Uspeh ali neuspeh v Veliki Britaniji,to je vprasanje?
Tezko, vendar glede snobizma se pa moram strinjati z Britishmanon. Posebno snobi so novi priseljenci. “Tastari” priseljenci se pa ponavadi ze malo unesejo 🙂
Da ne pozabimo gdo smo:
Tipičen Slovenec živi v hiši, veliki preko 200kv.m. in ima v kleti vsaj 400kg krompirja. Ima boljši avto od soseda, pa čeprav celo leto je samo taisti krompir iz kleti! Celo življenje živi na enem in istem prostoru, saj je to smisel njegovega življenja!
Imas prav, British. Hvala za modrosti.
Tole za najti slovensko druzbo je pa res. Nihce nima casa, razdalje so prevelike… vedno cel kup izgovorov, ce seveda nisi v Londonu. Pa se tam…
Potem pa izgubis voljo iskat naprej. Pa gres bolj pogosto domov na obisk. Pa je! Pa se s svojimi otroki pogovarjas slovensko, pa tudi gre.
Gaia London,
bravo, super si to napisala.
Čestitke za tvoj uspeh, Če želiš, se trudiš, tudi rata.
Mi lahko prosim pošlješ tvoj zasebni mail, bi te želela nekaj vprašati.
Lep pozdrav iz Slovenije.
Ste vsi v Londonu?
Je kdo v Birminghamu?
POzdravljeni vsi Slovenci ce iz Francije ali Anglije
Dobro sem sledil vas razgovor pa sem na pol in pol za obadva protagonista qui vodita ta forum .
Za prvo pa se predstavim –Jas zivim v Franiji ze 45 let to se pravi da sem ze koncal moje delo in sem v penziji .Moj poklic ni imel ni pedantnega niti zelo zanimljivega samo zaradi tega ker sem se rodil nekje kjer ni blo nic sama zalost in revscina ze v osnovno je blo treba 10km pes iti pozimi kot poleti , takole ko pa sploh nobene prihoda nisem imel tamkaj niti moznosti za bilo kateri studij pa sem se hitro zavedel da mi bo zivljenje trdo posebno pa v casih katere smo mi starejsi prej ziveli SFRJ et leta 60 rojen pa na cisto mali kmetijci kjer dosti kruha ni bilo .Takole brez obraza niti solanja sem se dal v svet prav tako kot nasi bossanci .Zato pa mi slovenci oprostite da takole slabo slovensko pisem ker je ze dolgo casa kar tega jezika ne uporabljam .Z tem pa tudi ne vem
ce mi bo mogoce govoriti z mladino ki ima boljsi izraz kot jas in vsa super diplomirana .
Tukaj v franciji pa sem samo enega slovenca srecal ki je ze bil pred menoj skoraj 25 let.
In sem zacel zelo nizko –kot delavec v tovarnah 7 let .ko sem pa bil zenjen z eno francozinjo ki
je imela druzino vse podnosno pa me je to motiviralo da hitro jezik naucim ter se hitro za prodajo
servisev interessiram se pravi enega poklica za katerega pa nisem imel niti sole niti pratike.
