Najdi forum

Punce! Naš otrok star dve leti je domov privlekel uši. Ne hodi v vrtec. Mislim, da jih je staknila v trgovini, ko sva probavali kape za zimo. Groza. Doma smo že vse presesali, oprali cunje in si vsi umili glavo z šamponom proti ušem. Zanima me, če je to dosti, kar smo ukrepali. Prosim za nasvete, kaj še narediti. Koliko časa rabijo, da izginejo.
Lep sončen dan

okoli 7 dni po 1. razuševanju, ponovite postopek.
Umijte si glave vsi, ne le otrok, posesajte tudi avtomobilske sedeže…
Uši so zelo trpežna stvar – vedno je potrebno jih 2krat odpravljati.

T.

Nekaj časa se je dobilo v lekarnah glavnik na baterije, ki uniči gnide. Pa seveda, kot je pisala Tinkara, ponovite postopek.

Lp, Tanja

Ok, ne vem sicer, ali se je od naših časov kaj spremenilo in naša tavelka k sreči uši še ni uspela nikjer pobrati, ampak zelo dobro se spomnim, da je, ko smo bili majhni, veljalo, da je treba predvsem pobrati z las čimveč gnid.
Kolikor se spomnim, je naša mama takole delala s sestro in z mano: najprej je glavo poštupala s prahom, nama naredila turbane iz tetra plenic in brisače, počakala nekaj časa, nato je glavo umila s šamponom proti ušem, mogoče je pri izpiranju dodala malo kisa, ker je šampon smrdel, ampak za ta del nisem prepričana, nato pa naju je polegla tako, da je najine dolge lase lahko razgrnila na plenico in s čimbolj gostim glavnikom izčesavala mrtve uši in gnide. Vsako gnido, ki jih vsaj takratni šampon ni pobil, je stisnila med nohti. Dolgotrajno in mukotrpno opravilo, ostriči se pa vseeno nisva hoteli.

Ne spomnim se, da bi uši kdaj dobila tudi ona in oče, je možno?

Če je danes postopek kaj manj zapleten, bom zelo vesela, če bo kakšna povedala, ker me je prav strah trenutka, ko jih bo staknila tavelka, ki ima tudi zelo dolge lase in je precej manj potrpežljive sorte, kot sem bila jaz.

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

Oče in mama lahko dobita uši, če se uležeta na vzglavnik, na katerem je bila prej otroška glava – uši lahko brez gostitelja preživijo tudi do teden dni in čakajo na novega, zato je potrebno preventivno posesati in razkužiti vse, kar je bilo v stiku z otroško glavo – kape, šale, kapuce, vzglavnike, naslonjala na kavču…
T.

verjetno je pametno, da si vsi doma umivate lase s šamponom iz apoteke proti ušem, ne samo otroci, ki jih že imajo. LP

Ali sploh še obstaja šampon proti ušem. Sama sem ga iskala, ko so se pri nas v vrtcu pojavile uši, imam namreč dve svetlolasi dolgolaski, pa so mi povedali, da ga ni več v prodaji. Sem pa uporabila nasvet in sicer naj bi ušem smrdel lak za lase, ne vem če deluje, jih pa nismo dobili ( že trkam na les ).

Lp, Tanja

Jaz bi postopek šamponiranja ponovila že po 3 – 4 dneh, tudi na odraslih. Pa ne pozabite umiti vseh glavnikov v tem šamponu. Krtače sem pa jaz vse stran vrgla (sigurno je sigurno).

Posredujem informacijo ZZV Ljubljana:

