uspešni v šoli
Že 15 let se ukvarjam s pomočjo mladim pri njihovih težavah v šoli, z vrstniki, različnimi zasvojenostmi in spori s starši. Imam tudi licenco mednarodno priznanega programa za spodbujanje mladostnikove pozitivne samopodobe ter na različnih osnovnih in srednjih šolah izvajam program o uspešnem učenju. Kdor ima težave s svojim otrokom, naj se oglasi. Z veseljem bom priskočila na pomoč.
Draga Maša!
Z mojim 12-letnikom nimam težav, imam pa vprašanja in skrbi. V šoli so ponavadi učitelji in socialni delavci na razpolago večinoma za slabše učence in tiste z vedenjskimi, družinskimi in drugimi težavami. Jaz imam že na govorilnih urah občutek – češ, kaj sploh delaš gužvo tukaj na hodniku….. Zdaj pa k mojim dilemam:
Peti razred je minil skoraj brez učenja. Redno je delal domače, poslušal in sodeloval pri pouku. KDAJ IN KAKO NAJ PRIDOBI DELOVNE NAVADE? To vprašanje me zelo mori, saj imam občutek, da gre po mojih stopinjah.
Na naši šoli izvajajo samo dopolnilni pouk, dodatnega pa ne. Opazila sem, da se tudi na nekatera tekmovanja ne prijavljajo. Mislim, da nekatera celo štejejo za vpis na sr.š.
Hvala za odg. in lep pozdrav
Starši ste tisti, ki lahko na vsaki šoli marsikaj spodbudite k izvajanju, predvsem kadar gre za stvari, ki so v pomoč vašemu otroku. Predlagam vam, da greste do razrednika, svetovalne delavke ali ravnatelja in prosite, da se šola vključi v tekmovanja. To šolo nič ne stane, lahko pa veliko pomaga otrokom. Še lažje boste to dosegli, če boste pridobili še kakšnega starša, somišljenika.
Glede delovnih navad. Delovne navade se začno privzgajati že pred šolskim obdobjem. Sedaj vaš otrok prehaja v najtežjo fazo razvoja – puberteto, ko se vse spreminja in je težje privzajati nekaj novega, težave se pojavijo z zbranostjo, padajo delovne navade,motivacija, pride do silovitega čustvenega razvoja itd. Nič ne vem, kaj ste v krogu domače vzgoje naredili za to, da bi otrok pridobil kakšno delovno navado. Ima kakšno zadolžitev v gospodinjstvu, za katero je odgovoren?
Zelo priporočam, če si otrok želi kakšno majhno žival, da mu jo kupite, ker ga le-ta s svojimi potrebami zelo vzgaja – naučiti se ji mora vsak dan ji dati jesti, jo sčistiti, dati svojo pozornost itd. Skratka, starši so tisti glavni pri učenju nečesa novega, učitelji v šoli so šele sekundarni vzgojitelji.
Imam probleme in to s šolo in svojo družino Od začetka tega šolskega leta sem se zelo malo učila, veliko sem manjkala v šoli tako da sem se odločila da se iz šole izpišem. Vedno sem bila pridna učenka z pravdobrim uspehom, to leto pa sloh nimam motivacije. Zdaj bom verjetno nadaljevala svoje šolanje na izredni šoli v Lj CDI univerzum. Doma to mojo odločitev težko sprejeli, predvsem pa oče. To mi je tako zelo zameril in njegov odnos do mene je 100% drugačen. Ima veliko problemov predvsem pa s svojim delom oz. z denarjem. Odpira svoj gostinski lokal, zdaj mu pa čisto pred otvoritvijo primanjkuje denarja. Znaša se nad mano in mami, veliko pije,… Doma je veliko prepira in vpitja. Prej ko sem imela lep uspeh v šoli me oče ni nikoli kaj prida pohvalil zdaj pa nori. Saj ga razumem da ga skrbi zame, samo lahko bi mi drugače pomagal. Pijača in vpitje mu bosta le škodila. Imate kaj izkušenj z izredno šolo, da mi lahko daste kak nasvet? Ta šola naj bi bila malce lažja, bolj sproščena in kar meni najbolj ustreza, da se več učim sama. Po 2/3 opravljenih izpitih lahko napredujem v višji letnik (se pravi v 4. tur. tehnik).
Za kakšen nasvet bom več kot zadovoljna! Pia