Uvajanje goste hrane…
Spoštovani starši…
Zanimajo me vaše izkušnje v zvezi z uvajanjem goste hrane pri dojenčku… Kdaj in s čim ste začeli… Katera hrana in kako pogosto ste menjali okuse?
Moj fantič je star 4 mesece in ga imam namen še vsaj kakšen mesec dojiti brez uvajanja kakršnih koli dodatkov. Mislite, da bi morala začeti že prej?
Kako ste uspeli brez stekleničke… Mi smo dobili v dar dva kozarčka za dojenčke… to so tisti na ustnik, ki se ne prevržejo…kakšne izkušnje imate s tem? Najbrž mora otrok že nekako sedeti, ko začnemo z gosto hrano…
Vsakega odgovora bom zelo vesela…
Pa lep pozdrav,
Anita
Jernej je sedaj star že 10 mesecev in kar pridno je vse po vrsti. Pomembno pa se mi zdi, da se še vedno dojiva. Zato je bilo tudi uvajanje goste hrane lažje, saj se nisem sekirala koliko poje (začela sem s sadjem in mlečnimi kašicami pri 5-6 mesecih), saj se je vedno rad dojil in sem vedela, da ni lačen in, da mu pri tej starosti še nič ne manjka.
In počasi so se obroki večali, hrana spreminjala. Sedaj bi najraje že jedel kar z mojega krožnika. Dojenje je krasno tudi zato, ker nikoli ni bilo problemov s stekleničkami (in tudi ne odvajanjem), saj je sploh nismo potrebovali. Tudi ostalo tekočino namreč pije po takem kozarčku z nastavkom, od maja dalje pa največkrat kar po slamici.
Vidva se kar pridno dojita, za ostalo bo že še čas!
Pri našem fantku smo gosto hrano začeli uvajati nekje pri petih mesecih in pol. Dokler otroček pri hranjenju še vedno porine jeziček ven, dokler ne sedi samostojno, dokler dobi dovolj hrane z dojenjem, bi rekla, da je še prezgodaj. Jaz sem začela z bananami, jabolkom, kuhano zelenjavo in šele čez čas s kašicami, ki se mešajo z vodo. Ves ta čas sva se pridno dojila (in se še vedno – star je 21 mesecev). Najprej sem ga dojila, potem pa sem mu dala nekaj žličk goste hrane, kolikor je hotel. Nikoli ga nisem silila s hrano, če je imel dovolj ali če je ni maral (okusi so različni). Predvsem pa velja, da se je tega treba lotiti počasi. Najprej naj en teden jé samo eno stvar, potem mu daj nekaj novega. Če z uvajanjem goste hrane začneš nekje v drugi polovici otrokovega prvega leta, ni težav z nehotenim pljuvanjem hrane, otrok lahko določene stvari že sam jé (na primer skorjo kruha, grisine, na koščke narezano sadje ali zelenjavo), vendar ga ne smeš spustiti izpred oči. Še en razlog je, da začneš pozneje: mlajši ko je otrok, ko začne jesti gosto hrano, večja je verjetnost, da bo razvil alergijo na določeno stvar. Pomembno je, da gledaš otroka, ne koledar. Nekateri otroci so pripravljeni prej, drugi pozneje, zato naj se ti nikar ne mudi.
Veliko sreče.
Tinka
Pozdravljena!
O tem je bilo že veliko napisanega. Pobrskaj po starih temah.
Moje mnenje je, da z uvajanjem goste hrane ni potrebno hiteti, razen če otrok pokaže interes zanjo. Uvajanje naj bo postopno. Začni z sadnimi sokovi, jabolkom, banano. Vsaj tri dni naj otrok okuša samo en nov okus. ko ga sprejme lahko temu dodaš novega.
Pa veliko veselja obema.
Moj sin je začel z uvajanjem goste hrane šele v sedmem mesecu. Do takrat je vse odklanjal. Začela pa sva z rižolinom, ki sem ga pripravila iz svojega mleka. Tako je najprej jedel samo to, potem pa je počasi prešel še na ostalo hrano.Sedaj bo praznoval že prvi rojstni dan in se še vedno v povprečju doji na dve uri, ostale hrane pa bolj malo poje.Do sedaj je bil praktično zdrav, je zelo velik in primerno težak.
Moj nasvet:”Ravnaj se po otrokovih željah.”
Z dodajanjem goste hrane ti ni potrebno hiteti prvih šest mesecev, ker so taka tudi priporočila SZO in UNICEF, dojenje pa naj bi ob hranjenju z gosto hrano trajalo do drugega leta starosti ali dlje.
Pri uvajanju opazuj otroka in ne glej koledarja, se pravi, če otrok hrano odklanja, počakaj mirno teden , dva in zopet poskusi.
Moj tretji otrok, resda sicer alergik, se je izključno dojil 13 mesecev in je zelo lepo napredoval.
Za vse sugestije se obrni na svetovalke za dojenje. Njihove tel. številke najdeš v vseh revijah za starše.
Moja je 510-5100.
Mlečne kašice že vsebujejo adaptirano mleko in jih le zmešamo s prekuhano vodo. Take ima npr. Hipp in so za začetek zelo nevtralnega okusa in, če jih močno razredčite, jih lahko uporabljate tudi s stekleničko. Sicer pa vedno vse piše na embalaži. Jaz sedaj bolj uporabljam čokolešnik, pa frutolino, keksolino… Je tudi ceneje. Eni so z mlekom, drugi ne.
Mi smo z uvajanjem goste hrane začeli pri 5 mesecih. Začeli smo z rižolinom (kasneje postopoma tudi druge mlečne kašice – predvsem hippove). Od druge hrane nam je pediatrinja svetovala najprej zelenjavo – korenček, krompirček in šele nato sadje. Menda je na tak način zmanjšana možnost alergij, saj je več otrok alergičnih na sadje, kot na zelenjavo. Pri nas se je obneslo, odločitev pa je seveda tvoja.
Otroka hrani s čimbolj naravno pripravljeno hrano, četudi mu zribaš samo eno jabolko ali z vilico stlačiš banano. HIPP-ove kašice pa to vsekakor niso, namreč naravne in zdrave, ker vsebujejo tudi konservanse.
Vzemite na primer kakšno njihovo mešanico krompir z zelenjavo in mesom, vse skupaj zmešano v neokusno mešanico. Če bi vam to nekdo takole zmešal in vam ponudil, bi to brozgo pojedli? Otrok se mora naučiti ločevati okuse, se pravi po eno stvar naj je naenkrat, ne pa kupe mešanic. Tudi te kašice , že pripravljene vsebujejo preveč sladkorja. Ne vem, ljube mame, saj ste doma na porodniškem, ali nimate časa pripraviti enostavnih jedi za otroke in raje posegate po industrijsko pripravljenih? To vsekakor dolgoročno ni zdravo. Podjetje Hipp pa si dela z raznimi brošuricami samo reklamo, čeprav te brošure niti niso tako slabe.