Ustvarjalka, sonce rumeno in drugi …nadaljevanje
O, klekanje torej ;-)). Bom poslikala še ostale stvari (ko grem kaj po obiskih ;-)) ).
Na tečaj sem hodila dve leti k nunam v NM. Tam je ena zelo prijazna sestra, ki uči kleklanja. V dveh letih sem osvojila komaj osnove – poznam slepi in sukani ris, potem pa se že neha. Morda bo kdaj priložnost za nadaljevanje tečaja.
Potrpljenja je potrebno kar precej, sploh če nisi šolana klekljarica ;-)). Ko gledaš profesionalke kako jim kleklji letijo – uf. Jaz vse delam počasi, pridno zategujem, da izgleda kolikor toliko ok. Saj lahko tudi na hitro kaj narediš, ampak to pač ni lepo. Ta košarica je nastajala strašno dolgo – pol leta. (imela sem dva punkeljna, da sem si to lahko privoščila – na enem je bila košarica, s katero sem potem hodila na tečaj, da mi je učiteljica pomagala, ko se mi je ustavilo, na drugem se pa delala kaj drugega). Pravzaprav že dolgo nisem nič naredila – bo treba spet malo začeti, da se ne pozabi.
Moje znanje klekljanja je samo “k” od klekljanja ;-)). Veliko mi manjka. Je pa prijetno dati kakšno drobno sličico iz rok za darilo, saj je v našem koncu bolj kot ne redko zananje te veščine.
Večerni pozdravček.
Dobro jutro!
Sonce vprašanja si mi vzela iz ust.Tudi mene zanima… jaz sicer z mojo deklico nizam kakšne kroglice,a samo na gumice (za zapestnice predvsem).Tale tehnika s sponkami pa prstani tudi mene zanima.
Sonce krasna stran,tsta košarica,uf kapo dol…
In tista slika (steklen okvir):barve za steklo si nanašala kar na zgornjo stran okvirja,ali kako?
Omenjaš granitne barve:si kupila prav granitne barve,ali si zamešala malo mivke med navadno barvo za steklo?
Punce jaz sem postala čisto preč,koliko lepih,domiselnih izdelkov,kar prsti so me zasrbeli…
Hali jutrčka ;-))
Slikanje na steklo. To je navaden clix okvir, pod steklo sem dala motiv (kot rečeno vzet iz knjige, sicer pa sem za motiv uporabljala tudi motive iz revije Rakam, ki so bili namenjeni štikanju in rašelje tehniki – pride prav fino tudi na steklu), ga prerisala s konturo, ko se kontura posuši pa z barvami za steklo. Skrajno enostavna zadeva. To sem delala pred leti, zdaj pa že dolgo nobene več. Je toliko novega traba sprobat ;-)).
Granitno barvo imam doma vedno na zalogi. V kakšni bolj nevtralni barvi (svetlo siva npr), da jo lahko poljubno pobarvam z akrtilnimi barvami. Lonček pride cca tisočaka, ampak če malo sam dodajaš barve in se znajdeš to niti ni tako pretirano. Barva tudi ne postane stara – če je lonček dobro zaprt, ga imaš lahko več let. Pride fajn tudi za barvanje okvirjev (na odlitkih recimo).
Jaz pa letos nisem kaj preveč ustvarjalna. Že en mesec se prepravljam, da bom na belo blago prilepila servietek (enak motiv kot ga imam na steni in na pladnju) in bo potem to prt za jedilno mizo, a nimam prave volje – samo gruntam kako bi to fino izgledalo ;-)). Malo imam tudi rešpekta pred lepljenjem na blago, saj se mi zdi da ni tako enostavno kot na druge površine (čeprav pravijo da je čisto enako ;-)) ). Nič, bo treba probati, predvsem me firbec matra, če je zadeva tudi v resnici tako pralno obstojna kot pravijo. Potem je to fina zadeva tudi za kakšna otroška darila – na belo majčko lahko nalepiš poljuben motiv in voila – unikatna majčka je tu ;-)). Bomo sprobale tudi to a ne :-))
Hej za lepljenje servetk na blago imam jaz nekaj malega izkušenj,ne preveč pametnih :-). Kupila sem en komplet,kjer so noter servetki,ena prevleka za blazino,medij,čopič. Maki so bili krasni in sem kar cel servet prilepila na to prevleko.Izgledalo je zelo lepo,ampak ni dobro “prijelo” čeprav sem počasi po delih lepila. No za novo leto sem potem na nosilne vrečke iz blaga lepila manjše motive in je bilo v redu.
Pa še nekaj o obstojnosti.Ker mi je šla tista prevleka,ki ni bila narejena tako kot treba malce na živce,sem se odločila da dam motiv dol in kaj drugega gor.Malo morgen… kar sem potegnila dol je šlo,tisto kar je bilo prilepljeno kot je treba pa ni šans,kljub namakanju in pranju v pralnem stroju.
