Urtikarija in streptokok
Pozdravljeni!
Lepo prosim za mnenje: teče tretji teden, odkar sem dobila hudo urtikarijo po celem telesu (izredno srbeče urtike + zelo boleče zatekanje gležnjev, zapestij, stopal, kolen). Na začetku je bil sum na neznano alergijo, ker sem bila drugače zdrava. Pri urtikah mi je pomagal samo Medrol. Pred parimi dnevi pa je bris žrela pokazal na streptokoka. Grlo je bilo samo rahlo boleče, drugače vse ok. CRP je bil pod 5, le levkociti in eritrociti so bili rahlo povišani. Dobila sem antibiotike Ospen, po katerih pa ni bilo boljše, vendar je bilo stanje kakšen dan celo slabše kot pred začetkom jemanja AB, zato mi je zdravnica spremenila terapijo v Sumamed. Se mi zdi, da je sedaj stanje rahlo boljše.
Je možno, da bi streptokok izzval tako hudo reakcijo z urtikami ali je možno da gre za kakšno alergijo? Nisem pa dala nič novega vase ali nase. Se mi pa zdi, da se stanje poslabša, če grem ven iz hiše (na svež zrak).
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
na podlagi opisa imate verjetno akutno urtikarijo. Najpogosteje jo povzroči okužba (streptokok je možen vzrok).
Akutna urtikarija se lahko pojavi tudi zaradi alergije. Glede na opis pa alergija pri vas ni verjeten vzrok. Urtikarija se običajno pojavi znotraj 1 do 2 ur po izpostavitvi alergenu (pacient nanj pogosto sam posumi) in traja največ 1 do 2 dni. Urtikarija se ponovi samo, če je bolnik ponovno izpostavljen alergenu.
Temeljno zdravilo so antihistaminiki. Zdravilo jemljite redno vsak dan po navodilu izbranega osebnega zdravnika. Pričakovati je, da bo bolezen počasi izzvenela. Po definiciji traja akutna urtikarija do 6 tednov, pogosto pa izzveni prej.
Lep pozdrav,