Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb Ustrezna hrana pri pogostih vnetjih

Ustrezna hrana pri pogostih vnetjih

Pozdravljeni,

tudi jaz sem ena izmed tistih nesrečnic, ki ima zelo pogosto vnetja. Raznorazna, in ponavadi mi zdravnica predpiše, tablete za v nožnico in kakšno kremo. Vendar se mi zdi, da je to kot začarani krog. Bolj pogosto se zdravim, bolj suha je moja nožnica in bolj pogosto vneta. Če pa že nimam vnetja, imam pa menstruacijo in potem se krog ponovi. Tako, da imam bolj revno spolno življenje.
Kakorkoli, prosila bi vas, če mi morda lahko svetujete, katera hrana je primerna kot protivnetna, ali pa vsaj, katera hrana je škodljiva. Želim si, da težav ne bi reševala samo z zdravili, vsaj takrat, kadar to ni nujno potrebno. Za kakršenkoli nasvet bom zelo hvaležna.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

“raznorazna vnetja” zame kot zdravnico pomenijo vse od klasičnih spolno prenosljivih bolezni, npr. gonoreje, do drugih okužb (bakterije, virusi, glive, paraziti), pa številnih dermatoloških, alergijskih in avtoimunskih bolezni; obstaja jih na desetine, če že ne na stotine, in vseh gotovo niste imeli. Za nekoliko resnejši odgovor je tako podatek o raznih vnetjih, brez vaše starosti in nekoliko natančnejšega opisa težav, precej premalo. Sklepam pa, da ste ženska v rodni dobi in imate ponavljajoča se glivična in/ali bakterijska vnetja nožnice.

Nedvoumnih in z dokazi podprtih priporočil o prehrani oz. posebnih dietah za preprečevanje glivičnih ali bakterijskih vnetij nožnice nimamo. Ker imajo glive kvasovke rade sladkor, načeloma svetujemo prehrano s čim manj sladkorja oz. enostavnih ogljikovih hidratov. O vlogi probiotikov (v obliki probiotičnih jogurtov, tablet) nimamo dovolj kakovostnih raziskav, da bi jih lahko priporočili kot “obrambo” pred vnetji; gotovo pa ne škodujejo. Kar se tiče bakterijske vaginoze, je bila pred tremi leti objavljena raziskava, kjer so ugotovili pogostejše pojavljanje pri ženskah, ki so uživale bolj mastno hrano, manj pa so imele težav ženske, ki so s prehrano zaužile več folne kisline, vitamina E in kalcija. Drugih raziskav na to temo pa v literaturi ni.

Več kot s prehrano, ki verjetno nima bistvenega vpliva na vnetja v nožnici, boste za svoje zdravje naredili, če boste takrat, ko je potrebno, po navodilih zdravnika jemali predpisana zdravila. Če težave rešujemo sproti in pravočasno, je to bistveno boljše, kot pa da pustimo, da se požar razplamti. Lahko poskusite z uporabo katerega od sredstev (svečk) za uravnavanje nožnične flore, npr. Vagisan, Vitagyn C, Gynophilus itd. ali v jogurt namočen tampon čez noč; tovrstne ukrepe pa bo verjetno treba ponavljati.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

New Report

Close