Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Utrujenost in hormoni

Utrujenost in hormoni

Pozdravljeni,

tole sem sicer objavila na Metuljčici, ampak bo morda tudi vam koristilo.

Prepričana sem, da so pri nas hormonske motnje močno podcenjene in spregledane, zato vam bom napisala, kaj o možnih vzrokih za utrujenost piše dr. Thierry Hertoghe v knjigi z naslovom The hormone solution: stay younger longer with natural hormone and nutrition therapies. Knjigo seveda vsem toplo priporočam, zelo lepo je napisana, vsebuje pa tudi veliko koristnih napotkov. Želim si, da bi jo množično brali tudi zdravniki, saj je dr. Hertoghe v njej zbral zelo veliko znanja in ga predstavil na pregleden in zelo inovativen način, njegovo poznavanje tematike povsem očitno temelji tudi na osebnih izkušnjah, saj si dodaja več hormonov. Knjiga vsebuje okrog 350 strani vsega skupaj, od tega je kar okrog 60 strani referenc (dolg seznam literature za poglobljen študij).

Dr. Hertoghe razlaga, da so za pomanjkanja različnih hormonov značilne posebne vrste utrujenosti. Pazljivo opazovanje kdaj se utrujenost pojavi in kakšne vrste je, je ključno za ugotavljanje, katerim hormonom je potrebno posvetiti pozornost, še posebej če so laboratorijski rezultati še znotraj “referenčnega” območja.
Če vam manjka ščitničnih hormonov, ste utrujeni, ko se zbudite in medtem ko počivate, občutek utrujenosti mine nekaj časa potem, ko zjutraj vstanete in ko postanete aktivni.
Pomanjkanje estrogena povzroča utrujenost skozi ves dan, enako tudi pomanjkanje testosterona, vendar z bolj izraženim občutkom utrujenosti ko ste fizično aktivni.
Če vam manjka kortizola, ste izjemno utrujeni zvečer, čez dan pa ste povsem izčrpani vsakič, ko ste pod stresom.
Ob pomanjkanju rastnega hormona ste rahlo utrujeni ves dan in izčrpani pozno zvečer. Ne morete ostati budni po polnoči, če pa vam že uspe, imate težave z regeneracijo naslednji dan.
V primeru pomanjkanja aldosterona ste utrujeni medtem ko stojite.

Upam, da se bo ta opis tudi vam zdel tako zanimiv kot meni. Morda bo komu celo pomagal, da bo znal zdravniku bolj natančno razložiti, kakšne težave ima. Jaz sem šele ob branju te knjige postala pozorna na mojo jutranjo zbitost in večjo razbolelost po mirovanju. 50 ug tiroksina več na teden je zelo pomagalo. Moj TSH je za nekatere zdravnike prav strašljivo znižan, ampak ti zdravniki niso imeli nobene ideje, kako naj preživim dan. Piše pa tudi, da predvsem ljudje z močno voljo postanejo hiperaktivni potem, ko čutijo, da se boljše počutijo, medtem ko se gibljejo. Ker s tem spet dosežejo večjo prekrvavitev, ki je zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov zmanjšana. Dolgoročno gledano pa si s tem seveda naredimo škodo. Meni je to zelo dobro znano.

Lep dan vam želim.

Alenka

Živjo!

Alenka, ti si od sile pri iskanju dobrih virov informacij. Zanima me, kje si dobila to knjigo skratka kako priti do nje, ker bo zagotovo zanimiva tudi zame.

Še ena izkušnja glede hormonskih težav: pri osebni zdravnici sem uspela dobiti napotnico za endokrinologa (od obiska pri njem sem pričakovala, da bi naj mi svetoval ravno to, kar praviš, da je v tej knjigi – torej kako preživeti z oslabelimi nadledvičnimi žlezami).

Ne samo to, da tudi zdravniki ne poznajo natančno vseh težav s pomanjkanjem hormonov in ne morejo dobro svetovati, kako naj človek preživi s tisto količino, ki jo je telo sposobno proizvesti. Do zdravnikov sploh ne prideš.

