Pozdravljeni,
znano mi je, da lahko sterilizacijo opravimo s pomočjo ultravijolične (UV) svetlobe, ki ima določeno valovno dolžino sevanja, to je nekje 254nm, torej z UV-C svetlobo. Razmišljal sem o namestitvi takšne sijalke v hladilnik in me zanima ali ta svetlobe vpliva tudi na kvaliteto živil, ki so direktno izpostavljena takšni svetlobi? Zanima me tudi, koliko časa naj bodo živila in same površine, ki jih steriliziramo, izpostavljene takšni svetlobi, da bo sterilizacija učinkovita?
LP
UV svetloba se običajno uporablja pri sterilizaciji vode z namenom pridobiti higeinsko neoporečno vodo.
UV Svetilke se nameščajo tudi proizvodne obrate in laboratorije z namenom sterilizacije površin in zraka.
Če vas razumem pa bi vi želeli doseči sterilno okolje v hladilniku. UV svetloba vpliva tudui na kakovost živil, znano je, da naj bi bila živila hranjena v temnem, hladnem in suhem okolju (tako se običajno opredelijo skladiščni pogoji). Posebej občutljive so na svetlobo maščobe, ki hitreje oksidirajo.
Pripenjam vam povezano na zanimiv strokoven članek na omenjeno temo.
Osebno bi se temu izognila, predlagam da hladilnik redno čistite, ga prebrišete na koncu še z alkoholnim kisom, redno kontrolirate in porabljate živila, ter živila v hladilniku hranite zaščitena (pokrita, zavita).