Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja uspeh v 1. letniku gimnazije

uspeh v 1. letniku gimnazije

Nimam nobenih zabetoniranih idej, imam tri otroke, ki so hodili oziroma oziroma en še hodina: Bežigrad, Ledina, Moste. Tako da verjemi, da ne ocenjujem na podlagi inštruiranja ene mule, kot jo ti imenuješ, ampak na podlagi znanja in vloženega truda v ocene pri svojih otrocih (in posredno pri njihovih sošolcih) in seveda tudi na podlagi odnosa in načina šole kot šole do svojih dijakov. Pa še uspeh: vsi trije so bili oziroma vseh letnikih prav dobri ali dobri, s tem da me za mlajšega (ki je na Mostah) precej skrbi, kako bo sploh maturo naredils takim znanjem.

A bejž no bejž, nedavno nazaj je pa ena tu pisala, da je imela otroke tudi na mostah in še eni kao “elitni” šoli in da je z obema šolama ful zadovoljna.

Tako da se za neznanje svojega sina obrni na kak drug naslov kot pa na predsodke.

Uspeh na maturi pa – dojemite že enkrat – ni nikakršen odraz “znanja” (v to verjamejo samo še najbolj naivni), ampak samo tega, kak dril stroj šola uvede v razrede in otroke “nauči” odgovarjat v pravilnem stilu. Matura je danes potrošniški stroj, kjer se dobijo itak vnaprej dane šablone. Menda ja res ne mislite, da se tam preveri “znanje štirih let”:))) Ja, ampak po strogem izboru, na katerega profesorje pripravijo na seminarjih, potem pa hop, dril. Baš jaka razgledanost, ja:))

Sorči, sem že preveč dijakov dala skozi, da me bo kdorkoli v karkoli prepričeval, sploh pa ne ena mama s predsodki:))))

In ponavljam: na Bežigradu ni težko biti odličen.

P.s. – mene itak sploh ni jasno, kako je mula na bežigradu sploh letnik zdelala s tistim znanjem, a ga je!:))))

Dejstvo je, da je tole z elitnimi šolami res samo še ostanek preteklosti. Namreč na določenih gimnazijah, polef bežigrajske poznam vsaj še eno kukr elitno, sem tam poučevala, in je res, da je trebsa dijaku dati tisoč in eno možnost, da ima pozitivno, kaj šele popravca. Pri enem je bil že en predmet zaključen z enko, sem vidla na lastne oči, ker je bil poleg mojega predmeta, nato so prišli na pogovor k ravnateljici starši in čez par dni je bila tam dvojka.
Tako da tudi mene nihče ne prepriča, kako so na neki gimnaziji dobri učitelji .A, a, vse je odvisno od dijakove pridnosti, če le-te ni pa starši marsikaj zrihtajo, samo za dobro ime gimnazije.

Bežigrajske ne poznam od blizu, sem pa letos v razredu svoje hčerke, ki hodi na Poljane, slišala, da sta se dva prepisala na Bežigrad, ker je kao full lažje. Zdaj ob koncu leta so se menda srečali, prej grožnje z dvema popravcema, zdaj lep pravdober uspeh. Zanimivo. Povsod pa slišimo, da ta Bežigrad je pa res nekaj …

Samo še tole, pol pa neham, ker si me razjezila:). 1. A se ti zdi, da sem imela predsodke, preden sem sina “spustila” na Moste (pa bi lahko šel kam drugam, da ne boš trdila, da je tam zato, ker drugje ni bil sprejet), zdaj jih pa imam, ja in to upravičeno. 2. Jaz lahko samo pri določenih predmetih primerjam znanje npr. nemščina, angleščina (ker jih slišim govorit), druge teste pa tudi mlajša dva sama primerjata ( mu jih sestrica shranjuje) in komentirata, pa pač slišim (pri jezikih npr. so na Mostah več kot eno leto za Ledino, da o Bežigradu sploh ne govorim). 3. Dobro veš, da so na teh treh gimnazijah popolnoma različne populacije otrok in temu primerno je tudi delo z njimi. 3. Na Bežigradu v hčerinem razredu ni imel nihče inštrukcij, pa kolikor slišim jih tudi zdaj dijaki ne potrebujejo kaj dosti, na Ledini so jih potrebovali skoraj vsi, na Mostah pa ne vem, moj jih nima, uči se res minimalno, domače naloge – kaj je že to?, anarhija je popolna, ker je športnik zelo veliko manjka, pa bo z lahkoto, res z lahkoto prav dober. 4. Matura se mi zdi še kako pomembna, ker se pač uporablja kot merilo za vpis na fakultete. Tista hči, ki je hodila na Bežigrad, je diplomirala v roku in brez težav, pa ene 10 njenih sošolcev tudi, za ostale ne vem, kaj bo z Ledinci tudi ne vem, ker je hči letos maturantka, ta mali pa ne vem, če jo bo sposoben kar tako naredit. Bom naslednje leto poročala.
Ti pa najbrž na Mostah učiš:).