Tako,to so moje izkušnje…
Ej za granitno barvo dobra ideja,bom spet morala malce na Antusovo stran,da se malce “napasem”,pogledam kaj bi imela,potem ko vrže ven račun,pa boli glava…
Jaz se pa že celo leto spravljam z otroci,da bi potiskali kakšen prtiček.Zdaj za veliko noč bi bilo to še kako pripravno drobno darilo. Samo kakšne barve bi še morala nabavit…
Jaz sempred dvemi leti “reševala” malčkove bele majice s servietno tehniko.
Ko sem delala ni bilo čisto nič drugače kot na kaj drugega. SEm pa motive izrezala, da so bili manjši.
Zadeva je zdržala pranje eno sezono, lani so bile pa majice res samo še za v pesek:))) Je pa res, da je uporaba otroške majice čisto nekaj drugega kot okrasnega servieta!:)))
Jaz sem tiste servietne motive na majici kombinirala še z napihljivimi barvami.
Lahko pogledam, če je majica še kje spravljena, pa poslikam, da se vidi, kakšna je “po uporabi”:)
Moje mnenje je, da se sicer dobro drži, a se “scufa” na robovi, vsaj kar se majic tiče.
Lani poleti se za službo delala cca 200 vazic iz Orangina stekleničk. Ker je to ogromen finančni zalogaj, če bi kupila “granitno” barvo, sem vzela akrilno barvo v tubi (tisto pol kg ali kg) in jo zmešala z mivko. Sliko imam sicer v albumu, a se vidi že dekoracija, detajl bolj slabo (grem pa zdajle poiskat in poslikat, pa dodam!) – mislim, da sem imela po toliko vazicah že vsega dovolj!
Če želiš, da se barva sveti, pa dodaš bleščice. Samo mora biti ravno prava kombinacija!
Ja, saj je podobno kot z navadnimi perlicami. Finta je samo v tem, da je delano v dveh plasteh (tisti križ in kvadrat) – spodaj steklene perle, na vrhu pa rožice iz kristalčkov Swarovski. Osnove prepletanja vidiš v zadnji reviji Atelje (to je mene potegnilo) – je vse narisano in opisano. Je pa vse na laksu, razen tisti križ in kvadrat sta na plastificirani srebrni žički. Obstajajo tudi različni patenti za zapenjanje. Veliko lažje se niza na laks kot pa na elastiko. Na koncu le treba le dobro zavozljat in poplesti laks nazaj v perlice.
Sicer pa sem s perlicami tudi jaz začela – mnogo idej in ‘načrtov’ za nizanje najdete na . Hec je v tem, da je meni nakit na drugih všeč, sama pa nisem ravno tip za nosit. No ja, mogoče poleti še gre. zato pa rada delam in dam za darila. Moram pobrskat po predalu, če je še kaj ostalo doma, pa poslikam.
lp n.
p.s. Ej, sonce, tudi jaz se spravljam s sevietno tehniko na tekstil. U glavi je vse razdelano, kako lepo bo, lotit se pa ne morem :-))
Pozdrav vsem!
Tu je pa še nekaj mojih izdelkov, predvsem božično-novoletnih. Za ostale si bom pa morala spet sposodit fotoaparat – se jih je že kar nekaj nabralo.
http://www.moj-album.com/bauca/235157/
LP
Lepo pozdravljene!
Vsaka vam čast punce!
Trenutno imam ogromno dela z diplomsko nalogo, zato vam ne morem poslikati in pripeti svojih izdelkov.
Upam, da bom kmalu razbremenjena in vam povrnem nekaj idej, ki sem vam jih do sedaj ukradla 🙂
Bauca zelo me zanima tvoja tehnika izdelave figuric. Iz česa so in s čim jih barvaš?
Pa še na hitro ideja ali dve:
– medvetki, ki držijo knjige…….lahko so tudi črke, številke,…
– čas jajc in podobnega……jajčne lupine, polovičke pobarvajte z živimi barvami. Notranja stran naj bo različne barve, kakor zunanja, lahko dodate pikice in pritrdite polovičke na palčke, ki so dolge vsaj 20 cm. Te palčke povežite v bidermajer šopek, dodajte nekja zelenja in imate zelo lepo dekoracijo. Tak šopek lahko postavite na mizo, na grob, na polico,…
– iz odpadkov toplega poda se lahko izrezujejo čudovite reči (medvedki, rožice, zvezdice, luna, … Na sredino rožice zašijem barven, primerno velik gumb, na medvetke pa naredim očke iz nehtov. Oh, obljubim slikce!
Hvala za vsako pomoč in lep pozdrav iz Gorenjske,
Aleksnadra
Uf! sem malo “manjkala”, pa vidim, da ste kar zasule z idejami!
Bauca, to iz lesa sama delaš? Full dobr! Pa blazine! Super, super ideja!!!
gusarka in hali, sigurno so si vsi moški podobni:) Jaz imam na srečo “svojo” sobo za te stvari (no je še za likat, pa pisalna miza, pa šivalni stroj, pa skladišče zimskih oblačl:) ) , a pravi, da se vedno zgubi, če kaj išče.
Da ne govorim, kako mi rad vrže stran stvari, ki jih jaz “nujno” rabim za ustvarjanje:))))))))