Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja uvajanje v jasli, odnos vzgojiteljica starsi…

uvajanje v jasli, odnos vzgojiteljica starsi…

Pozdravljeni,

imam 14 mesecev staro hcerko, ki je zacela hoditi v jasli. Pred zacetkom praznikov in Rota virusa smo jo uvajali 10 dni. Prve 2 dni sem bila z njo v vrtcu, potem pa smo jo zaceli puscati samo – priblizno 30 min na dan. Vse je slo lepo…dokler niso prepovedali vstopa starsem v vrtec (zaradi Rota virusa). Po tej prepovedi sem jo morala zjutraj oddati jokajoco pri vratih in priti ponjo po 2 urah. Ze pri vstopu v vrtec sem zaslisala njen jok. Po pripovedovanju vzgojiteljic je bolj ali manj jokala ves cas. Ne morete si predstavljati kako sem bila besna, da me niso kljub moji izrecni prosnji, poklicali. Njihova razlaga je bila, da se mora otrok privaditi. Moje mnenje je malo drugacno in ne vkljucuje “nasilja” nad otrokovimi obcutki. Zanima me vase mnenje o vkljucevanju otrok v vrtec in obnasanju vzgojiteljic ter vase izkusnje. Sem namrec v hudi dilemi kaj storiti po praznikih, ali naj nadaljujem z uvajanjem ali pa poskusim najti drugo obliko varstva.

Hvala za pomoc in srecno prihajajoce leto,

Anja

Zdravo,

če boš tako razmišljala boš vedno najdla nekaj, kar bo v nasprotju s tvojimi načini vzgoje, tako da je nesmiselno iskati druge opcije, če si se že odločila za to.

Sama sem večkrat na tem forumu povedala, da se mi zdi veliko bolje za otroka do treh let, bivanje v domačem okolju. Glede na to, da sem sama samohranilka brez sorodnikov v Sloveniji, sem zato poiskala privatno varstvo, pa tudi premožna nisem, ker sem v obdobju ko je hčerka bila v privatnem varstvu bila prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, z nadomestilom plače. Tako da ga ni izgovora, ki bi to ovrgel: češ, ni variante, nimam denarja, pa nimam to in ono…..Če nekaj želiš bo vedno kakšna opcija odprta. Po moje, otrok rabi domače okolje, znane domače prostore, nekoga ki mu bo vedno na voljo, eno in isto osebo, ki jo bo srečal vsak dan in vedno v istem okolju. Ko pa malo bolj odraste pa že rabi družbo sovrstnikov, drugačen način vodenja, usmerjanja….

Če pa si že začela z uvajanjem v vrtec, je zdaj nesmiselno nekaj spreminjat, ker boš otroka še bolj zmedla. O svojih strahovih, jezi in skrbeh se odkrito pogovori z ravnateljico vrtca, in verjetno boš dosegla vsaj kakšen premik v odnosih, mogoče zahtevaj, da vsaj vedno pride k vratom ena in ista oseba, poskušaj zvedeti, katera od vzgojiteljic je taka bolj “pozitivna”, ker otroci neverjetno hitro “preštudirajo” osebo, pa naj ti vsaj tako stojijo ob strani……

Glede na to, da so bili zdaj prazniki in ste bili najbrz doma, bo po novem letu bolje in najbrz ne bo vec taksne nevarnosti rota virusa, zato bos upam lahko sodelovala pri uvajanju.
Po drugi strani pa se mi zdi, da so si vzgojiteljice malo kar “izmislile”, da ne smes biti z otrokom. Konec koncev je tudi on lahko potencialni prenasalec virusa, saj je vsak dan v stikus tabo. So se te pac po domace povedano na eleganten nacin “znebile”. V bistvu sem se kar razjezila, ko sem brala tvoj mail.
Skoda, ker nisi takoj stopila do ravnateljice in povprasala, ce imajo kaj pisnega glede prepovedi vstopa starsev. Saj pa nisi bila nek nakljucni obiskovalec.
Ce se ti zdi, da v vrtcu ni vse o.k. ga raje zamenjaj, ce imas moznost.
Sicer sem pa tudi jaz ob uvajanju pri otrokovih 11 mesecih imela obcutek, da komaj cakajo, da gres in pustis otroka samega, ampak se kaj dosti nisem ubadala s tem . Bolj pomemben je bil otrok kot tisti obcutek, da sem nekako odvec. No scasoma smo se kar navadili drug drugega in zdaj je kar v redu. Pa tudi otrok je zadovoljen in vcasih je popoldan kar tezko iti domov.

Lepe praznike iv uspesno nadaljevanje uvajanja

Majda

Našo starejšo sem pri 11 mesecih začela uvajati v nam najbližjem vrtcu in že po dveh dneh sem ugotovila, da se mala tu ne bo počutila dobro. Vzgojiteljice so se mi zdele nespretne in nevajene dojenčkov. Hkrati pa so bili v isti skupini hrupni triletniki. Takoj sem dala oglas za privatno varstvo, hkrati pa sem začela telefonirati v druge vrtce – če imajo skupino enako starih otrok. In dobila sem mesto v drugem vrtcu, kjer so vzgojiteljice dojenčkom zares ‘druge mame’, kar otrok do tretjega leta potrebuje. Tu uvajajo hkrati le po 2 otroka in joka skoraj ne slišiš. Z vzgojiteljicami se da marsikaj dogovoriti – skratka, v tem vrtcu se oba otroka dobro počutita, zato z možem z veseljem vsak dan narediva ovinek več, ko ju greva iskat.

New Report

Close