Dejstvo je, da je priti do endokrinologa pravi čudež – ambulanta na polikliniki v Lj. zunanjih pacientov sploh ne sprejema – ne dvigajo telefona, se sploh ne morem prijaviti. Ambulanta v celjski bolnici pa ima čakalno dobo eno leto. Si predstavljam, čakam eno leto, potem me bo pa na hitro odpravil v petih minutah brez dobrega nasveta ker pač nisem tako kritičen primer.

Za zdravje mora vsak sam poskrbeti, to je dejstvo.

Lp

Hvala, zanimivo!

Hi, hi, hi, hvala, hvala. A veš, da me je skoraj kap, ker sem tale zaklad na Amazonu našla šele lani, tiskan je bil pa že nekaj let prej. Je pa RES odlična knjiga. Povsem inovativen pristop. No, našla sem jo pa zaradi peticije, pri kateri ima dr. Hertoghe veliko zraven in o kateri sem že pisala na forumu Hormonske motnje.
Tole da na Polikliniki ne dvigajo telefona se mi zdi pa čudno. Niti odzivnika nisi dobila? Poskusi med 12. in 13. uro, včasih se je bilo možno naročiti samo v tem času. Vsekakor ti priporočam prof. Janeza Prežlja na Polikliniki, se mi zdi, da je za nadledvične žleze in to za mejne primere še najboljši. Problem je samo v tem, da je težko kakšne številke od njega dobiti, on napiše samo, da je v redu, ali da ni. Kar se meni zdi premalo. Enkrat sem se morala osebno potruditi tja, ker mi rezultatov niso hoteli povedati po telefonu.
Vso srečo.

Alenka

Živjo, Alenka!

To da ne dvigajo telefonov za številke, ki niso v ljubljanjskem območju, sem izvedela po neuradni poti od neke gospe, ki dela na kliničnem. Sem pa vztrajno klicala tri dni, v času ko so na voljo za klice.

Imam še samoplačniško možnost, ki pa stane skoraj 70 evrov plus še ev. dodatne preiskave krvi (ki seveda bodo, saj zaradi tega pa grem na pregled). torej lahko pripravim kakih 200 evrov, pa še ne vem, če bom naletela na zdravnika, ki ima izkušnje na področju izgorelosti.
Ne vem, ali se bom odločila za to možnost ali pa kar sama začela z jemanjem pripravkov in preizkušala njihovo učinkovanje v praksi.

Zanima me, ali poliklinika (oziroma sploh kdo v Slo) dela tudi saliva teste – to so testi prisotnosti hormov v krvi. Ker klasični testi pomenijo prisotnost hormov v tkivih, ki pokažejo stanje kot je bilo pred mesecem dni oziroma so seštevek stanja zadnjega obdobja. Saliva testi pa sedanje stanje. Ali je že kdo uspel, da so mu vzeli vzorce trikrat na dan kot to delajo na zahodu?

Hertogha sem že naročila na amazonu.

In še: odločila sem se, da bom začela jemati melatonin za spanje. Sem preizkusila, kajti nekaterim ljudem pomaga, drugim pa ne. Meni je kar pomagal, dobila sem tri tabletke na preizkušnjo. Zdaj ga bom kupila, v Italiji je v prosti prodaji.
Imam težavno obdobje, ker sem začela delati po 4 ure.

Še enkrat hvala in dobro bodi! Marija

Seznam preiskav, ki jih delajo na polikliniki in jih lahko narediš samoplačniško brez napotnice. Enkrat sem spraševala za test kortizola. Mislim, da je rekla ca. 2.400 SIT.

Emina

Pozdravljena, Marija 🙂

A si poskusila klicati z mobilnega telefona, če je že omrežna številka problem?

Možnost določanja koncentracije hormonov v slini pri nas sem že preverjala:
.
Nazadnje sem našla internetnega ponudnika teh testov iz Nemčije (vzorce se pošilja po pošti), ampak sem si premislila in nisem spraševala, če je možno tudi naročilo iz tujine in koliko časa sme biti vzorec na poti. Konec koncev jaz vem, da mi Meganephrine pomaga, je pa vprašanje, koliko bi si pri naših zdravnikih z rezultati tega testa sploh lahko pomagala. Pravzaprav se spomnim dveh nemških laboratorijev, eden je tale: , drugega pa ne najdem, če te zanima, se lahko čez vikend zakopljem v kup papirjev, ki jih imam nekje shranjene. Upam vsaj.

