. Sedaj bom nadaljevala še z ostalo zelenjavo, vendar tudi mene zanima, kdaj lahko poskusim s kakšno dovoljeno žitarico. Zanima me tudi, če ima že kdo izkušnje s poletnimi figami?
Obenem bi te opozorila, da ima tudi oves gluten, pa čeprav v veliko manjši količini kot npr. pšenica.
Pa dober tek!

No, pa lahko odgovorim obema hkrati. Naš osemmesečnik je alergičen na približno 20 stvari in jemo bolj osnovna živila.
Že od 6. meseca dalje je vsak dan Milupine riževe kosmiče, ki jih pripravim z Beba HA probiotično mlečno formulo, primerno za alergike (nima alergije na sojo). Včasih sem mu jih pripravljala s Pregominom, ki ima drugačen okus. Pozorna sem. da so kosmiči bio pridelave, da se ne bi pojavila reakcija zaradi kakih primesi. Primerni so tudi Hippovi, a mi imamo raje Milupo. Opazila sem, da so zelo nasitni in običajno se ponoči ne zbudi zaradi lakote, če jih ima za večerjo. Res pa je, da ima raje gosto kašico.
Če otrok nima alergije na koruzo, mu lahko pripravite tudi polento, kuhano na vodi, brez vsega. Mi smo jo veselo jedli, dokler nismo zvedeli še za koruzo.
Probleme s taščo, ki mu je sama kupovala kekse, “ki mu ne škodijo”, sem rešila z riževimi kruhki. Vedno jih imam s sabo in on jih z navdušenjem gloda, da ga je veselje gledati. Mogoče so mu zaradi pogostega žvečenja tudi tako pohiteli zobki, saj je ravnokar dobil šestega!
Z zelenjavo se da veliko improvizirati in skuhati veliko kombinacij, pri nas je šlo vse OK. Včasih dodamo še malo piščančjega ali kunčjega mesa.
Pa še moje vprašanje: ali kdo ve, iz česa je lecitin? V neki reviji sem prebrala, da se ga je treba izogibati pri alergiji na jajčni beljak – adijo, margarine!
Lp

Kenga, hvala za odgovor! Vprašala bi te samo še, če po riževih kosmičih nimate problemov z zaprtostjo?
Lecitin je pa lahko jajčni ali sojin. Dostikrat se skriva pod E 322. Zato se ga je pri alergiji na jajčni beljak res potrebno izogibati, razen če je posebej navedeno, da gre za sojin lecitin.
Srečno!

Običajno je vsak dan polna plenička, včasih tudi dvakrat. Se je pa že zgodilo, da 3 ali 4 dni ni bilo nič. Če je tudi jabolko ali kako drugo sadje, je OK, razen pri banani, ki zapira.
Kje pa se nahaja sojin lecitin?
Katere margarine kupujete?
Hvala za odgovor.

Lecitin se uporablja marsikje – že v nekaterih kruhih, predvsem v omakah, salamah, itd. ZAsledila sem ga tudi v enem riževem mleku pod rastlinskim lecitinom, kar je v bistvu lahko samo sojin lecitin, kolikor vem. Uporablja se kot emulgator, gostilo.
Sicer pa je blo o lecitinu v bivših postih že kar nekaj govora, če te zanima več.
Nisem navdušena nad margarino, zato je ne uporabljam. Uporabljam izključno oljčno olje. Priporočajo pa GEA margarino brez mleka v prahu in lecitina od Oljarice Slovenska Bistrica in Vitaquell margarino.
Lp!

hvala za nasvete. olje: ekstra soncnicno olje – gea, ali hladnostiskano olivno, margarina: vitagen – vitaquell. lp, cebelcek.

Na oljčno olje se je pokazala občutljivost. Danes sva začela s pirino kašico od Alnature in obožuje jo, čeprav je sama ne bi mogla pohvaliti. Očitno nisem navajena takšnih okusov, njemu pa ne grejo v slast krasne sadne kašice, ki bi jih jaz pojedla na tone.
Piro nama je priporočila tudi terapevtka.
Hvala za info o margarinah, smo že nakupili.
Lp

New Report

Close