Najdi forum

UŠESA PRI PSU

Pozdravljeni vsi,
prosim za nasvet, Yo pomagaj!
Mama ima pudlico staro 9 let. Že dolgo pa ima probleme z ušeski. Niti nismo vedeli, da je treba dlake odstranjevati, zato ima verjetno probleme. Nima črnih pikic, le rdeča so znotraj in zaotečena. Smrde in psička se stalno čoha. Mama ji je dajala tudi kapljice, ki so za ljudi – bivacin in podobno, ki jih je kupila v lekarni, mazanje z ognjičem je le omililo srbenje. Umiva ušeska s kamilicami. Povejte, kako ji lahko še pomagamo? Verjetno ni potrebno kar k veterinarju? Ima kdo še kakšno idejo?
Hvala in lep dan želim.

Ksenija, nujno morate k veterinarju. Psička bo dobila antibiotik, veterinar naj populi dlake in vam tudi pokaže, kako se to dela. To potem redno delajte tudi doma, ušesa vedno dobro osušite (po kopanju, po sprehodu v dežju ipd.). Zadeva je boleča, na srečo se precej hitro umiri ob jemanju antibiotikov, se pa žal ponavlja. Tudi moja pudljica je imela probleme z ušesi, tako da smo imeli antibiotik vedno na zalogi.
Pa sporoči, kako se zdravite!

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Obvezno k veterinarju, ker se samo v tej fazi ne bo pozdravilo! Ušeska pa zelo bolijo!!

Ne cakajte, da bo vnetje tako hudo, da bodo usesa lahko scistili le pod narkozo. Lahko se celo zgodi, da kuza oglusi, zato takoj k veterinarju. lp

Hvala vsem za nasvete. No kot že rečeno, psička je mamina. Povedala ji bom, kaj ste predlagale in ji ponudila možnost prevoza. Nisem pa prepričana, če se bo mama strinjala, saj nima denarja, jaz imam pa tri otroke, psa, skakače pa še ribo – pa še hišo zidamo, torej tudi ni keša….
Mogoče pa s skupnimi močmi, kaj ne? LP!

Ksenija, naj te pomirim, pri ušeskih boste plačali pregled + antibiotik, tako da ne bo pretiran znesek. Povej mami tudi, da bo ta znesek minimalen v primerjavi z zneskom operacij in zdravljenja kasnejših zapletov, katerim se nikakor ne boste mogli izogniti, v kolikor ne boste zdravili vnetij ušes.
Resnično vam priporočam takojšen obisk pri veterinarju.

Lp, Yo

> Nisem pa prepričana, če se bo mama strinjala, saj nima denarja, jaz imam pa tri otroke, psa, skakače pa še ribo – pa še hišo zidamo, torej tudi ni keša….

Vsak lastnik psa z lastništvom prevzame tudi skrb in odgovornost za psa. Pomanjkanje denarja ni izgovor, da se psu ne nudi potrebna veterinarska oskrba! Ušesa so očitno vneta, naredili ste, kar lahko naredite sami, zdaj bo treba pa k veterinarju.

Da vam prišparam kakšen tisočak – pojdite k veterinarju brez psiče in prosite za OTONAZOL kapljice. Psički zunanji sluhovod (do koder dosežete s prstom) umijte z gazico, na katero kapnete malo olja. Potem pa dvignete uhelj, v sluhodov iztisnete kapljice (prvič kar precej, tako da se sluhovod napolni), psičko naj nekdo drži, da ne bo prehitro otresla glave, ji bo pa to neprijetno (ni boleče), uhlja nikakor ne smete izpustiti, ker bo drugače tekočina iztekla ven. Potem z drugo roko masirajte sluhovod, z zunanje strani, saj ga boste čutili po prsti. masirajte tako,d a boste tekočino po sluhovodu potiskali vedno globje, navzdol. In to kar nekaj časa, pa dovolj močno (v redu- pretiravati ni treba). Saj se prav čuti in sliši, ko so tekočina porazdeli po sluhovodu, veliko jo gre pa tudi ven in psička bo mastna okrog ušes – nič hudega, jo boste že skopali po končanem zdravljenju. Po masaži vzemite kosem vate in obrišite sluhovod. V notranjosti naj pa zdravilo kar ostane, saj zato je tam. Pazite, ker se bo psička otresla in bodo kapljice (popa mastne) letele na vse strani. Ponovite z drugim ušesom (če je prav tako vnet). To ponavljajte 2x na dan tako dolgo, da bo uho zdravo in potem še 3 dni.

To sem napisala za primer, da gre za vnetje sluhovoda (po vašem opisu sodeč in tipično za pse s spuščenimi uhlji). Če je krivo kaj drugega, bo pa moral pomagati veterinar.

Aja, še to – poskusite iz notranjosti ušes populiti odvečno dlako, da se bodo uheljčki bolje zračili. Zdaj ne, ker psičko zaradi vnetja preveč boli, ampak ko bodo ušeska zdrava (svetla, čista in brez vonja). To lahko počnete kar s prsti – primete nekaj dlakic in sunkovito potegnete. Malo po malo, počasi in z občutkom – ne boli, je pa za psa neprijetno.

Hvala obema, tin-ci in Yo za nasvet. Mami sem povedala, da bo treba k veterinarju, pa je tako jamrala, da je joj.
Bom poskusila dobiti kapljice, saj se mi psička zelo smili.
Lep dan vsem!

Ksenija, psička mora iti k veterinarju TAKOJ! Če iz ušes že smrdi, je vnetje že precej napredovalo, lahko je notri tudi kakšen tujek. Ne samo, da lahko psička ogluši ali še kaj hujšega, trenutno trpi močne bolečine. Mama kot lastnica pa ji je dolžna priskrbeti veterinarsko pomoč!

Yo

Ce se ne motim si z mojega konca, kajne? Pelji psicko v Trbovlje v ambulanto dr Ostrovrsnikove in dr Kastelica (spodnja ambulanta na Gimnazijski cesti nad Jack barom). Nikoli ne zaracunavata pregleda, tako, da bos za ciscenje in antibiotik placala nekaj malega. lp

> Mami sem povedala, da bo treba k veterinarju, pa je tako jamrala, da je joj.

Takšnih stvari pa ne berem rada :-((
Vem, da je to strošek in da pazimo na vsak tolar in včasih zmanjka še za osnovne življenjske potrebščine, ampak lastnik živali MORA skrbeti za zdravje in dobrobit živali, pa pika! In če je žival bolana, ji morate (če ne drugače, pa že po zakonu) nuditi osnovno veterinarsko pomoč.

Mislim, da steklenička Otonazola pride okrog tisočaka in psička ga potrebuje – včeraj!!!

Pozdravljeni!
Imam psičko (bernardinko),ki je stara 2 leti. Opazila sem, da ima otečeno uho. Toda danes ambulanta ne dela več,jutri tudi ne ker je nedelja! Peljali jo bomo v ponedeljek. Ali je kaj hudega če jo peljemo v ponedeljek? Je prepozno ali lahko zdrži do ponedeljka???

New Report

Close