Najdi forum

Usmeritev otroka v vrtcu

Pozdravljeni

Opravičujem se, če je tema že kje na forumu, a je ne najdem. Na Zavodu sem si ogledala kateri otroci so lahko usmerjeni. Sin je star 4,5 let in ima težave z grafomotoriko. (trda rokica, nepravilen prijem barvice, ne mara risati, riše risbe ki niso nekako ustrezne za tako starega otroka) Njegova pozornost ni najboljša oz. če nekaj ne mara delati bi hitro tekel drugam. Doma poskušava risati, delava s sestavljankami, žebljički, škarjami..vendar priznam da včasih popustim. Govorno je zaostajal (razumel je vse), po 3 letu pa je začel več govoriti in sedaj lepo govori cele stavke in je govor razumljiv. Črke r sicer še ne reče. Bila sva pri psihologinji pri 3,5 letih in je rekla, da je motorika slabša oz. njene besede so bile da ima zelo šibko vizualno-motorična koordinacija. Zanima me, ali lahko damo vlogo za odločbo že v vrtcu..pod kaj bi bil umeščen sploh…avtist ni, slep, gluh ni, primanj.na področju učenja..ni še v šoli, bolan ni, čustvene težave nima,, ali počakamo na konec vrtca in če bodo še težave vložimo vlogo takoj ko se začne šola?

Hvala za pomoč.

Odgovarjam povsem laično, samo kot mama punčke z veliko razvojnimi težavami.

Ne vem, koliko bi kakšna odločba o usmerjanju vašemu otroku koristila, po mojih izkušnjah z našo punčko pa bi mu mogoče koristila kakšna delovna terapija. Delovna terapevtka z našo dela precej na področju fine motorike. Obravnavo ima enkrat na 14 dni in tudi jaz ob tem vidim, kaj in kako bi bilo s punčko treba delati doma. Ne vem, če ga na delovno terapijo lahko napoti pediater, vsekakor pa ga pediater lahko napoti na obravnavo v razvojno ambulanto, od koder ga lahko napotijo k delovni terapevtki.

Na vašem mestu bi se jaz šla z izvidom od psihologinje posvetovat k otrokovemu pediatru in vprašat za mnenje, kako bi se lahko otrokov primanjkljaj na področju fine motorike čim bolj zmanjšal.

Pozdravjeni!
Glede na povedano menim, da vaš otrok ni za usmeritev kot otrok s pp. Priporočam, da ga vključite v ambulantno obliko obravnave k spec. pedagogu ( defektologu) v okviru ZD. Je pa res, da vsi ZD nimajo spec. pedagoga.

LP Nataša

New Report

Close