Hertoghe ti bo gotovo všeč, na koncu je opisana dieta, ki je daleč najboljša od vseh, kar sem jih doslej prebrala. Z vsem se strinjam, skozi vsa ta leta spotikanja sem večino stvari že sama potuhtala. Na žalost pa sem tako sesuta, da si diete sploh ne morem privoščiti, ker moram večinoma jesti po gostilnah. En teden sem bila brez Meganephrina in sem (zadnja od sodelavcev!) pokasirala virus. Pa sem šla spet prehitro v službo in sem po enem tednu dobila še enega, bolj hudobnega. Razveseljivo je to, da sem prvič po sedmih letih končno odreagiala na okužbo pravilno – s temperaturo tudi malo čez 39. Ampak me je pošteno zdelalo.

Melatonin jaz jemljem že več kot leto. Nisem vedela, da je dostopen v Italiji, hvala za informacijo.

Vse dobro ti želim.

Alenka

Pozdravljeni!
Sama sem šla po Alenkinem :)) nasvetu na pregled na endokrinološko samoplačniško. Meni so dvignili telefon ne glede na to, da nisem z območja 01. Je pa res, da sem samoplačništvu nakljub čakala 1 mesec. Oktobra se mi zdi, me je prvi pregled stal cca. 8.000 SIT. Po prvem pregledu so se odločili, da z mano res nekaj “ne štima” in mi je zdravnik rekel, naj si priskrbim napotnico. Poslal me je na teste, pa še hitro sem prišla na vrsto, Bili so izredno prijazni.
Lp, S

Pozdravljene!

Tudi sama imam podobne probleme. Pred nekaj leti sem se morala skoraj “stepsti” z svojim osebnim zdravnikom za napotnico k endokrinologu. Po prvem pregledu pa je šlo kar dosti hitro in lahko. Sicer so me hospitalizirali in naredili vse preizkave – tudi jemanje krvi na pol ure, sede, stoje, …. .
Uradna diagnoza je sicer aldostenorizem. Vendar je to samo POSLEDICA nepravilnega delovanja ščitnice, saj imam hiperaktivni gomolj, TSH pa ponavadi (ker ga že nekaj let kontroliram) malo pod, ali pa malo nad spodnjo mejo, tj 0,33, ali ne? Trenutna vrednost je 0,4… – torej za zdravnike je to v redu. Ali res?
Glavni problem pa je še vedno ostal nerešen – to je nenormalna utrujenost, zaspanost med 12 in 15 uro.
Ker se nobenemu od zdravnikov to ne zdi pomembno, pač po stari navadi poskušam z eksperimentiranjem – jem veliko hrane ki vsebuje organski jod in čakam kaj bo.
Lp, Lina

Jaz hodim na pregled k endokrinologu v Maribor k dr Završniku. Na pregled sem čakala tri mesece, vendar se je splačalo. Za bolnika si vzame čas, ga posluša, skratka sem zadovoljna.
LP Lenča

Zmaga je nagrada za tistega, ki vztraja toliko časa, da premaga bolečino...

Lina, poišči nas na – Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice.

Pozdravljena Lina,

hm, hiperaktivni gomolj, TSH nizek, torej imaš že tako dovolj, če ne celo preveč ščitničnih hormonov. Čemu potem veliko joda? Ti je kdo to priporočil?
Kako je pa zdaj z aldosteronom? Mogoče pa še vedno nimaš urejenega in se zato slabo počutiš?
Srečno,

Alenka

Spoštovane!