pa sem cim sem mogel vse vrste stagev za prodajalce obiskal ter skusal cim vec in hitreje
se nauciti to kar mi je blo potrebno da moj poklic spremenim.( cim sem delo v tem obrocju zacel iscati) .Od zacetka so me brihtni ljudje z visoko gledali ter me se veckrat ponizevali ker
nisem njihovih sol imel -pa se mi je enkrat sreca nasmehnila da sem moje prvo delo dobil v
katerega sem se cisto nag notri vrgo in iz dneva v dan nekaj novega se naucil .Trgovil pa sem servise za ponovo his barvanje in popravljanje vse kar je zunanjega dela na eni stari hisi ki ima ze 15–30 let ki zacenja se znucati zunaj tega poklica sploh nisem poznal in sem ga spoznal pocasi vsakikrat kadar sem nase delavnike obiscal ter jih po delu spraseval .Pri tem obrtniku sem delal 2 leti Moja srednja placa v tem casu je ze bla 2500 do 3000frankov vec sem zasluzal kot obadva gazda ki sta bla zelo novinca se bolj kot jas v prodaji servisa .Potem pa sem imel en ces 6 mesecev brezposelnega casa kjer sem profitiral da znova staziram in pa tudi malo za
konkurenta mojega presnjega podjetja delam problem z njim da pa ni znal placati ker je bil b razlozbi ter me je na koncu z svojim tovornjackom pumpo za brizgo barve pa z lojtrami placal
Ko sem pa se imel veliko strank qui so podpissale pa sem se v osemdesetih letih 1980 leta
na svojj racun dal . In hitro sem se naucil to delo delati ter mojega prvega delavca pa sem imel takoj po prvem delu opravljenem .Kasneje pa drugi pa tretji in koncno sem jih imel samo
sest jaz pa sem se bol za prodajo bavil to je dobro trajalo 7 let potem locitev podjetje doli gre
po locitvi znova eno drugo podjetje odprem ter znova na hitro na isto delujem med 4do sest delavcev .Obenem pa sem si znova zivljenje spravil z eno novo punco 14 let majnsa kot jas .
In obadva sva ostala skupaj z tem delom se 20 let moj povprecni dobitek je bil najmanj3000fr
najboljsi pa 7000fr mesecno Takole vidite da visoke studije je vcasih potrebno delati da neke vrste dela lahko opravis kot rece nasa slovenka ki dela na city hum slabo v teh casih ko vse se razbija in economija vseh drzav se topi .Tukaj imamo dosti turkov ki moje delo delajo pa sem siguren da imajo vec zasluzbe kot pa tisti ki nam na dolgo in sirno pisejo kak so inteligentni
jas pa bi samo rekel da so izobrageni da je inteligencija odkrita kadar uspevas sam svoj gospodar postati Zato pa jaz tudi .Brit spostujem ki ima vse manj kvalifikacije pa vse vec tezje delo in nam prav lepo opise srednjega slovenca. Tebe gaia pa spostujem za vso trudo kar si si dala da bi na to stopinjo prisla ti cisto mala slovenka iz te drzave za katero velicina anglezev sploh ne vejo da postaja Prosim te na zemlji hodi ker bi blo zares skoda da ena punca polna vrednosti z oblaka pade . pozdravljena oba pa ni treba poskusati mi reci kak sem nesolan niti da moja kultura ni vecja kot suha trava kar pa mi ostaja pa je to kar me je zivljenje naucilo kar je najlepsa sola Pa Vidis kot sama ves tudi ti da tisti ki imajo lepe hise v franciji pa so najveckrat ljudje studirani ki so bli Arhitecti ingenierji gazde tovarn obrtniki bankarji etc pa moja
najvecja veselja in zmaga pa je bla da jaz mali kmet uspem prepricati ter prodati servise tem vcassih pedantnim ljudem drugicrat pa cisto navadnim in prijaznim ljudem prav takole ce bi bla obadva od iste sole in iste matere ti ljudje so me veliko stvari naucile ter sem imel veselje z njimi govoriti da mi pojasnijo njihovo delo Pedantnim pa ponosnim pa sem zmeraj bolj drago zaracunal ter kot za poker z njimi igral Pile je gagne face tu perds– ko sem pa kontrat dobil za predpis pas sem cim sem ogal presel Yess YESSS se zakrical to je bla zmeraj moja najlepsa zmaga— za delavce pa sem zmeraj 25% manj zaracunal da bi si tudi oni lahko lepo hiso opravili to so pa ble moje najbolj spostovane stranke.
za obrazene pa simpaticne pa 100%
Dragi prijatelj
Lepo si opisal svoje zivljenje v fr. Midva imava nekaj skupnega saj me spominja na mojih 45 let v tujini saj sem prezivel v franciji mojih prvih 4-5 let ostalo pa v GB. Tudi v Parizu smo se slovenci druzili in prirejali plese itd., takrat, toda danes tega ni vec.