Ja, luba dušca, no, ne se tako razburjat, škodi lepoti:)

Ja, no, itak če je mulo športnik, je itak jasno, da ima luknje v znanju, kristus no. Aha, ta BISTVEN podatek si pa prej zamolčala, jasno:)) In športniki so, sorči, znani po tem, da imajo več v nogah kot v glavi:)

Predsodkov si POLNA in si čim prej to priznaj. Džizs, da se sekiraš, kako bojo diplomirali na faksu…res ti polagam na srce, da se znebiš takih razmišljanj, ker so dobesedno kr neki. Adijo pamet. Koliko kolegov sem imela z most, so faks prav dobro delali! pa koliko poljančanov sem videla zabluzit. Dej no mir:)

Te bedastoče o inštrukcijah, ki si jih izjavila, so pa itak najbolj jasen pokazatelj, kako ne znaš mislit s svojo glavo, ampak samo kot papiga ponaljaš vzorce, ki si jih pobrala od vsepovsod. Aja, na bežigradu NOBEN nima inštrukcij, na ledini pa SKORAJ VSI:))) Aja, si “slišala” o tem?:)))Pa da ne bom ckrnila od smeha no:)) a to ti je urad za statistiko predal podatke?:))

Ja, matura je merilo za vpis na faks, zato pa je to danes postal stroj, kjer se štamplja ene in iste šablonce ven. Prfoksi hodijo na seminarje ipd, kjer dobivajo tipe nalog, na ta način drilajo učence in ti potem znajo reševati naloge točno tako, da pri njih pridobivajo točke. Sem to že jasno zgoraj povedala. To je vse skupaj ena mašinerija, kjer je dijak samo ena upogljiva slamica.

In ne, draga moja, ne učim na Mostah, ker nisem nora, da grem v ta stroj šolstva, da se bom jeb*** s pubertetniškimi dijaki, največ pa z njihovimi pametnjaškimi starši, niti pod razno me ne spraviš v ta popolnoma poblesavljen sistem točk, matur in podobnega sranja, ki samo bilda ego enim in grupira ljudi ter ustvarja eno umetno hirearhijo, ki je popolnoma skregana z realnostjo – katere odličen odraz in model si ravno ti. Se ne grem teh jajc ne na mostah ne na bežigradu ne na gostinski šoli, NIKJER! Hvala, preveč se cenim, da bi svoje znanje in sposobnosti razdajala za ta popolnoma nor šolski sistem in za popolnoma nore starše, ki so se vanj ujeli.

Sem rekla, da INŠTRUIRAM. In verjemi, inštruktorji marsikaj vidimo, kar se še profesorjem sanja ne:) Ravno zato, ker damo skozi dijake iz več šol, ne držimo se le ene same. Imamo “razgled”, ki ga en profesor, ki se kot pijanc plota oklepa le ene šole, nikoli ne more imeti.

In dejansko, kot je “tko je ja” napisala – na bežigradu ujčkajo dijake, bohnedaj da je popravc, bohnedaj da ni dobra ocena, na roko grejo še in još, dajejo roke in ne vem kaj…videla na lastne oči. Mula se je dobesedno zmišljevala, kdaj bo vprašana, kdaj piše, pa da ne bo oboje skupaj pa to pa ono…o džizus! In videla sem tudi njihove teste. Nič posebnega. Mula pa tako pojma ni imela o snovi, ki bi jo morala obvladati po enem mesecu šole.

Kot pravim, nihče več me ne prepriča v nasprotno:) Verjamem pa da so tam seveda tudi zelo pridni in sposobni dijaki, a ti imajo znanje, ker se pač tako potrudijo. Da bi pa šola nekaj blazno cuzala iz njih…sorči, nope:) Glih toliko kot vsaka druga. Ja, cuza ja, dobre ocene, tako da jim daje nešteto možnosti.