UŠIVOST

Ušivost je razširjena po vsem svetu. Epidemije se najpogosteje pojavljajo v otroških kolektivih: v predšolskih, šolskih; pa tudi v zavodih. Rezervoar je človek.
V Sloveniji v glavnem opažamo naglavne uši, ki živijo na lasišču, lahko pa jih opazimo tudi na obrveh in trepalnicah. Infestacija s telesnimi (oblačilnimi) in sramnimi ušmi je mnogo redkejša. Naglavne uši lahko povzročajo mnoge neprijetnosti: srbečico lasišča, krastavost, sekundarne okužbe z bakterijami.
Glavna pot prenosa je direktni stik z infestirano osebo, telesne uši pa se lahko prenašajo tudi preko posteljnine ali skupnih oblačil. Tako naglavne kot oblačilne uši lahko preživijo brez hrane okoli teden dni.
Razvojni ciklus uši ima 3 oblike: jajčece, nimfo in odraslo žival. Za vzdrževanje življenjskega ciklusa je najprimernejša temperatura 32°C. Jajčeca naglavne uši se ne razvijajo, če je temperatura nižja od 22°C. V optimalnih pogojih se iz jajčec v 7 do 10 dneh razvijejo nimfe, iz nimf pa v 7 do 13 dneh odrasle uši. Razvojni ciklus naglavne ali telesne uši traja v povprečju 18 dni, odrasla žival pa živi okoli mesec dni. Odrasla žival lahko preživi teden dni brez hrane.

Ukrepi za obvladovanje ušivosti

1. Izrednega pomena je zgodnje odkrivanje in uničevanje jajčec in odraslih živali.
2. Potrebno se je izogibati neposrednega stika z infestirano osebo.
3. Pri otrocih je potrebno redno vsakodnevno pregledovanje lasišča.
4. Če se uši pojavijo v vrtčevskem ali šolskem kolektivu, je potrebno obvestiti vodstvo vrtca ali šole in nato vse starše v prizadetih skupinah ali razredih. Vzgojiteljica ali učiteljica naj vsaj dvakrat tedensko pregledata lasišča pri otrocih.
5. Ob pojavu ušivosti pri osebi je potrebno preiskati tudi družinske člane in tesne kontakte ter zdraviti obolele. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh infestiranih družinskih članov hkrati.
6. Potrebno je pranje posteljnine, vzglavnikov, pokrival na temperaturi vsaj 60° C in pogosto sesanje prostorov. Doma ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače, kamor smo lahko zanesli odrasle živali. Kot smo že navedli, lahko odrasle uši dlje časa preživijo brez hrane, zato moramo misliti na vse možne kotičke, kjer se lahko zadržujejo.
7. Specifično zdravljenje: uporaba enega izmed preparatov na tržišču po navodilu proizvajalca ( npr. Pedilin, Nix, Eskulo gel) in uporaba glavnikov za prečesavanje. Nobeden izmed preparatov ni 100% zanesljiv, zato je pogosto potrebno postopek razuševanja po 7 do 10 dneh ponoviti.

Pozdrav! Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če ima tvoj sine samo uši, si s šamponom vse opravila, če pa ima gnide, potem te delo še čaka. Cca po 20 dnevih se iz gnid izležejo nove uši, ki zopet ležejo gnide. Torej moraš odpraviti gnide. Najprej z nohtom potegni vsako gnido z las in jo stisni, da poči (ko poči se sliši). Če ne poči, ni nič hudega, ker pomeni, da je “jalova”.

Jaz sem po tem postopku, ki je trajal ves dan, opazila še kar nekaj gnid, ki so se mi izmuznile, zato sem kupila poseben glavnik na baterije, ki uničuje uši. Svojo hči sem nato 3 tedne vsak dan česala s tem glavnikom in izkoreninila uši. (ko pride uš med zobčke glavnika, jo ubije, pri tem pa glavniček tudi zapiska)

Kje se dobi ta glavnik na baterije proti ušem?

Jaz sem ga kupila (pred 10-timi) leti direktno pri privatniku, ki ga je uvažal, vendar vem, da so ga takrat prodajali tudi v lekarnah, vendar je bil v lekarnah dražji. Kako pa je s tem sedaj, pa ne vem. Povprašaj v kakšni lekarni ali pa morda v Sanolaborju.

Tudi sama sem slišala za ta glavniček in sem zadnjič spraševala v Sanolaborju na Cigaletovi ampak tega nimajo več v prodaji.