Toda naj takoj omenim, da to ne zanima danasnje mladine saj si videl kako so napadli mene. Nima smisla izgubljat casa z njimi, ker so vsi zamotani v svojih problemih in kar se njih tice ne potrebujejo nobenih nasvetov, zame so vsi mazoljasti pubertetniki.Sami sebe ne marajo, zato se tudi ne druzijo vec med sabo v tujini. Samo kritizirajo slovenijo ceprav imajo tam vse moznosti in celo demokracijo katero so si tako zeleli.Danes ni razloga iti v tujino za boljsim zivljenjem, ker je povsod isto. Moj prvotni namen je bil da jim pomagam, toda sem spremenil mnenje odkar sem na tem webside, pravzaprav oni so to dosegli.
Imam se enega prijatelja od tistih casov v Parizu, s katerim sva v kontaktu, on zivi severno od Pariza in sva povezana na Skype. Ce te zanima vzpostavit kontakt se lahko javis na moj email, drugace pa ostanemo na temu?
Lep pozdrav Britishman
Moj Email : [email protected]
Pozdrav tebi brit in vsem ki zivite tamkay
Hvala za prvi contact in pa tudi tvoj vid po slovencih ki pa niso zmeraj kot bi ji ti bil opisal
jas sem pa imel zelo slabe contacte z vsemi jugovici .od zacetka pa nisem pravil diferenze
med bosnjakom hrvatom ali slovencem .Slovenca izmet dela sem poznav dva eden vredu normalen
drugi pa tiste vrste sem vse poznal sem vse videl in vse vem .In je zmeraj naveto delal med lyonom in ljubljano paje enkrat ko sem bil na delu k meni vlomil ter mi vse pokradel da bi boljse
se potem doma prikazal kako uspe in da je lepo oblecen .V tem casu sem se bil ledik fant pa smo en veliko hiso imeli v nayemu to je en hrvat discreten ter normal , bosanec vecrat pijan en arabec cisto prima pob malo prosti potem en italian smo imeli vsak svo sobo z kuhinjo ter vodno sobo . samo zunanji delez je pa bil skupen .Brez bosnjaka smo se dobro druzili ter veckrat punc tam speljali ene samo za ples drige pa za vse vcasih tudi z vsemi to je po njihovi volji blo .Ta slovenec pa je z drugim prijateljem pri hrvatu bil in njegov nacin zivljenja mi ni prevec bil vsec bi rekel neke vrste iskoristnik .Vidli smo ga da gre in prajde 2 messeca dokler pa se je zgubil , mene je vlomil in hrvata tudi .Po tem pa sploh nisem vec jugovske druzbe iskal ker macek opeceni se mrzle vode boji . POZDravljeni vsi
Izseljenec
Ta pregovor o opecenem macku pa se nisem slisal mi smo uporabljali tistega ki gre takole :”Osel gre samo enkrat na led” toda pomen je isti in to je vazno, kaj ne?Ti se pa ne drzis tega ali drugega, si mogoce prevec zabit.?
Po tvojem lastnem opisu da si neizobrazen kmet ,to mene ne moti ,toda izjave kako ste zlorabljali mlade punce so mi dobeseddno ogabne. Jaz imam dve hceri in tri vnukinje in edina stvar ki me skrbi za njih so pokvarjenci na prostem kot si ti.Pa tudi to bi ti oprostil, toda ,da se s tem bahas pri tvojih letih je absoluten poden od podnov. Kaj te niso leta nic naucila. Po moje ne!
Enkrat kmet vedno kmet! Od kje za vraga si se vzel?!
Brit
Forum je zaprt za komentiranje.