Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje uspeh svetovnega dneva brez cigarete

uspeh svetovnega dneva brez cigarete

pozdravljeni, zanima me, ali imate kakšne podatke, če po svetovnem dnevu cigarete dejansko kaj upade število kadilcev ali prodanih cigaret?
Je svetovni dan brez cigarete sploh smiseln dan?
Kaj točno se takrat na svetu zgodi, da se osvesti ljudi o škodljivosti? Se jih?

Sicer toplo pozdravljam vse takšne akcije, vendar če so to le pesek v oči ljudem, da dajo mir, je to kar žalost.

Ali ste vi kadilec?

Za več podatkov najlepša hvala in lepo da se je odprl forum tudi za tiste, ki že nekaj časa ne kadimo več ;)))))

veverica11 napisal:

> pozdravljeni, zanima me, ali imate kakšne podatke, če po
> svetovnem dnevu cigarete dejansko kaj upade število kadilcev
> ali prodanih cigaret?> Je svetovni dan brez cigarete sploh smiseln dan?

Najprej moram povedati, da so v teku leta vsaj trije dnevi posvečeni opuščanju kajenja. Ta, ki je bil včeraj (31. januar) je prav zaprav t.i. “Nacionani dan bret tobaka”. Svetovni dan brez tobaka je 31. maj. Takrat je tudi več aktivnosti za pomoč pri prenehanju kajenja. Ponavadi potekajo v okviru Svetovne zdravstvene organizacije, ki vsako leto pripravi posebno temo (n.pr.: kanje pri športu, v filmih itd.) Ob vseh teh aktivnostih se seveda povabi kadilce, da prenehajo s kajenjem. Ena izmed zelo pomembnih aktivnosti je mednarodna kampanija “Opusti kajenje in zmagaj” (Quit and Win: http://www.quitandwin.org), ki jo pri nas vodi CINDI in tudi spremlja deleže kadilcev, ki so prenehali s kajenjem. Ti podatki seveda obstajajo in kažejo na dokaj velik delež prenehanja kajenja (ob koncu zadnje akcije je prenehalo kajenje 40% sodelujočih kadilcev, eno leto jih je zdržalo 17%).
Tretji dan je v novembru in bolj povezan s posameznimi boleznimi, ki jih povzroča tobak.

> Kaj točno se takrat na svetu zgodi, da se osvesti ljudi o
> škodljivosti? Se jih?
Mislim, da sem na to vprašanje že odgovoril.>

> Sicer toplo pozdravljam vse takšne akcije, vendar če so to le
> pesek v oči ljudem, da dajo mir, je to kar žalost.
>
> Ali ste vi kadilec?
Sam cigaret nisem nikoli kadil (sta pa kadila moja starša in oče je zaradi njih tudi zbolel). V mladih letih sem občasno (1x na 2 meseca) prižgal pipo – da bi bil “frajer”, vendar tega že kar nekaj let nisem storil.

>
> Za več podatkov najlepša hvala in lepo da se je odprl forum
> tudi za tiste, ki že nekaj časa ne kadimo več ;)))))

Čestitam
>

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close