Pozdravljena,
s to preklemasnko zalego smo se srečali lansko poletje. kopiram, kar sem takrat napisala na forumu:

Tudi mi smo se konec poletja srečali s to nadlogo. V vrtcu se je pojavil listek, na katerem je pisalo, da so se pojavile uši. No, pa nisem bila kaj dosti pozorna, saj sem si mislila “to se pa nam že ne more zgoditi, mi smo pa čisti” Ha! Pa smo jih dobili – nezažele domače živali namreč. Najprej sem mislila, da me bo kap, ko sem pri hčerki na glavici odkrila živalico. Tudi približno nisem vedela, da je to, to, saj sem jo videla prvič. Ko sem ji razčesala lase pa šok: gnide, jajčeca in uši, uši… mi je bilo takoj jasno. Potem panika… vso posteljnino, vse cunje v pranje, totalna dezinfekcija in deratizacija stanovanja, prečesavanje glav vseh družinskih članov in grozovito odkritje: mi smo ušivi. Joj, še sedaj mi gre na jok,ko pomislim na to. No, kljub temu, da je bila nedelja popoldan, sem moža poslala v (k sreči dežurno) lekarno. Je privlekel domov cel kup šamponov. Kličem vzgojiteljici iz vrtca (imamo domače telefonske) in se temeljito pogovorimo. Sprašujem za nasvete, saj imajo s tem veliko izkušenj. Noro peremo glave, prečesavamo, odstranjujemo gnide,… nič… uši kar naprej… peremo posteljnino, cunje,… ej, sem že mislila, da se mi bo strgalo. Berem na forumu Ninina sporočila

in natančen opis, ajajaj… nato mi je bilo vsega skupaj dosti. Našla sem frizerko, ki je bila pripravljena hčerko ostrižt (prej je imela zelo dolge laske), res je bilo potrebno kar nekaj prepričevanja, frizerke namreč, Naja se je prav rada šla ostrižt (k sreči)…ampak k sreči imajo v tem frizerskem salonu možnost sterilizacije škarij, glavnikov,… Uši se s striženjem sicer nismo znebili, smo pa lase precej skrajšali in je bilo odstranjevanje gnid precej lažje. Nato sem se pogovarjala v lekarni s famacevtko in mi je rekla, da so uši že tako genetsko spremenjene, da na določene šampone, ki vsebujejo pesticide sploh ne reagirajo več (Nix in podobni), da je potrebno še nekaj več… Kaj, še? Na pomoč, moj otrok ima uši?!?! Kis neučinkovit. Šampon Pedimil neučinkovit. Šampon Nix neučinkovit. Smo zmetali celo malo bogastvo za te fardamane šampone. No, Nix ima to dobro plat, da ima poleg dober, zelo gost glavniček. A veste koliko teh glavničkov imamo sedaj doma? Ene osem! No, potem pa smo našli našo rešitev: ELEKTRIČNI GLAVNIK!!! Ja, pravi električni glavnik. Noter je 1,5V baterija, ki kože na glavi ne strese, uš pa vseeno ubije. Med česanjem glavnik poje, cvili, ko najde uš, jo napetost med zobci ubije, uš se prilepi na glavnik in glavnik utihne. Ko uš, gnido, jajčece ali celo prhljaj odstranimo, zopet zapoje. Je učinkovit tudi pri odstranjevanju gnid, ker jih najde, ubije pa sicer ne, vendar so bile s časoma vse dalj od glave. Žive gnide so tiste, ki so na lasu čisto blizu glavice in med nohtom poči. Če ne, je mrtva. Ko smo kakšne tri dni redno, večkrat-dnevno česali vsa naša lasišča s tem električnim glavnikom, smo se končno znebili te frdamane zalege. Uf, še sedaj me zmrazi, ko pomislim na to. Glavnik dobiš v lekarni, stane pa nekaj čez 6.000 SIT. Mi smo za šampone vsekakor zmetali stran še več, zato smo ga kupili brez vsakega pomišljanja.

No, včeraj pa je bil v vrtcu (tokrat sinovem) spet listek: UŠI. Takoj smo natančno prečesali glave z gostim glavničkom (tistim, ki je poleg šampona Nix) in nato še z električnim glavnikom. K sreči nismo našli ničesar. Mi je pa to bila dobra šola, da od sedaj naprej bolj pazim na te stvari in vsaj enkrat mesečno skrbno prečešemo vse otroške glavice z električnim glavnikom. “Just in case”.

Ja, vem, zgodi se lahko vsem, zato me ni sram priznati, da smo imeli uši. Čeprav sem, priznam, malce težko tole napisala. Ampak če bo komu pomagalo, je pa tudi vredno, kajne

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close