Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ušesa in (adeno)viroza

Ušesa in (adeno)viroza

Pozdravljeni!

Ne vem več kam naj se obrnem. Torej. Starejša hči (5 let) je zbolela za virozo. Najprej je kašljala suho, potem mokro. Kons eje začela izkašljevat, ji je spustil nos. In je prozorno zelo smrkala dva dni. Po dveh dneh je izcedek postal gostejsi in vse skupaj se je zacelo umirjati. Kašelj po tednu še vedno traja. Tako kašljala res še ni. Je bila dvakrat na kontroli in vse ok. Viroza. Potem je en popoldan potozila, da jo pece ko gre lulat. Naslednji dan ok. Caz dav dni pa rahlo zagnojeno oko. Vnetje je izzvenelo samo. Vse dni (7) je imela povisano temperaturo. Prvi in drugi dan med 38 in 39,6. Nato pa do 38. Počutje razen prvih treh dni je bilo ok.

Proti koncu viroze zacne smrkat mlajsa (8 mesecev). Kot tri tedne nazaj, kljub higieni nosu, vnetje usesk. Dobi hiconcil za 7 dni na osem ur. Jo je moralo kar bolet, ker nad gosto hrano ni navdušena. Prve dva dni sva tudi z dojenjem borbali. Temperaturo je imela povisano v zacetku bolezni in po treh dneh, ko so se pojavila vneta usesa. Po petih dneh hiconcila se obcasno vlece za  usesa. Danes vsa bilo na kontroli in useska so ok. Ji pa izrascajo zgornje dvojke. Oziroma leva. Desna je ze zunaj. Grlo naj bi bilo ok. Kaslja pa manj kot je. Se tudi lepo odkaslja in ponoci ke kaselj ok. Vse skupaj traja ze dober teden (z zacetkom viroze). Obcasno se mi zdi nemirna in “sitna”, kar je verjetno posledica zobkov. In pa mogoce malo prej utrujena med dnevnimi spanci. Drugace pa zadnje par dni tudi veliko nasmejana.

Da se malo zakompliciram ima mlajsa puncka tezave s tihim kislim refluksom. Imam obcutek, da ji vsi sirupi za bolecine in antibiotik in vse skupaj ne dela usluge, ker opazam, da se ji veckrat dviguje tudi v spanju in kolca spet obcasno. Z gosto hrano se je sicer vse zacelo precej umirjati. Na preiskavah nismo bili, ker ji teza lepo raste in ima krepkih 9kg. V zadnjem mesecu je pridobila sicer precej manj (dobrih 100g), kar pa je verjetno posledica dveh bolezni in dvakrat vnetih uses.

Torej, zanima pa me naslednje:

1. Koliko casa lahko vztrajajo se tezave z usesi kljub temu, da so vidno ok? Mislim na srbenje, slabsi sluh, karkoli, kar bi jo lahko motilo? Verjetno so lahko res tudi zobje krivi?

2. Je mozno po opisu da je zgoraj opisano adenoviroza in traja? in je od tega seveda tudi malo prej utrujena?

3. po sveckah paracetamola imam obcutek, da jo zvija. Je mozno?

4. Razmisljam, da starejsa vsaj nekaj casa ostane doma, kljub temu, da ji je letos prvic v vrtcu res super. Laj menite vi?

5. Svetujete kaksno probioticno kuro ali karkoli drugega za mlajso? Malo me skrbi, da ne bomo vseskozi na antibiotikih.

Malo se mi ze feclja od teh bolniskih. In ko je skoraj konec, zbolim se jaz.

Hvala za odgovore in nasvete. Jih bom zelo vesela.

 

Lep pozdrav!

Očitno preboevata prehladno virusno obolenje, ki se lahko zakomplicira z vnetjem srednjega ušesa, lahko pa zaradi polnega nosu vodi v izlivno vnetje za bobničevo votlino, ki povzroča težave lahko tudi nekaj tednov (občutek tekočine v ušesu, slabši sluh).

Ker otroci obolevajo zaporedoma, torej iz enega prehlada v drugega, iz ene viroze v drugo virozo, izgleda, kot da so kar naprej bolni. Ampak, spomnite se obdobja, ko so bili vrtci zaprti: OTROCI SO BILI ZDRAVI. Torej vemo, kje je problem, ki pa je dejansko nerešljiv zaradi našega načina življenja.

Pomagati skušamo z res dobrim čiščenjem noska, uporabo dekongestivnih kapljic, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice, omogočajo prezračevanje preko uđesne troblje , zmanjšajo možnost za izlivno vnetje in vnetje srednjega ušesa v celoti. Izraščanje zob je med boleznijo pospešeno, kot tudi vsi imunski procesi. Izraščanje lahko prispeva svoj delež bolečin in nerazpoloženosti že tako bolnemu otroku.

Prav posebej ne svetujemo nobenih prehranskih dodatkov, če želite, pa lahkouiporabljate probiotike in podobna sredstva.

Svečke lahko povzročijo znake s strani danke, npr. pekoče bolečine, zvijanje. Uporabite paracetamol v obliki sirupa.

Otrok, ki obiskuje vrtec, naj bi bil doma, dokler se v celoti ne pozdravi. Glede na to, da je mlajša deklica stara 8 mesecev, je načeloma sicer nasvet, da naj bo tudi starejši doma, vendar nekako do 6. meseca dojenčkove starosti, saj potem okužbe nimajo več tako hudega poteka kot npr. pri novorojenčku. Ocenite alil je za starejšo deklico bolj pomembno, da je v družbi sovrstnikov ali morda prevaga kakšna okužba, ki jo prinese domov deklici, ki bo čez dobre 3 mesece že sama v vrtcu, najverjetneje.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close