Najdi forum

UTRUJENOST

Pozdravljeni!

Že od novembra lani imam problem z stalno utrujenostjo a nikakor ne odkrijejo pravega razloga.
Na dan spim najmanj 8 ur in ne glede, če spim 12 ur je učinek isti, nikakor se ne moram naspati in nabrati energije.
Zvečer nimam nobenega problema in zaspim takoj a veliko sanjam in se včasih proti jutru zbujam.
Zjutraj pa, ko moram vstati je pa občutek utrujenosti tak, kot da bi spla samo nekaj ur imam težko glavo in mišice me bolijo.
Občutek utrujenosti je prisoten čez celi dan in sem popolnoma brez energije. Pojavi se mi še bolečina v spodnjem delu nog, ki mi rahlo tudi zatečejo, bolečina pa se zvečer in ponoči še poveča.
Povečala sem svojo aktivnost (spehod-1h, kolesrjenje-30min) a je bil učinek še slabši in sem bila drugi dan čisto brez enrgije in grozno utrujena!
Boleče noge si tuširam izmenično toplo – hladno vodo in si jih zmasiram a ni nič bolje.
Zaradi tega sem bila že večkrat pri zdravniku pregledali so mi ščitnico in je b.p., naredili so mi krvne preiskave sladkorja, holesterola, homoglobina, železa, testoteron, eritrocitev, levkocitev…, in vse je vredu razen zaloga železa je bila nizka 6,0/mg a sem jemala železove tableta dva meseca in se je zadeva zvišlala na 9,0/mg.
Prehranjujem se normalno ter zdravo in poleg jemljem še 1x dnevno vitaminski dodatek Centravit že en mesec.
Ne vem več kaj naj še storim saj me ta neskončna utrujenost ubija, zanaki utrujenosti so vidni na obrazu imam otečene veke in modre podočnjake koža je vino utrujena in brez zdravega izgleda.
Nikoli nisem imala teh težav z utrujenostjo in podočnjaki kljub temu, da sem imela kakšno neprespano noč za seboj!
Stara sem 30let in brez otrok!

Prosim vas za nasvet!

Hvala ter lep pozdrav!

Lepo pozdravljeni !

Težko vprašanje. Zlasti ker ste bili že strokovno obravnavani in medicinske preiskave doslej niso odkrile vzroka vaših težav.

Ali ste na forumu že prebirali starejše odgovore na vprašanja (npr. Večno zaspana, 17. 10. 03 ali Povečanje energije, 21.10. 03)?
Iz odgovorov lahko povzamemo, da je vzroke utrujenosti smiselno iskati v treh smereh:
1. Najprej v NAŠEM ŽIVLJENJSKEM SLOGU: kako zdravo oz. nezdravo živimo (količina in narava dela, navade prostega časa, spanja, prehranjevanja, različne razvade, razvedrilo, druženje z ljudmi, izpostavljenost stresu ipd. Na ta del morebitnih napak najlaže vplivamo sami in vnesemo v svoje življenje kakšno koristno in zdravo spremembo …
2. Vzroki utrujenosti lahko tičijo tudi v našem DUŠEVNEM POČUTJU: O tem niste ničesar povedali. Ali ste osebnostno vedri in gojite veselje do življenja ali pa ste bolj malodušni, potrti, nezadovoljni s svetom in ljudmi okoli sebe. Koliko je življenje izpolnilo vaša pričakovanja na različnih področjih. Ali ste zadovoljni s seboj, imate radi svoj poklic in ste v njem uspešni; koliko ste zadovoljni s partnerskim odnosom in medosebnimi odnosi na različnih področjih. In tako naprej … Seveda zgolj razmišljava, ne da bi prehitro pristali zgolj pri teh razlogih …
3. Tretje področje pa so morebitni ZDRAVSTVENI razlogi utrujenosti. Na tem področju ste nekaj preiskav že opravili, verjetno pa bo potrebna še kakšna.
Ali ste v jesenskem času preboleli kakšno virusno okužbo, po kateri si niste opomogli? Ali imate še kakšne druge znake morebitne kronične utrujenosti (npr. povišano temperaturo, boleče žrelo, povečane ali boleče bezgavke, glavobole … več glej v opisu na spletni strani društva). Ali je vaše pomanjkanje železa povsem obvladano (po mojem poznavanju mora to zdravljenje trajati toliko časa, da se napolnijo tudi rezerve ?) Če nam ne bi povedali, da ste že opravili pregled ščitnice, bi iz vašega opisa predvidela prav to možnost … In tako dalje. Skratka, to so pa medicinska vprašanja.
Toliko vam znam povedati laično, bolj v razmislek. Skušajte iskati na teh treh področjih.

Ne vem, če sem kaj koristila, morda se vam še kdo oglasi s kakšno mislijo ali nasvetom.
V želji da bi težave obvladali, vas lepo pozdravljam!

