Najdi forum

uterus septus

Pozdravljeni!
Prosim Vas za nasvet, oz. odgovore na moja vprašanja. Stara sem 25 let. Leta 2002 sem bila noseča. Zaradi zapletov se je moja nosečnost prekinila. Poleg tega je bil poseg izveden nestrokovno. Po cca.2 mesecih so ugotovili, da so v meni še ostanki, tako so izvedli ponovno “čiščenje”. Nato je bilo poleg tega, da imam kronično vnetje belega toka vse vredu, do meseca marca letos, ko mi je perilo zaostajalo za 18 dni. Testa nisem naredila, ker sem bila prepričana, da sem noseča. Naročila pa sem se za pregled pri svoji ginekologinji, h kateri sem odšla polna veselja in pričakovnanj. Ta pa mi pove, da nosečnosti ni, pač pa imam v maternici pregrado, ki jo je potrebno odstraniti. Po par mesecih zdravljenja vnetja, so mi opravili poseg-diagnostično histeroskopijo. 14 dni za tem, pa še 3D ultrazvočno preiskavo za oceno fundusa maternice in dolžine pregrade. Nato mi je doktor dejal, da mi je potrebno “odrezati” 0,9 mm pregrade, da bom lahko imela otroka, oz. da se bo otrok lahko normalno razvijal. Prejšnji mesec sem že bila sprejeta na oddelek in pripravljena za histeroskopsko resekcijo pregrade, vendar sem bila zaradi prezasedenosti programa odpuščena. V meni je grozen strah, kaj se bo z mano zgodilo, zelo si namreč želim otroka. Drugi teden sem zopet prijavljena za operacijo, vendar zaradi straha ne vem če bom šla. Želela bi si Vaše mnenje o tem, kaj naj, kaj priporočate?!
Velikost pregrade me zanima, 0,9 mm je zelo malo, zakaj je tako pomembno teh par milimetrov, kakšno vlogo igra 0,9 mm?
Ali, če ne grem na operacijo ne morem imeti otrok?
Doktor mi je omenil, da se ne sme odrezati premalo, ker bi v tem primeru mogla priti na poseg še enkrat, preveč pa zopet ne, ker bi v tem primeru, ko bi zanosila lahko počila maternica, tega me je grozno strah. Ali je ta operacija nujna?
Ali bom sploh lahko imela otroke?
Kaj naj naredim?!
Vas sprašujem zaradi tega, ker razen tega kar preberem na izvidih nisem natančno obveščena o tem, kaj se sploh dogaja z mano. Od šoka niti nisem bila radovedna, kaj se dogaja z mano, zdaj pa me to močno zanima, saj me je strah iti na operacijo, da mi kasneje ne bi bilo žal. Bojim se zapletov in neplodnosti, saj si močno želim otrok. (Na izvidu mi pod diagnozo piše: ženska nepolodnost materničnega izvora)
Od česa nastane ta pregrada v maternici, ali je prirojena?
Kakšne so lahko posledice po operaciji, kakšne so, če na operacijo ne grem?
Najlepše se Vam zahvaljujem. Lep pozdrav. Katja

Spoštovani,

glede operacije se boste morali odločiti žal sami. Če pustite pregrado v maternici, imate po statističnih ocenah 25% večjo možnost za spontani splav, kot sicer, če jo odstranite pa ta del razlogov za splav odpade. Če ne greste na operacijo torej lahko zanosite in tudi donosite, vendar je zapletov v nosečnosti nekoliko več. Pregrada je vsekakor prirojena in nikoli ne nastane naknadno.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Katja,
upam, da ti bo moja izkušnja pomagala pri odločitvi. Tudi jaz sem, ko sem izvedela za pregrado maternice onemela in ostala brez besed. Kasneje sem se odločila za operacijo, jo uspešno prestala in bila že drugi dan odpuščena iz bolnišnice. Žal se ne spomnim, koliko je bila velika. Ob odhodu iz bolnišnise je zdravnik dejal, da lahko načeloma zanosim že v naslednjem ciklusu. Malo smo vseeno počakali in štiri mesece po operaciji sem zanosila. Sledila je popolnoma normalna nosečnost in porod. Sedaj me že dve leti razveseljuje živahen sinko.
Srečno!

New Report

Close