utrujenost, nizek hemoglobin…
Pozdravljeni!
Moj sin, star 13 mesecev, je pred 14 dnevi prebolel rota virus. Bil je tudi 2 dni hospitaliziran. Ko se je stanje umirilo, je dobil še nahod in rahel kašelj. Pediater mi je rekel, da je prehlad posledica rota virusa. Potem pa je sin postal nerazpoložen, veliko spi, neprestano hoče biti pri meni v naročju,… Spet sem ga peljala k pediatru. Pregledal mu je kri in ugotovil, da ima prenizko vrednost hemoglobina (97). Drugače pa je krvna slika v redu. Dobila sva Ferrum Lek, 3 ml na dan.
Prosim vas še za vaše mnenje. Mene je grozno strah, da je z mojim sinčkom kaj hudo narobe. Kaj pomeni prenizka vrednost hemoglobina??
Hvala vam zaodgovor in lep pozdrav.
Mamica L.
Pozdravljeni, Otrpin,
pomanjkanje hemoglobina imenujemo slabokrvnost in je v tej starosti kar pogosta. Pogosto vidimo malce znižan hemoglobin po prebolelih virozah, v tem primeru ne zdravimo takoj, pač pa počakamo 2-3 tedne, da se hemoglobin popravi sam. Če pa je poleg hemoglobina videti tudi majhne eritrocite (znižan MCV), potem gre bolj verjetno za salbokrvnost zaradi pomanjkanja železa in v takem primeru bi hemoglobin 97 že zdravili.
Kaj hudo narobe verjetno ni.