Uterus arcuatus
Spoštovani!
Z iskalnikom sem našla nekaj postov na to temo, vendar pa me zanima eno:
ali obstaja kakšna rešitev srčaste oblike maternice? Sama sem namreč zaradi tega rodila dva meseca prezgodaj in si niti slučajno ne želim, da bi se mi to zgodilo še naslednjič.
Glede na vaše pisanje namreč tukaj ni rešitve, zato pa me zanima, zakaj je potem moj ginekolog predlagal nek operativni poseg, ki naj bi rešil to zadevo? Končno je težko iti pod nož, če pravzaprav ne veš zakaj.
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem in vam želim lep dan!
Lep pozdrav, Pikica
Spoštovani,
Srčaste oblike maternice ne moremo izboljšati z nobeno operacijo, vaš prezgodnji porod pa ni mogoče zagotovo povezati s to obliko maternice, ker tudi ženske s to obliko maternice pogosto rojevajo ob roku in ker številne ženske brez vsakršne napake v obliki maternice rojevajo prezgodaj. Seveda je nekoliko večja verjetnost, da je tudi zgradba (manj oblika) maternice “soodgovorna” za drugačno prenašanje nosečnosti vendar ponavljam, eksplicitnega dokaza za vzročno povezavo pojavov nimamo. Obstaja zgolj statistična “korelacija”.
Hvala za odgovor. Vendar pa se mi ob vašem pisanju pojavlja vprašanje, zakaj mi je G rekel, da naj po tem, ko bom prenehala dojiti pridem na pregled in če se bom odločila, bom šla na operativni poseg? Če sem prav razumela, na odstranitev pregrade, ki je v prejšnji nosečnosti sprožila prezgodnji porod.
Pa še to: imam kolegico z isto diagnozo, zaradi tega je imela dva sponotana splava, potem je šla v LJ na op. poseg, kjer naj bi ji odstranili pregrado in nato je nosečnost uspešno pripeljala do konca.
Zaradi nasprotujočih si informacij, sem sedaj še bolj zmedena kar se tega tiče. Jutri imam pregled, pa bi rada vedela o čem se pogovarjam.
Diagnoza je preverjeno pri obeh enaka.
Lep pozdrav in hvala.
Pikica
Uterus arquatus(srčasta, obokana maternica) ni enako kot uterus septus(pregrajena maternica). Seveda lahko “nekaj delamo” tudi pri arquatusu vendar ni nobenega dokaza, da to pomaga, medtem ko pri pregrajeni maternici, vsekakor po več splavih, pa odstranitev pregrade dokazano zmanjša stopnjo splavnosti, ne pa tudi prezgodnjih porodov.
Mene pa zanima, ali dober ginekolog z UZ loči med srčasto in pregrajeno maternico, ali so razlike lahko minimalne, da se lahko zmoti. Namreč, meni je rekel, da imam nekoliko izbočeno – srčasto. Prebrala pa sem, da je pregrajana slaba za splave in prezgodnje porode in da je dobro pregrado prej odstraniti. Zato me zanima, če lahko zaupam, da ni moja pregrajena.
Hvala
Spoštovani,
nepravilnosti v razvoju maternice se sicer delijo v več kategorij, med katerimi pa so včasih meje v praksi žal zabrisane. O tem, kaj je res je včasih težko sklepati, saj nekateri nečemu rečejo bob, drugi pa BOB in se prepirajo kaj je prav. Vsekakor se ne gre vznemirjati, če bo kdaj kdo kasneje imel drugačno mnenje. Z zbiranjem mnenj torej ne boste profitirali. Če gre za ne povsem jasno stanje potem zagotovo ni kaj pomembnega.