Najprej hvala obema za odgovor, Burji za usmeritev, Alenki pa za komentar.
Sicer sama, priznam, ne poznam prav dobro povratno delovanje hormonov, kaže da ste ve bolj informirane.
Ja, TSH je nizek, ostala dva ščitnična hormona sta ok, oz. v mejah normale (na sredini). Po kmečki logiki sklepam, da TSH tvori hipofiza, ali ne in da ta nekako “amortizira” med ostalima šč. hormonoma. V istmusu ščitnice je hiperakt. gomolj, pa zdraven še cista.
Pred nekaj leti sem šla samoplačniško v tirološko ambulanto v Celje, zdravnik mi je svetoval jemanje Unikapa (se pravi dodajanje joda) in pa Prozak, katerega mi moj zdravnik ni hotel napisati, češ, da nisem v depresiji. Kakšno leto pred tem sem imela ikonizacijo materničnega vratu. (zaradi “sumljivih sprememb ….) No, v KC na endokrinologiji (o4) so mi
ugotovili 4 tumorje na nadledvičnih žlezah in menda zato tudi malo zbrklano delovanje teh “tafinih” hormonov. Glavni problem: premalo kalija, preveč soli. Ampak to uspešno rešujem z zdravilom Aldactone.
Torej, v celem krogu se nekaj kvari, ne deluje prav. Kje je vzrok in kje je posledica – ne vem.
Sem pa zasledila po knjigah, medijih pa tudi na netu, da anorganski jod ščitnica kontrolira in pa da zaradi tega lahko “zablokira”, priporočajo samo organski, katerega ne kontrolira in ga, če ga je preveč “uskladišči” ali pa z urinom izloči. Zato torej sedaj pijem bučno olje z dodanim organskim jodom, jem ribe in čakam ……
Če sama ocenim delovanje mojih žlez, bi skoraj lahko trdila, da nekako iz hiperaktivne faze prehajajo v hipo in spet nazaj v hiper … Od tod menda tudi taka utrujenost in zaspanost.
Za vse vaše komentarje in usmeritve se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Res je, hipofiza s TSH-jem regulira delovanje ščitnice. Če je v krvi veliko ščitničnih hormonov, hipofiza izloča manj TSH-ja.
Me veseli, da ti osebni zdravnik ni hotel predpisati Prozaca, ker nisi v depresiji :-))). Jaz pa bi na tvojem mestu še jod opustila. Po enem mesecu brez bi morala že vedeti, če je dodajanje sploh smiselno. Če ne bi čutila nobene razlike v počutju na slabše, se res ne bi bilo treba obremenjevati s tem.
Ne zdi se mi verjetno, da bi bili tvoji ščitnični hormoni vzrok za slabo počutje sredi dneva, čeprav ne bom rekla, da to ni možno. Jaz bi se prej bolj poglabljala v nadledvične žleze. Imaš resnično pravi odmerek Aldactona? Dobro bi se bilo posvetovati z endokrinologom, ki ne gleda samo na zgornjo in spodnjo mejo referenčnega območja, ampak se s pacientom ukvarja celostno.
veliko sreče ti želim.

Alenka

Kje pa se lahko kupi olje s tem organskim jodom?
Hvala

Melatonin naročam preko neta. Jemljem ga že cca dve leti ali manj.
[email protected]
Če naročim dva, je postnina brezplacna.

Lahko jih pa narocis tudi iz ZDA.
http://www.puritan.com/melatonin-542

Emina

Zdravo!

Sem zagovornica alternativne medicine oz.če se z njo da vsaj zmanjšat količno tablet,
zato me zanima če je že kdo jemal bučno olje z dodanim organskim jodom, ga priporočate?

Hvala

V kratkem se bo dalo buč. olje z org. jodom kupiti tudi pri nas. Lahko povprašam znanca, kako daleč so.

o tem ali je joda v telesu premalo ali preveč obstaja čisto preprost test, ki to pokaže.
V lekarni kupi lugol (jod+kalijev jodid v destilirani vodi) in si na podlaket, ali pod koleno namaži z njim.Telo bo ta lugol poskrlo v kolikor je joda premalo, če ga ni premalo pa bo na tem mestu ostala koža močno obarvana.
Če se bo koža razbarvala lahko ta lugol piješ in sicer začni z manjšo dozo npr. 1 ml v 2 dcl vode in počasi povečuješ do 4 ml na dan v več obrokih.
Občasno narediš test pod kolenom.

New Report

Close