usedline v vodi
Naš mali ima štiri mesece in šele te dni sem opazila (ko je pil samo vodo), da se v prekuhani vodi ki jo uporabim za pripravo hrane naberejo usedline. Zdaj to vodo prelivam iz ene flaše v drugo in delam cel cirkus, da se teh usedlin rešim. Ma kaj je to; vodni kamen, al kaj? Kako vi to rešujete?
Hvala, LP
ne, med vodami v plastenki je najboljša Julijana.
Te usedline so vodni kamen – apnenec in otroku niso nevarne. Če imate neoporečno vodo jo lahko komot brez skrbi uporabljaš, edina nevšečnost je vodni kamen na flaškah in podobno. Lahko pa se odločiš in kupuješ vodo, ampak tu je napomemnejše kaj ta voda vsebuje. Visoke koncentracije mineralov, še posebej natrija pri otrocih povzročajo prebavne motnje, krče. Zato lahko nabaviš vodo za dojenčke (humana, milupa…).
Pri nas doma (LJ) smo prekuhavali vodo iz pipe do 8 meseca ali ji dajali milupino vodo, kasneje pa za adaptirano mleko direktno toplo vodo iz pipe ter direkt iz pipe za pit. Vse po nasvetu naše pediatrinje. Težav nobenih.
Le če kdaj zmanjka vode – takrat ji dajem prvi dan milupino vodo (živimo v zelo stari večstanovanjski hiši in nisem prepričana, da so vse cevi vodovoda nove), toliko da se cevi dobro prepucajo.
Živjo,
V Sloveniji imamo srednje trdo vodo. Kaj to pomeni…pomeni, da je v vodi cca 40mg /l kalcijevega karbonata in nekaj magnezijevega karbonata. To kar vidiš so te karbonatne spojine, ki pa jih telo izloči in ne absorbira (le 1 % kalcijevega karbonata telo uporabi za potrebe v sklepih itd, 99% kalcija v telesu pa je v obliki kalcijejega fosfata in se nahaja v kosteh in zobeh). Zato ne obremenjuj se s karbonati, ki ti ostanejo na dnu prekuhane vode…vsekakor je ta voda boljša od stekleničene. Če pa že trošiš denar za kupljeno vodo, si omisli kaki dober filter z rezervno osmozo (za kuhanje) in ionizator vode, da boste pili živo vodo (negativni ORP in pH nad 8). Taka investicija je mene stala cca 120k in 180k, vendar sem v 1 letu investicijo že povrnil (4 osebe x 3l/dan *100sit *365 dni = cca 400k)…če te kaj več zanima, vprašaj.
Vsekakor pa naša vodovodna voda ni tako slaba, ni pa zdravilna, vsebuje dosti pesticidov, nitritov..tudi klora…vendar manj kot kaka Zala in podobne vstekleničene vode.
Imam dosti literature o vodah in kalciju (oblik kalcija), če te zanima, ti pošljem.
Držite se načela, oksidacija je umiranje, redukcija pa je življenje. Negativni ORP pomeni redukcijo.
Zelo dober članek Dr.Ralpha E.Holsworth http://www.bionatural.com.au/upload/The_Drinking_Water_Facts.pdf
Lep pozdrav,
Marko
Uf, ambiciozen izračun. 4X3 litre na dan? Govorimo o odraslih ljudeh? Pa res vsak dan popijete toliko? Meni kak dan mogoče rata, če se prisilim, vsak dan pa gotovo ne. In liter Sparove vode stane 50 SIT, ne sto. 100 SIT ne dam niti pod razno za kupljeno vodo. Že samo pri tej zadnji postavki se račun prepolovi. Mene tole bolj spominja na reklamo proizvajalca in očitno zavajanje, ne na dejanski prihranek. Kdor me skuša zavajati, mu pa že apriori ne zaupam.
ej, marko, ti pa obvladaš! Hvala. Ma mi nikoli ne kupujemo vode, samo zdaj me je zaradi ta malega skrbelo, pa sem zdej kar pomirjena po vsej tej “študiji” :). Ja, pa enkrat, ko bo ostajalo kaj denarja imamo namen kak filter kupit (to govorimo že kakšni dve leti, pa nikoli nič ne ostane :).
Lep dan in na zdravje 🙂
Živjo,
Nikakor nočem nobenega zavajat…če piješ zgolj 1l vode H2O na dan, ti lahko z veliko gostovostjo svetujem magnetno resonanco – ti bo veliko pokazala. Priporočljivo je piti 2-3 litre vode na dan … priznam, da sem tudi sam tako razmišljal pred 2 letoma. Mogoče poznaš rek: “Žejo občutiš šele takrat, ko si že dehidriran” Sicer pa je vsak svojega zdravja kovač…razmišljanje v tej smeri pa ni obvezno.
1.5l vode Julijana pred 2 letoma je bila nekaj čez 170 sit…od tu je tudi izračun ….
Če se grem natančno …pridejo še menjalni filtri (cca 15k na leto), pa tudi nekaj dela za zamenjavo (če ne narediš to sam).
Nobene reklame nisem delal, razen mogoče eno iskrico o razmišljanju kam mečemo denar (kupljena voda in kalcijeve tablete) in kako srbimo za našo lepo zemljo (ločeno zbiranje odpadkov plastenk – Zemlja je sita odpadkov).
Lep dan vam želim in se še kaj beremo
MaRe
Še zanimivost iz naših logov…
http://www.pozitivke.net/article.php/20051006151632232
LPM