Najdi forum

UTERUS SUBSEPTUS

Spoštovani!
Najprej bi vas ponovno lepo pozdravila in pohvalila vaše odgovore. Sedaj pa k vprašanjem, ki mi “grenijo” življenje.
Pred kratkim sem bila na UZ – diagnoza: uterus subseptus (in policistični jajčniki).
1. Glede na to, da jemljem Klomifen, me zanima, ali je jemanje le-tega sploh še smotrno?
2. Zanima me tudi vaše mnenje glede zanositve – ali naj pred operacijo vseeno poskušam zanositi, ali bi bilo bolje pregrado najprej odstraniti?
3. Ali mi lahko hkrati pregledajo (in po potrebi tudi operirajo) jajcevode – (izvid pri HSG-ju: desni jajcevod neprehoden)?
4. Ali lahko policistični jajčniki vplivajo na zanositev?
5. Kaj je lahko vzrok temu, da je endometrij debel 7 mm?
Za odgovore in vaše mnenje se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Andreja

Draga Andreja,

Očitno imate več nepravilnosti hkrati in v takem primeru res odsvetujemo “delno obravnavo”, kakršna je jemanje klomifena “na pamet”. Vsekakor bi bilo dobro čimveč nepravilnosti odpraviti hkrati in še pred jemanjem zdravil za sprožanje ovulacije. Lahko imate namreč še kaj zraven česar se na UZ ne vidi. Če je res, da imate anovulatorne cikluse zaradi PCO, uterus subseptus in še dvomljivo prehodne jajcevode, potem bi bilo verjetno smotrno “prestopiti” k strokovnjaku za zdravljenje neplodnosti na kaki ustanovi, ki se posebej s tem problemom ukvarja, recimo v Ljubljani, Mariboru ali v Postojni. Ni izključeno, da bo potrebna histeroskopija in laparoskopija.

New Report

Close