ustni zadah
Lep pozdravček.
stara sem 30 let in imam grozen problem, to je obupen ustni zadah. Obiskala sem že dva zobozdravnika in oba sta mi svetovala zobno nitko, katero tudi uporabljam približno vsak drugi dan, poleg tega pa sem začela vsak večer uporabljati tudi ustno vodo, vendar se stanje ne izboljša. Vse skupaj je načelo ža tudi moje družabno življenje, saj nimam volje iti nikamor kamor me mož povabi, še posebno če je tam več prijateljev, seveda pa ob pogovoru z drugo osebo gledam raje v tla, saj mi je skrajno neprijetno. V ustih imam ves čas sveži zvečilni gumi vendar tudi ta ne pomaga dolgo, tako da je problem že zelo resen, spoh pa si ne predstavljam da bi morala na kakšen razgovor za službo ali da bi imela v službi opravka s strankami. Zato vas lepo prosim če mi lahko kakorkoli pomagate, mi svetujete kaj naj še poskusim oz. kaj delam narobe. Ali bi si morala zobe nitkati pogosteje, ali mogoče obstaja kakšen zobozdravnik ki ima kakšno posebno napravo zoper to tegobo.Hvala.
Spoštovana barbarae,
če zobozdravniki v ustih niso našli vzroka za neprijeten zadah, potem je možne vzroke potrebno iskati drugje. V tem primeru je bolj na mestu obisk splošnega zdravnika. Možne vzroke je potrebno poiskati nižje v prebavnih poteh (žrelo, požiralnik, želodec,…).
Glede čiščenja zob pa vam svetujem uporabo nitke vsak dan, lahko celo večkrat dnevno, ker na ta način očistite medzobne prostore, kjer ostanki hrane še lažje zastajajo kot na gladkih zobnih površinah. Ostanki hrane lahko pod vplivom encimov v slini prav tako prično razpadati in pri tem nastajajo neprijetne vonjave.