Kar je meni sicer čisto kul, a naj se potem ne duvajo, da kako na blaaaaznoooo težko šolo hodijo in kaki genialci so, da so tam odlični:)

Ponavljam: na bežigradu ni težko biti odličen.

Ampak ko imajo splošne množice nekaj pač napumpano v glavo, jim tega zlepa ne izbiješ ven, tako da niti ne pričakujem, da boš vsaj 1% sprejela, kar sem ti povedala. Tudi prav, jaz zase vem, kaj je res, iz lastnih izkušenj in me tuja mnenja v bistvu sploh ne zanimajo. če vem, da je nekaj modro, ker sem to videla na lastne oči, mi pač ne moreš prodajat, da je rdeče:)

In pa – imaš daleč preveč nezrel slog pisanja, da bi te resno jemala, že za tvoj prvi komentar sem mislila, da ga je napisala ena pubertetniška frklja, potem se izkaže, da je to mati treh otrok…o bog. In zadnja pripomba, da najbrž na mostah učim, je pa itak milo rečeno osnovnošolski nivo nekega spodletelega poskusa kao podjebavanja, kjer ni point v tem, da ti je popolnoma spodletel, ampak v tem, da si se v to sploh spustila.

Kar samo še dodatno diskreditira tvoje mnenje.

Jaz sem svoje povedala, tvoj problem, koliko si pripravljena tega razumet in slišat. mogoče bo pa razumel kdo drug in res upam, da se bojo ta idiotska razlikovanja počasi prenehala, ker otrokom samo škodijo. Samo, kolikor se kaže nivo folka, je to utopija.

Pa LP

vrtjrtno so tudi tvoji otroci med sabo različni, kot so tudi profesorji in šole, tako da

itak*, glede na to, da imaš možnost primerjat, kako pa ocenjuješ gimnazijo Ledina?

Draga itak, mislim da tale tvoj zadnji post skoraj vse pove o tvojih predsodkih in tvojem nivoju komuniciranja. Zdaj bom pa res nehala.

Itak,

zanimivo pisanje. Prav ta tema me zanima, saj se naša drugo lepo vpisuje v gimnazijo. Za Bežigrad ji bo po moje glih zmanjkalo točk, zato te sprašujem, kaj predlagaš. Bila je odlična do sedmega, osmi bo – če bi bil uspeh – prav dobra, za devetega bomo pa videli.Usmerjena je bolj v naravoslovje in umetnost.

Razmišlja o Ledini in Šubički. Imaš kakšen dober nasvet ?

Hvala

za Itak:

… In športniki so, sorči, znani po tem, da imajo več v nogah kot v glavi:)

Predsodkov si POLNA in si čim prej to priznaj. Džizs, da se sekiraš, kako bojo diplomirali …

Le kdo je tu poln predsodkov?

Primer iz prve roke – odlična študentka v OŠ in na Šubički s samimi peticami bolj težko izdeluje ne ravno pretežko fakulteto. Ja, vse je relativno …

1. na Bežigrad je težko pridt, naredit je lahko ker profesorji popuščajo samo zaradi dobrega glasu šole
2.tudi gimnazije ki nimajo omejitve niso tako laghke kot marsikdo misli ker nima omejitve da jo anrediš kar tako
3. otroc 🙂

Ojej, ponavadi je tako, da po Bežigradu pljuvajo ravno tisti, ki sami niso uspeli priti tja.

Jaz sem bivša Bežigrajčanka in sem ponosna na to. In lahko rečem, da sem odšla iz gimnazije z bistveno širšo splošno razgledanostjo, ki je še kako koristna v vsakdanjem življenju, kot pa marsikdo z enakim uspehom s kakšne druge gimnazije.

Pa nisem bila vsa 4 leta odlična, samo v zadnjem letniku. Pa učila sem se tudi, samo ne veliko, ker se mi pač ni bilo treba (“pamti, Mujo” sistem, imam kar kapaciteto :-P). Zato mi je pa v prvem letu študija, kjer se rabi veliko “zicledra” malo spodrsnilo.

