Ustanovitev podjetja
Se kdo ukvarja s svetovanjem glede ustanovitve lastnega posla? Nekako bi morala urediti svoje delo tudi s pravnoformalne plati, pa niti približno ne vem, naj odprem s. p., k. d., d. o. o. Ne vem niti, kakšni so pogoji za ustanovitev svoje obrti oz. podjetja. Če se kdo ukvarja s tem ali pa pozna kakšnega takega svetovalca, naj se, prosim, javi. Hvala lepa za pomoč.
Nataša
Zanima me predvsem, kakšne so moje (birokratske) obveznosti:
– so kakšne posebne obveznosti za k. d. ali s. p., vem npr. da moraš imeti za s. p. ustrezno (visoko) izobrazbo
– koliko davkov in prispevkov moram plačevati, če imam k. d., s. p. (d. o. o. verjetno ne bi ustanovila, ker bom delala predvsem sama), ali je kakšna razlika v teh dajatvah glede na vrsto podjetja, kaj se mi bolj splača,
– verjetno je moj zaslužek/dohodek pogojen tudi z višino prispevkov, davkov, kje pa je spodnja meja dohodka, kaj pa, če bo moj dohodek manjši, bom delala samo za davke?,
– verjetno se bom zaposlila v drugem podjetju, doma pa bi delala to svoje delo (delo v podjetju bo drugačno); moram potem še vedno odvajati sredstva za zdravstvo, pokojninsko varstvo itd., ko bo to vendar že plačeval moj delodajalec, kako dosežem oprostitev tega?,
– tudi če se ne bom zaposlila v drugem podjetju, bom imela podjetje doma, vendar mi razen zdravstva ni interes dajati v “jamo brez dna”, stara sem slabih 30 let, za mene pokojnine ne bo, to mi je jasno, zato si sama nalagam na polico in v sklade, tudi zato mi ni interes polniti državno pokojninsko luknjo, kako se lahko rešim tega – s kakšnimi potrdili (morda: da ta sredstva že sama nalagam več let), lahko dosežem oprostitev teh plačil?,
– zavedam se, da moram plačevati prispevek za zdravstvo, tudi dodatno zdravstvo bom uredila, to je OK, drugih prispevkov (vem samo še za pokojninsko varstvo) pa bi se rada znebila, ker ne verjamem vanje; zdi se mi neumno, da bom še nadaljnjih 30 let dajala v vrečo brez dna, po 30-35 letih pa bi bodo (verjetno) rekli, da je pokojnina pač preživeta stvar in da sredstev ni, kako naj to dosežem danes, ne pa čez 30-35 let, bi zadoščala potrdila o lastnem nakazilu sredstvev?
– pregledala sem tudi zakon o podjetništvu po enejevem nasvetu, tam sem dobila osnovne podatke, kako podjetje nastane, nekaj tega sem že vedela; je podjetje dokončno ustanovljeno z vpisom v poslovni register?, kje se to uredi, na sodišču?, moram prej kje prijaviti, da želim ustanoviti podjetje, ali se enostavno tam prikažem s papirji o izobrazbi, izbranim imenom podjetja, naslovom itd. in enostavno prijavim podjetje, ko ga tudi uradno registrirajo pa je ustanovljeno?, potem pa verjetno uredim še davčno številko podjetja in ŽR na banki; imam prav?
Hvala lepa za odgovore.
Lp
Glede s.p. – izobrazba ni pomembna, pomebno pa je, da izpolnjuješ določene pogoje iz obrnega zakona. Omejitev je tudi št. zaposlenih in višina prometa.
Glede višine prispevkov – poglej si stopnje prispevkov za osebne in gospodarske družbe in boš sama videla približno koliko te to pride.
Bistveno pa je, da se zavedaš dejstva, da pri s.p., d.n.o (k.d. zate ne pride v upoštev, če boš sama lastnica) odgovarjaš za dolgove podjetja s svojim celotnim premoženjem. To zna biti včasih precej velika obremenitev. Če boš v podjetju zaposlena sama, je s.p. verjetno najboljša odločitev.
Na tvojem mestu bi se šla pozanimat na obnočni zavod za zaposlovanje, kjer imajo na razpolago vse podatke, ki jih potrebuješ, prav tako pa ti lahko dajo številko podjetniških svetovalcev, ki ti lahko nudijo ustrezne informacije.
V KOLIKOR SE ŠE NISTE ODLOČILI GLEDE VAŠEGA PODJETNIŠKEGA STATUSA, VAM POMAGAM PRI USTANOVITVI D.O.O, D.N.O. ALI K.D.
KLIČITE 01-436-12-60 ALI 041-633-604 LPcotka je pisal/pisala:
>
> Glede s.p. – izobrazba ni pomembna, pomebno pa je, da
> izpolnjuješ določene pogoje iz obrnega zakona. Omejitev je
> tudi št. zaposlenih in višina prometa.
> Glede višine prispevkov – poglej si stopnje prispevkov za
> osebne in gospodarske družbe in boš sama videla približno
> koliko te to pride.
> Bistveno pa je, da se zavedaš dejstva, da pri s.p., d.n.o
> (k.d. zate ne pride v upoštev, če boš sama lastnica)
> odgovarjaš za dolgove podjetja s svojim celotnim premoženjem.
> To zna biti včasih precej velika obremenitev. Če boš v
> podjetju zaposlena sama, je s.p. verjetno najboljša odločitev.
> Na tvojem mestu bi se šla pozanimat na obnočni zavod za
> zaposlovanje, kjer imajo na razpolago vse podatke, ki jih
> potrebuješ, prav tako pa ti lahko dajo številko podjetniških
> svetovalcev, ki ti lahko nudijo ustrezne informacije.