uterus v RVF
Spoštovani dr. Pušenjak,
Da Vas tokrat ne bi nadlegovala z mogoče neumnim vprašanjem, sem poskusila razlago poiskati v starejših forumih.
Žal, tega nisem zasledila.
Na izvidu ultrazvoka je med drugim zapisano ” uterus v RVF “,
poleg tega tudi “uterus subseptus”.
Za pregrado mi je jasno, ne vem pa, kaj pomeni RVF.
Sicer ne paničarim in me ne skrbi, da bi bilo kaj narobe.
Sem pa očitno ena izmed mnogih nosečnic, ki pri ginekologu kar naenkrat pozabijo vprašati tisoč in eno stvar, ki jo zanimajo.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in naj Vam tudi jaz povem, da ste mi s tem forumom in Vašimi potrpežljivimi odgovori pregnali že veliko strahov in odgovorili na mnogo vprašanj,
Alja
Draga Alja,
RvF je kratica za “retroverzija fleksija”, kar pomeni, da je maternica nagnjena nazaj v križ. To je normalna varijanta zasukanosti maternice in nima večjega pomena, če maternica ni nazaj “priraščena” zaradi kakšne zarastlinske bolezni (vnetje ali endometrioza). Če je v RvF maternica premakljiva je to povsem nepomemben podatek.
Pozdravljeni!
Tudi sama imela že nekaj pregledov in že kar nekaj stvari prebirala, a bi vam vseeno poslala še nekaj konkretno mojih podatkov, da bi mi morda vi dodali kakšno mnenje, obrazložitev, možnosti.
Nekaj podatkov:
Starost 33, spermiogram bp, hsg kaže na uterus T-oblike, obe tubi prehodni, iz ultrazvoka razvidno, da uterus v RVF, večji septum, v desnem ovariju (pred ovulacijo) folikel 20mm, levi ovarij bp. Menstruacija na cca 27 dni, 4-5dni prej manjši izcedki, zanosila še nisem nikoli.
Nekaj vprašanj:
Imam torej uterus T-oblike IN v RVF (ali je bilo morda na ultrazvoku – narejen po hsg – ugotovljeno da “le” v RVF ali se na utrazvoku T-oblika sploh ne vidi)?
Žal ne vem kaj pomeni večji septum (ker mer ni napisanih)?
Kakšna se vam kaj zdi opisana slika (situacija), kaj bi vi predlagali?
Najlepša hvala za odgovore!
Spoštovani,
takole subjektivno oceno težko še dodatno komentiram, vsi omenjeni odkloni od norme pa se lahko pojavljajo skupaj. Že T-oblika maternične votline je posebnost, ki so jo v 70. letih povezali z DES (Dietil stilbestrol), katerega so ginekologi, zlasti v Franciji in Ameriki, seveda pa tudi drugje po Evropi takrat predpisovali nosečnicam z dobrim namenom, da bi ne splavile. Posledica te uporabe je bila ta, da so se tem ženskam rojevale hčere, katere so imele do 100x večje tveganje za adenozo materničnega vratu in kasneje adenokarcinom, opažali pa so tudi to nenavadno obliko maternične votline na črko T. Bile so tudi manj ali neplodne. Zato so DES najprej odsvetovali, po 80. letu pa menda sploh ni bilo več v obtoku. To seveda ne pomeni, da ima vaš “T shaped uterus” karkoli opraviti z DES, lahko pa vprašate svojo mamo, če je v nosečnosti z vami slučajno dobivala kakšna zdravila proti splavu.
Obliko T se običajno vidi tudi na UZ pregledu, je pa nekoliko težje kot s HSG. RvF, torej nagnjenost nazaj niti ni tako pomembna, ker to na plodnost ne vpliva. Storiti pa ni kaj, kajti T oblike maternice se ne da operativno spremeniti, niti nisem prepričan, da je zgolj sama oblika sploh problem ampak mora biti kaj tretjega, kar se pojavlja skupaj s T obliko, pa ne vemo kaj bi to lahko bilo.
Hvala za razlago. Imam pa še nekaj vprašanj:
Je od česa odvisno (npr. v katerem obdobju cikla se gleda) ali ginekolog vidi pregrado ali ne? Namreč osebna ginekologinja, ki je pred parimi meseci delala ultrazvok, pravi da je ni videla?!
Ali ginekolog na HSG pregledu tudi vidi pregrado?
Glede na zgoraj opisano stanje, me še zanima kaj bi vi predlagali za nadaljevanje?
Ter vaše mnenje glede tipa histeroskopije?
Nekje sem prebrala nek nov način ugotavljanja endometrioze, ki vključuje biopsijo pri kateri s površine maternice (endometrija) vzamejo majhen vzorček tkiva. Je ta način zgolj teoretičen ali se tudi že kje (oz če se tudi že v sloveniji?) uporablja?
Spoštovani,
endometrioza pomeni, da je maternična sluznica locirana izven maternične votline. Sluznica v maternični votlini torej ni nenormalna in z biopsijo te sluznice endometrioze ne moremo dokazati. Dokaz endometrioze je bil vedno in je še vedno histološki, torej rabimo vzorec tkiva in če tak vzorec najdemo izven maternice in ga potrdi histopatolog, je diagnoza jasna. Pregrada se v različnih obdobjih ciklusa vidi z različno zanesljivostjo in najmanjša stopnja lažno odsotne pregrade ali lažno prisotne pregrade je v času po ovulaciji in pred M. Zmote so seveda možne kadarkoli, so pa odvisne tudi od izkušenosti preiskovalca ter od posebnosti položaja maternice. Nekoliko manjšo stopnjo zmote nuti 3D UZ pregled. Histeroskopija (HSC) je invazivna metoda za ugotavljanje in odstranjevanje pregrade in ima najnižjo stopnjo pomote. Kako ukrepati v naprej pri vas ne bi upal predlagati, ker nisem prepričan, da imam za tovrstno komentiranje o vas dovolj informacij. Če vas obravnava kdo od strokovnjakov za zdravljenje neplodnosti, ste gotovo v dobrih rokah in zagotovo v boljših kot pri meni na dopisni ravni.