--------------------------------------------------------------------------------- Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen

No, saj pravim, da na bežigradu res ni težko imeti dobrih ocen. Poznam stvari iz prve roke in…bejž no bejž:))[/quote]

Ja, res ne- na Bežigradu pa res ni nobenih visokih kriterijev. Na Mostah, ja na Mostah je pa res težko dobiti dobro oceno :).Tako da, “bo 1. letnik gim.” upoštevajte gospo “itak”, ki vse ve iz prve roke in vpišite otroka na Moste ali pa kvečjemu še na Aškrčevo ali Šentvid, da se bo ful matral za ocene in zelo veliko znal. Brez veze Bežigrad, tam pa res ni treba nič delat:).[/quote]

Ostali pa svojo mularijo kar potolčite s kolom po glavi in zakopljite v jarek, ker itak samo taboljši gimnazijcinso ljudje. Ostali smo vsi podvrsta, kot židje, črnci, pedri pa cigani, ane ?

Jaz trenutno delam gimnazijo Bežigrad (2.letnik). Mislim, da so komentarji v stilu “na Bežigradu ni treba nč delat” čisto neumesni. Tudi odličen ni tako lahko biti. Sama sem bila v prvem letniku pravdobra, čeprav imam dobre učne navade. Vse je odvisno od profesorjev, ki so ti dodeljeni. Proznam folk, ki jim je Bežigrad čist na đabe in folk, ki se blazno matra. Sovražim pa ljudi, ki kar nekaj govorijo v tri krasne. Dejstvo pa je, da NI lahko maturo tok dobr pisat 🙂
Zakaj pa Moste nimajo potemtakem tako dobre mature? Če je tako lahko? Zakaj jih NJIHOVI profesorji ne naučijo, če je tako lahko? Zato, ker NI lahko. Zato. Mogoče lahko naštudiraš SISTEM vprašanj, ampak to samo po sebi ne pomeni, da boš imel dovolj znanja, razgledanosti!
Imam prijateljice, ki so na drugih šolah (Vič, Poljane, Ledina, Šuba…) in imajo lažje teste od nas. Glede na to, da smo bili bežigrajčani v osnovni šoli vsi odlični je po svoje to tudi logično.
Med samimi pridnimi so kriteriji višji. Dosti višji. To posledično pripelje do dobrih rezultatov. Ne bi se rada hvalila, ampak tu ti učitelji dajo dosti več. Vprašaš lahko res karkoli. Priporočam vpis na to šolo.

draga nikolina ne se tolažit,da so pri vas kriteriji višji. Pa tudi o današnjih odličnjakih in njihovem znanju je bilo že dosti napisanega. Prevečkrat pa je tudi slišati koliko se vaši učitelji dobesedno matrajo z vami, da vam podarijo dobro ocene, ker s tem si “kao” ohranjate status elitne gimnazije. Kam pa potem poniknejo vsi ti najbolj sposobni dijaki (na medicini jih je bore malo).

Evo mene, iz bežigrada naravnost na medicino..tko da nehajte no…………. pri nas doma so vsi Bežigrad…… in naš fotr pravi, da bežigrad kritizirajo tisti, ki so zakompleksani, k niso mogli pridet gor, haahahah

povsod je treba delat, tudi pri nas. Če pa ti tako trdiš, da je pri nas tako na izi, bi pa svojga otroka vpisala, a ne??
lepo vas prosim, primerjat Moste in Bežigrad..ja pa jade……….

pa saj ne morem verjet, a smo mi, ki nismo z LJ zabiti, al kaj? Vse same 5. V našem razredu(1.l.) jih je 33, od tega je pršlo not samo par prav dobrih iz OŠ, večino so vsi odlični. Sedaj so cele dneve pr knjigah, Čez počitnice so brali Antigono in Ojdipa, v decembru pa pišejo iz tega esej. Pr ang so spisi,knjige za prebrat, govorni nastopi, … na tapeti . Pr drugih predmetih kot mat, fizika … raziskovalne naloge, seminarske,..
Ocene so prej katastrofa, kot dobre. Testi se ponavljajo. ja, kot da smo na drugem planetu?!
Naj povem še, da je kar nekaj učencev, z zlatimi, srebrnimi priznanji.

Živjo!..nameravam se vpisati na bežigrajsko..sam zdeii je tuk negativnih neki pa tut pozitivnih govoric..Teb zaupam..k si že neki časa na šol..pa k si v sedanjostii:)k mame teh punc k so zdeii se spomnjo sam svojh časou..no sm u 9. klasu..pa mi prosm poveii keii o bežigrajski pa zakwa se splača..a maš msn?? če ne me dodei ([email protected])

New Report

Close