Ustreznost zdravljenja
Spoštovani,
Zaradi nesodelovanja z levim očesom na sistematskem pregledu, je bil sin napoten na pregled k oftalmologu. Na drugem pregledu je imel merjenje dioptrije v atropinu, kjer so mu izmerili:
Do +1,75+0,50/82
Lo +6,25+0,75/83
Leči čisti, normalni papili in mrežnici, tudi levo uspe fokusirati v makuli.
Otrok je star 3,5 let in nikoli ni kazal znakov slabšega vida. Predpisala mu je očala z dioptrijo Do +1, Lo +4 in prekrivanje boljšega očesa. Zanima me, če je takšna ogromna razlika med očesi pogosta in če se je zdravnica odločila za ustrezno dioptrijo očal? Kako pride to takšne okvarale očesa, nihče v moji, niti v moževi družini ni nima visoke dioptrije. Je lahko pričakovati izboljšanje? Jaz sem v totalnem šoku saj sin res ni nikoli kazal znakov slabšega vida.
Spoštovani, razlika med dioptrijo desnega in levega očesa je res velika. Terapija s pokrivanjem in ustreznimi očali je pravilna, potrebne bodo kontrole ostrine vida. Ugodno je to, da se je refraktorna anomalija ugotovila v tej starosti otroka. Stanje ima ugodno prognozo. Daljnovidnost se bo zelo verjetno v naslednjih letih zniževala na obeh očeh in ne bo prišlo do trajne slabovidnosti slabšega očesa. Vztrajajte pri predpisani terapiji, čeprav se otroci upirajo pokrivanju enega očesa. Vsa terapija je usmerjena v to, da ne pride do trajne slabovidnosti očesa, ki bi nastala po 8 letu starosti. Vzroki za nastanek te razlike so prirojeni.