Utrujenost
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in se že približno pol leta soočam s hudo, do sedaj nepoznano utrujenostjo. Utrujena sem, slabo se počutim, tudi vsakodnevne aktivnosti vse težje opravljam. Krvni izvidi vsi bp, z izjemo sedimentacije, ki ves čas vztraja povišana, v povprečju se giblje okrog 60. Hematolog ni pojasnil težav.
Zanima me vaše mnenje, kakšne preiskave bi bile koristne, da se zadeva ugotovi?
Hvala in lep pozdrav.
Preiskave, ki sem jih opravila in so bp:
Levkociti, eritrociti, hemoglobin, hematokrit, trombociti, RDW, bazofilci, eozinofilci, limfociti, monociti, nevrofilci, glukoza, sečnina, kreatinin, S-oGF, ALT, AST, gama GT, kalij, alkalna fosfataza, klorid, natrij, holesterol, holesterol-HDL, holesterol-LDL, trigliceridi, T3,prosti
Izvidi hematologa, ki so bp:
S-TIBC, S-Urat, S-Feritin, Albumin, S-Glukoza, S-Sečnina, S-Kreatinin, S-Bilirubin cel., S-Bilirubin dir., S-proteini celokupni, S-Albumin, S-Kalij, S-Natrij, S-Klorid, S-Kalcij, S-Fosfat anorg., S-A Fosfataza, S-ALT, S-LDH, S-gama-GT, S-Cel. CO2
Proteinogram, ki je bp:
albumin, alfa 2, beta 1, beta 2, gama, A/G
Analiza urina, ki je bp:
pH, nitriti, U-Proteini, glukoza, ketoni, urobilinogen, bilirubin, eritrociti, Sediment_Eritrociti, Sediment_Levkociti, Sediment_Cilindri, Sediment_Kristali, Sediment_Glivice, Sediment_Izl. Erci, Sediment_Kristali urata, Sediment_Spermiji, Sediment_Trich. vag., Sediment_Ostalo
VREDNOSTI, KI IZSTOPAJO:
MCV 79 (83 – 101 fL)
MCH 26,7 (27,00 – 32,00 pg)
MCHC 348 (315 – 345 g/L)
MPV 6,4 (9,6 – 12,0 fl)
RDW 10,8 (11,6 – 14,0 %)
Alfa 1 vrednost 4,1 (2,3 – 4,0) opaziti je oligoklonalne frakcije Ig, verjetna prisotnost imunskih kompleksov
CRP enkra povečan na 8, drugače 3x normalen
S-Železo (III) 9,9 qmol/LoGF (CKD-EPI) / 1,73 m2 nad 90 mL/min
Sat. transferina (%) 14,0 %
Sediment_Bakterije: številne okrogle in paličaste bakterije
Sediment_Epitel: številni
SR pol leta okrog 60.
Zdravo, dejansko imate že ogromno normalnih izvidov vključno s ščitničnimi hormoni, višja sedimentacija je zelooo nespecifična preiskava in je lahko višja vse od že prebolelega prehlada pa do revmatskih bolezni in vsega vmes. Vsekakor pa bi se bilo vredno z zdravnikom pogovoriti še o morebitni depresiji, ki je zelo pogost vzrok nepojasnjenih utrujenosti. Lep pozdrav