Najdi forum

utripanje

Lepo pozdravljeni,

mogoče se vam bo zdelo moje vprašanje smešno, vendar me malo skrbi. Od žličke do popka, ko pritisnem čutim utrip, kadar sem razburjena čutim utrip po celem trebuhu, kot bi mi bilo srce. Stara sem 27 let. Visoka sem 175 in težka 57 kg. Trebuh me ne boli, prebavo imam redno, nebolečo. Na sistemstskem pregledu pred 2. mesci je bila kri v redu, tudi jetrni testi so bili normalni. Dr. mi je rekla, ko je tipala trebuh, ´da je v redu da ni nič patološkega za tipati, vendar pa se jaz takrat nisem nikoli tipala po trebuhu in ne vem ali je bil utrip prisoten tudi takrat.

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Sanja

Pozdravljeni!

Pulzacije, ki jih tipljete v trebuhu (od žličke do popka), pripadajo trebušni aorti. Pri suhih ljudeh jih lahko zatipamo preko trebušne stene. So popolnoma normalen pojav pri tej starosti.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,

imam podobno težavo, kot avtorica te teme, le da je lokacija utripanja pri meni drugačna.

Stara sem 23 let, in že lansko leto sem začutila utripanje v spodnjem delu trebuha, nekje nad sramno kostjo, ki pa je nato ponehalo. Sedaj se spet pojavlja in že kakšen teden dni je prisotno vsak dan. Ni pravila kdaj se pojavi, je pa v večini primerov ob sedenju. Sicer me ne boli, je pa neprijetno. Jemljem kontracepcijo, za vsak slučaj sem naredila test nosečnosti in ta je bil 2x negativen. Drugih težav nimam, pred kratkim sem hodila na kontrolo krvi, kjer je bilo vse OK. Res ne vem kaj naj storim in vas vljudno prosim za nasvet.

Lep pozdrav

Spoštovani,

utripanje v trebuhu povzročijo utripi aorte ali velikih žil, premiki črevesja, drugo pa že ne več. Vsekakor to ni nevarno. Pri starih ljudeh teoretično lahko nastane razširitev na žili, ki ji rečemo anevrizma, ki tudi lahko utripa.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close