Veronika

Najlepša hvlala za vašo mnenje in pomoč!
Slutim, da moj problem izvira iz moje psihe. Dve leti nazaj je oče hudo zbolel, leto dni smo se borili, da se je malo upomogel a je čez nekaj mesec udarilo tisto najhujše neozdravljivi rak v zadnjem stadiju. Šok je bil velik nismo se sprijaznili in smo se borili proti mlinu na veter in po nekaj mesecih je odšel zavedno, lansko poletje! Zame je bilo to zelo težko saj sem najmlaša in njegova razvajenka ampak v smislu njegove nesebične ljubezni in prijateljstva, nikakor ne materialne saj izhajam iz skromne in velike družine.
Naj omenim še to, ko je bil oče hudo bolan je tudi mene presenetila bolezen in sem morala na operacijo.
Po naravi sem zelo čustven človek in do pred časom vsa polna energije in veselja in vse sem sprejela, kot del življenja in bila močna.
Je možno, da je vse prišlo nekaj mesec kasneja za menoj?
Kako naj premagam vse to?

Hvala in lep pozdrav!
Pia

Razumem. Je možno …

Ali vam lahko svetujem, da si preberete naslednje teme, o katerih smo že pisali:
Kritični življenjski dogodki (18.11.03)
Nekaj malega o depresiji (22.10.03)
Če se želite preizkusiti (15.10.03)
Utrujenost in depresija (17.10.03)
Občutljivost za stres (6.1.04)
Kaj lahko naredimo sami (1.10.03)
Stres naš vsakdanji ( 6.10.03)
Za razmislek (11.1.04)
Notica (23.10.03)

Upam, da boste v teh temah našli tudi kakšen koristen nasvet za samopomoč in boljše razumevanje sebe (pa tudi drugih). Če se vam zdi gradivo preobsežno, ni potrebno, da berete vse naenkrat, lahko kar počasi, po delih, odvisno od tega, koliko vas bo pritegnilo. Lahko rešite tudi kakšen vprašalnik za samooceno.
Seveda pa se ne smete prehitro zadovoljiti samo s temi razlagami, ko iščete vzroke za svoje slabo počutje. Kadar utrujenost kar traja in je tako moteča, da človeka resno ovira pri vsakdanjih aktivnostih, zlasti pa, če je povezana še z različnimi bolečinami, je to dovolj močan razlog, da smo pri iskanju vzrokov vztrajni in ne odnehamo prehitro. Človek je psihofizična celota, pri kateri se telesni in duševni dejavniki vzajemno prepletajo. Vsako duševno dogajanje se tako ali drugače odraža na našem telesu, pa tudi obratno, zato je mnogokrat težko postavljati jasne meje med telesnim in duševnim.

Prav je, da prisluhnemo svojemu telesu. Kadar smo v harmoniji sami s seboj in s svetom okrog nas, se tudi dobro počutimo. Slabo počutje pa je vedno neko sporočilo o porušenem ravnotežju, včasih lahko tudi pravočasno – opozorilo. Zato je prav, da mu prisluhnemo.

Želim vam vse dobro in vas pozdravljam!

Veronika

Jaz bi na Vašem mestu najprej ugotovila razlog za pomanjkanje železa. Že res, da ste s tabletami dopolnili rezerve, vendar za koliko časa? Ste ponovno že kontrolirali kri nekaj časa po tem, ko se vam je stanje popravilo?
Želim Vam veliko zdravja in nikar se ne sprijaznite samo s tabletami železa, ker je včasih zadeva, žal, lahko tudi resnejša.
LP

Jaz pa predlagam naslednje: veliko gibanja, lahko hrano in tudi utrujenost bo izginila.
Preizkušeno na eni in moram priznati, da zelo učinkovito. Za utrujeno kožo predlagam še mgoče tablete Dermobion, ki dajo koži (po tej zimi) svežino in zdrav videz. Za dvig energije pa tablete Q10, ki tudi pomagajo za dvig energije, lepši videz….. Meni to pomaga.

Lep dan želim.

Proi utrujenosti je do sedaj meni najbolj pomagal Fhes , sicer smo o njem že precej pisali, nekaj člankov si lahko ogledaš tudi na
http://www.goh-slovenija.com

pa seveda tudi kak dober C vitamin , poskusi ga dobiti v ester obliki, tudi alge so Ok. Za zvišanje železa in popravit kri naslošno je meni najbolj pomagala kombinacija Fhes in map -netoksične beljakovine (dobiš jih že v nekih bio trgovinah po Ljubljani , če želiš ti lahko povem v kateri) , sicer pa se je o tem res pred časom veliko pisalo, žal bolj v Auri, ki jo bere bolj malo ljudi, ampak članke imam shranjene in ti lahko pošljem
Q 10 baje naša jetra ne pred4elajo najbolje -tako mi je rekel nek zdravmnik h kateremu sem hodila nekaj let in mi je tudi pokazal kritike nemških terapevtov na to temo, tako da temu ne zaupam preveč, ali pa vsaj v kombinaciji še sčim.

New Report

Close